Noszę się z zamiarem kupna lepszej jakości sprzętu do zacierania. Znalazłem piękny kocioł dzięki uprzejmości Browamatora jednakże koszt takiego urządzenia jest dosyć wysoki (około 4 tys PLN). Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma informację gdzie podobny kocioł można kupić w Polsce za mniejsze pieniądze ?
Elektryczna kadź zacierno-warzelna
Collapse
X
-
Prawdę mówiąc mieszanie zacieru to dla mnie również przyjemność, natomiast nabyłem ostatnio emaliowany garczek 50 l i w trakcie zacierania mam ciągły stres, że brzeczka nierówno się podgrzewa nawet stale mieszając (a przecież zbytnie napowietrzanie w trakcie zacierania źle wpływa na smak piwa). W kuchni mam płytę ceramiczną w której średnica największego "palnika" wynosi 20 cm, a garczek ma 48 cm średnicy ! I co z tym począć ? Może dokupić dużą kuchenkę elektryczną ? Ktoś wie gdzie ?Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
Nie całkiem żartując przypomnę pewnego Niemca, który ożenił pralkę automat. z laptopem 386 i wyszło coś całkiem podobnego. Może było większe, ale za to tańsze. Gdyby tak kupić nową "Franię" (gdzieś widziałem) i dołożyć do niej grzałeczkę z termostatem i termometr - też byłoby taniej.
Ale swoją drogą sprzęcik ładny....Przepraszamy...Podpis w trakcie tworzenia...
Comment
-
-
Zgadzam się z Matuszem i Romkiem co do mieszania łychą ... Jednak wizja ewolucji Domowych Browarów może być wspaniała ( choć jeszcze mglista ) ... Być może za 5-10 lat powstanie w kraju z tego naszego gadania kilkanaście Mikrobrowarów, warzących wyjątkowe regionalne piwa - patrzmy w przyszłość, nie ograniczajmy się do plastikowych fermentorów i warzenia na kuchni, gdy żona pozwoli !
Tak trzymaj Roman, jak znajdziesz niedrogie kotły - informuj o faktach.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Ja mam samobieżny kociołek 2 kW, z kranikiem 29 litrów bardzo sobie chwalę.
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
--ciach--
... Być może za 5-10 lat powstanie w kraju z tego naszego gadania kilkanaście Mikrobrowarów, warzących wyjątkowe regionalne piwa - patrzmy w przyszłość, nie ograniczajmy się do plastikowych fermentorów i warzenia na kuchni, gdy żona pozwoli !
--ciach--
Jestem ZA !! A nawet pracuję nad tym...
Już niedługo relacja z usprawnień.
Pozdrawiam z łyczkiem domowego !
Comment
-
-
CarlBerg napisał(a)
[........
Tak trzymaj Roman, jak znajdziesz niedrogie kotły - informuj o faktach. [/B]Grodziski Browar Domowy
Comment
-
-
burar napisał(a)
Niedrogiego kociołka nie znalazłem, lecz dzięki wskazówkom Krzysia nabyłem na Autogiełdzie Dolnośląskiej urządzenie gastronomiczne o nazwie taboret grzewczy. Srednica płyty 45 cm, moc 6 kW, zasilanie siłą. Idealne urządzenie do pełnej kontroli w trakcie zacierania. Używany 300 zł. Teraz nie będę miał kłopotu z równym podgrzewaniem 50-cio litrowego gara i UNIEZALEŻNIĘ SIĘ OD OKUPACJI KUCHNI !!!
Comment
-
Comment