różnice między piwami koncernowymi w duzych marketach a w tradycjnych sklepach?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tad2x
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.06
    • 72

    różnice między piwami koncernowymi w duzych marketach a w tradycjnych sklepach?

    Czy ktos z forumowiczow zauwazyl różnice między piwami koncernowymi (tyskie, zywiec itp. itd.) w duzych marketach a w tradycjnych sklepach? Za malo teraz takich pije aby porownywac ale spotkalem sie z taka opinie, ze tyskie zakupione w sieci hipermarketowej potrafi byc inne od tego kupionego w wiejskim sklepie. Roznica mialaby wynikac z osobnej produkcji na rzecz sieci, ktore zaopatruja sie poprzez wlasne centra dystrybucyjne, wiec moga zakontraktowac cala produkcje, powiedzmy miesieczna, a nie tak jak male sklepy, zaopatrujace sie poprzez hurtownie. Roznica mialaby polegac oczywiscie na jakosci piwa, na minus w przypadku kupowanego w marketach.
    To cos takiego jak produkcja konkraktowa na zlecenie biedronki, lp itp. tylko, ze bez podmieniania marki piwa.
    Nie znam sie za bardzo na handlu towarami spozywczymi, taka opinia jedynie obila mi sie o uszy. Moze ktos z was ma wieksze pojecie o zaopatrywaniu sklepow i moglby cos powiedziec?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #2
    mnie to zakrawa na absurd.
    tyle się mówi, że piwa z browarów domowych w przeciwieństwie do piw ze skompteryzowanych fabryk piwa nie są powtarzalne, ale w tym upatrywałbym różnic.

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #3
      Doświadczeń z piwami koncernowymi nie miewam, trudno mi więc wyrokować.

      Teoretycznie możliwe jest zadawanie innego zestawu parametrów programowi produkującemu piwo i dałoby się rozdzielić produkcję "normalną" od "marketowej". Ale nie sądzę, żeby tak było: koncerny mają zbyt wiele do stracenia, gdyby taka machloja się wydała - bez żadnej wątpliwości byłoby o tym głośno...

      Przyczyna może być inna - o ile w "tradycyjnych" sklepach piwo bywa przechowywane źle, to w marketach może być już całkiem fatalnie - a np. przemrożenie i późniejsze przegrzanie piwa wywoła niekorzystny efekt.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

        #4
        W smaku mogą być drobne róznice jeśli np. Piow ""Warka" raz warzy Elbląg a innym razem Warka. Tak samo jest w przypadku "Tyskiego" lub "Żubra".
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • remfire
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1334

          #5
          To że "Warka " ma rózne pochodzenie to wiadomo . Znalazłem też że " Zubr" pochodzi z Dojlid lub Lecha , ale " Tyskie" jest tylko w jednym browarze . Jeśli wiesz że jest inaczej , to chyba trzeba to uzupełnić ( szczególnie chodzi mi o DP ).
          A co do róznicy w smaku to chyba Wujcio_Shaggy ma rację , sposób przechowywania ma zapewne największe znaczenie.

          Comment

          • biermann
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 2552

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
            To że "Warka " ma rózne pochodzenie to wiadomo . Znalazłem też że " Zubr" pochodzi z Dojlid lub Lecha , ale " Tyskie" jest tylko w jednym browarze . Jeśli wiesz że jest inaczej , to chyba trzeba to uzupełnić ( szczególnie chodzi mi o DP ).
            A co do róznicy w smaku to chyba Wujcio_Shaggy ma rację , sposób przechowywania ma zapewne największe znaczenie.
            Tyskie Gronie na pewno nie jest TYLKO z jednego browaru. Na bank też warzą w Poznaiu. No chyba, że właśnie Poznań masz na myśli
            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

            Comment

            • kentaki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.10
              • 452

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
              Przyczyna może być inna - o ile w "tradycyjnych" sklepach piwo bywa przechowywane źle, to w marketach może być już całkiem fatalnie - a np. przemrożenie i późniejsze przegrzanie piwa wywoła niekorzystny efekt.
              Kilka razy kupowałem piwo w Makro ale nie na hali ale w butelkowni i zawsze było smaczne i zdecydowanie inne niż kupowane w "tradycyjnych" sklepach, czy w marketach. Nie chcę tu reklamować w/w firmy ale ponoć piwo tam przyjażdża w izotermach prosto z browaru i jest przechowywane w odpowiednich warunkach, a że prosto z browaru to i jest świerze (przynajmniej mi się takie zawsze trafiało). Przechowywanie piwa ma ogromny wpływ na smak.

