Maisel, Maisel's Weisse Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Maisel, Maisel's Weisse Dunkel

zaw. alk. 5,4%, but. 0,5 l.
    zakupione w kraju (Piotr i Paweł, Warszawa)

Kolejny na forum produkt braci Maisel z Bayreuth, przez znawców uznany bodaj za najlepszy.
    Zobaczmy...
    Po otwarciu butelki uderza w nas piękna kompozycja zapachowa owocowo-drożdżowo-czekoladowa. Już wtedy wiemy, że to piwo będzie wielkie. Kolor, nawet jak na dunkla, zaskakująco ciemny (to niewątpliwie najciemniejszy pszeniczniak jaki mi się trafił, przebijający nawet Aventinusa). Oczywiście nieklarowny.
    Smak... to nie jest smak, to cała poezja smaków. Niezwykle łagodny drożdżowy początek miesza się z nutami palonego słodu. Za chwilę zostajemy zaskoczeni wyraźnymi nutkami czekoladowymi. A kiedy wydaje nam się, że odkryliśmy już pełny smak tego piwa, nagle dociera do nas delikatny słodko-cierpki posmaczek pomarańczowo-bananowo-goździkowy. Towarzyszy nam do samego końca – ta słynna kompozycja bananowo-cytrusowa, tak ulotna w innych weizenach, tutaj jawi nam się w całej okazałości.

Rzeczywiście wielkie piwo, bez wątpienia najlepszy pszeniczniak, jakiego dane mi było próbować (wyobrażam sobie, jak musi smakować wersja beczkowa).
    No i na szczęście dostępny na miejscu.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Całkiem smakowity, chociaż na pewno nie zdeklasował innych ciemnych pszeniczniaków, z jakimi miałem przyjemność. Niestety nie wyczułem w zapachu czekolady, ale za to w smaku wyczułem lekko wędzone nutki, podobne jak w ciemnym Schöfferhoferze.
    Cena 0,69 EUR

Comment

• grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

Nabyte w Alkoholach Świata na Kilińskiego w Białymstoku. Istotnie dość ciemne. Piana wysoka, ale nie tak trwała. Zapach i smak charakteryzowały się sporą wytrawnością. Jeśli już czekolada to gorzka, przypalone, wytrawne posmaki. Dobre piwo, smakowało mi, ale wolę, gdy ciemne pszeniczniaki są bardziej "zaokrąglone".

Comment

• Markmanaman
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 4

Ja natomiast doszukalem sie w nim zapachu chleba.. W kazdym razie zapach, smak.. poezja.
        To naprawde doskonale piwo!

Comment

• antoś
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 213

Wspaniała,drobniutka,bardzo trwała piana,kolor mahoniowy,bardzo ładny.Zapach drożdżowo-czekoladowy ze słodkim finałem.Zanurzając w szklenicy swój opsły pysk wyczuwam wspaniały goryczkowy posmak,bez bananów,wytrawność tego piwa bliska ideału.Bardzo dobre piwo.

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer Wyświetlenie odpowiedzi
            ... to niewątpliwie najciemniejszy pszeniczniak jaki mi się trafił ...
            Istotnie jest to najciemniejszy dunkel jaki piłem. Czekolady się nie doszukałem, ale od 2006 roku mogło się coś zmienić. Wg. mnie dość słodki w odbiorze, banany niewyraźne, niemniej przyjemnie się pije. Piana wzorcowa jak na pszenicę przystało. Gdyby nie cena -9.59 zł to możnaby się nim raczyć częściej.
            Last edited by e-prezes; 2008-05-13, 18:22.

Comment

• bastion
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1144

Gdyby nie cena -9.59 zł to możnaby się nim raczyć częściej.

Piękne przebicie !
              W Niemczech płaciłem za nie ,dwa tygodnie temu -0.64 Euro + 0.08 kaucja.
              Ale fakt, transport kosztuje coraz więcej.

Comment

• sibarh
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

Aktualnie piwo ma 5,2% i tak wygląda:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

Kolor i piana piękne. Jednak zapach, a w szczególności smak trochę płaskie. Liczyłem na ciekawsze doznania. Mimo tego warte wypicia, choć nie za 9,59.
                  MM961
                  4:-)

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9787

Biorąc do ręki tę butelkę liczyłem prawie na orgazmiczne doznania.
                    Owszem, dla oka tak, piwo - jak pisał przedpiszca JAckson - ma piękną barwę i pianę.
                    Zapachowo i smakowo liczyłem na bardziej rozbudowaną paletę, może na starość mi się poprzewracało...?

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12561

https://www.maisel.com/maisels-weiss...weisse-dunkel/

5,1% alk. czyli od lat powoli spada woltaż.

Aromat - korzenność, łagodny banan, od ciemnych słodów odrobinę kakaowych kruchych ciastek, muśnięte owocową cierpkością
                      Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa korona
                      Barwa - ciemny brąz z brunatnym zmętnieniem
                      Wysycenie - wysokie, wyraźnie musujące
                      Smak - tu owocowy kwasek wyraźniejszy, ale raczej nie cytrusowa. Potem tony korzenne, delikatnie prażone tony słodowe (kakaowe ciastka) i leciutko banan
                      Treściwość - pełne

Fajne, żywe i rześkie oraz złożone.. Drożdżowy kwasek chyba jednak trochę zbyt dominujący, ale jak na tę porę roku to nie przeszkadza. Bardzo solidny klasyk.
                      Last edited by darekd; 2023-08-26, 23:48.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12561

Click image for larger version

Name:	P1120591.JPG
Views:	38
Size:	22,5 KB
ID:	2335227

Comment