Kleikowanie płatków pszennych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Kleikowanie płatków pszennych

    Udało mie się nie bez trudu nabyć płatki pszenne, ale nie błyskawiczne - czy muszę je skleikować przed zacieraniem Witbier-a?
    I jak się rzeczone kleikowanie robi? Wyobrażam to sobie tak: wrzucam 1 kg płatków do 3 litrów wody, podgrzewam do powiedzmy 60*, trzymam z kwadrans i przegotowuję. Całość wlewam razem z zasypem - czy tak?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej nie różni się istotnie od temperatury kleikowania skrobi słodu jęczmiennego, tak więc nie musisz nic specjalnego robić.

    W dużej skali jednak stwierdza się istotnie gorszą wydajność zacierania bez wstępnego kleikowania pszenicy.
    I wtedy np.: do ciepłej wody wprowadza się pszenicę z dodatkiem 10 % słodu jęczmiennego, trzyma taką mieszaninę w temp. 48 *C przez 30' (chodzi o degradację beta-glukanu), podgrzewa do 66 *C na kolejne 20', podgrzewa prawie do wrzenia i dodaje do zacieru głównego.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      Człowiek wymyślna coś na nowo a tu już dawno to wymyślili.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja żadnego spadku wydajności nie zaobserwowałam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        Przetwarzanie...
        X