              Comment

              • kibi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 1875

                #8
                Nie wiem jak jest w branży piwnej, ale są takie gdzie daje się coś innego (i to wcale nie lepszego ) do marketów. Czytałem w gazecie wypowiedź (anonimowego oczywiście) producenta lodów. Chodziło w niej o to, ze presja na dostanie się do marketów jest ogromna, wielkość sprzedaży pozwala utrzymać zatrudnienie itp.- bo zyski osiąga się sprzedając na pozostały fragment rynku. I przy tej presji markety negocjują bardzo twardo. Kiedy już zgodziłeś się na niewiarygodnie długi termin płatności i obniżyłeś marżę do zera, oni życzą sobie jeszcze wzięcia udziału w promocji, opłacenia kosztów gazetki reklamowej, zapłacenia za miejsce paletowe w magazynie i wprowadzenie towaru do systemu, a potem kwartalną premię od sprzedaży i roczny bonus. W tej sytuacji albo możesz oddać pole konkurencji, która tylko na to czyha, albo można do lodów dolać trochę wody.
                Może duże koncerny są w innej sytuacji, może do piwa nie można dolać więcej wody , ja nie wiem, ja się na tym nie znam.

                Comment

                • remfire
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1334

                  #9
                  Tyskie Gronie na pewno nie jest TYLKO z jednego browaru. Na bank też warzą w Poznaiu.
                  Skoro tak to trzeba zaktualizować dane w naszym DP , bo do tej pory Tyskie przypisane jest tylko do jednego browaru

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8115

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
                    Nie chcę tu reklamować w/w firmy ale ponoć piwo tam przyjażdża w izotermach prosto z browaru i jest przechowywane w odpowiednich warunkach, a że prosto z browaru to i jest świerze
                    Jeżeli jest prosto z browaru to musi być świeże.

                    Lech też jest warzony w Tychach.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • iommi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.07
                      • 1522

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
                      Tyskie Gronie na pewno nie jest TYLKO z jednego browaru. Na bank też warzą w Poznaiu. No chyba, że właśnie Poznań masz na myśli
                      Fakt, większość produkcji Gronia wychodzi właśnie z Poznania. Tyskie Książęce natomiast, jest warzone tylko w Tychach.

                      Comment

                      • kentaki
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 452

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                        Piwo "Warka" raz warzy Elbląg a innym razem Warka.
                        A innym razem Leżajsk.

                        Comment

                        • tad2x
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.06
                          • 72

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
                          Kilka razy kupowałem piwo w Makro ale nie na hali ale w butelkowni
                          Tzn. brałes piwo z magazyny czy jak? Nie za bardzo rozumiem pojecia butelkownia w kontekscie hal makro. To chyba cala palete kupowales? W makro kupuje glownie fratera, pol kartonu 5,4 i pol kartonu 7,6 wiec ilosci paletowe to jeszcze nie dla mnie

                          Comment

                          • kentaki
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 452

                            #14
                            Z boku jest takie małe, niepozorne wejście to magazyn gdzie można kupić piwo na skrzynki i oddać puste. Nie wiem czy we wszystkich halach ale w Krakowie jest (od strony Ikeii). Jeśli tylko po piwo to tam jest szybko, sprawnie i bez kolejki.

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                              Fakt, większość produkcji Gronia wychodzi właśnie z Poznania. Tyskie Książęce natomiast, jest warzone tylko w Tychach.
                              Książęce uznają chyba wogóle za regionalne piwo. A co do Poznania, to mówił mi o nim przewodnik w muzeum browarnianym w Tychach, że tam też produkują, bo dzięki temu na transporcie na Pomorze i do Wielkopolski oszczędzają milony rocznie.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X