Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych

    Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu


    Autor: huanghua

    Cel:
    Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych powszechnie stosowanych w piwowarstwie domowym, poprzez mycie tradycyjne (roztworem płynu do mycia naczyń PUR) oraz płukanie roztworem 2% pirosiarczynu sodu.

    Definicje:
    Enterobacteriaceae – względne beztlenowce; G(-) pałeczki. Wiele bakterii z tego rodzaju stanowi normalny składnik mikroflory przewodu pokarmowego człowieka i zwierząt, jednak ich występowanie w produktach żywnościowych wskazuje na bezpośrednie (np. źle umyte ręce) albo pośrednie (np. za pośrednictwem zakażonej wody) zanieczyszczenia kałowe. Nalezą do nich: chorobotwórcze pałeczki durowe i rzekomego duru (Salmonella) oraz pałeczki czerwonki (Shigella), a ponadto względnie chorobotwórcze pałeczki okrężnicy (Escherichia) i odmieńca (Proteus)*

    Materiały:
    • 2x „tradycyjny” fermentor plastikowy o objętości 33 litrów firmy PLAST-BOX
    • płyn do mycia naczyń PUR
    • 2% roztwór pirosiarczynu sodu
    • Dip Slide’y z podłożami mikrobiologicznym PCA (Agar z glukozą i ekstraktem drożdżowym dla ogólnej liczby bakterii) i VRBGA (Podłoże z żółcią, czerwienią obojętną, fioletem krystalicznym i glukozą do izolacji i określania liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae) firmy OXOID o powierzchni 1000mm^2


    Metoda:
    Fermentor plastikowy umyto roztworem powszechnie używanego płynu do mycia, następnie do wewnętrznej powierzchni fermentora w połowie jego wysokości przyłożono Dip Slide z w/w gotowymi podłożami (próba nr 2).
    Do takiego samego fermentora równolegle nalano 2 litry 2% roztworu pirosiarczynu sodu, zamknięto wiekiem i okresowo wstrząsano. Po upływie godziny czynność poboru wymazu powtórzono (próba nr 1), analogicznie jak do próby z roztworem płynu do mycia naczyń
    Wyniki inkubacji Dip Slide’ów z podłożem PCA po 48h przedstawiono poniżej:
    Click image for larger version

Name:	DSCF0005a.JPG
Views:	1
Size:	24,3 KB
ID:	2077644
    Foto 1
    1. próba z fermentora mytego roztworem pirosiarczynu sodu
    2. próba z fermentora mytego roztworem płynu do mycia naczyń

    Na fotografii 1 zauważyć można, że w próbie 1 ilość jednostek tworzących kolonię („jtk”) jest znacznie mniejsza niż w próbie 2.
    Próba 2 charakteryzuje się znacznie większą ilością przeźroczystych, owalnych kolonii, łatwych do rozróżnienia gołym okiem.
    Posługując się poniższym wzorcem do szacowania ilości ”jtk”, oszacowano ilość komórek ogólnej liczby bakterii.
    Click image for larger version

Name:	skanuj0001a.jpg
Views:	1
Size:	63,1 KB
ID:	2077645
    Wynik:
    1. Próba 1: ~5x10^3 jednostek tworzących kolonie/1000mm^2
    2. Próba 2: ~10^5 jednostek tworzących kolonie/1000mm^2
    Wyniki inkubacji Dip Slide’ów z podłożem VRBGA przedstawiono poniżej:
    Click image for larger version

Name:	DSCF0006a.JPG
Views:	1
Size:	29,4 KB
ID:	2077646
    Foto 2
    Na fotografii 2 w próbie 1 ilość jednostek tworzących kolonię („jtk”) jest również znacznie mniejsza niż w próbie 2.
    Dobrze widoczne kolonie w obydwu próbach są barwy kremowo-białej, połyskliwe o kształcie w większości okrągłym. Taki wygląd kolonii jest typowy dla bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.
    Stosując umieszczony wyżej wzorcem do szacowania ilości ”jtk”, oszacowano również ilość komórek ogólnej bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.
    1. Próba 1: ~10^4 jednostek tworzących kolonie/1000mm^2
    2. Próba 2: ~10^5 jednostek tworzących kolonie/1000mm^2

    Wnioski:
    W wyniku dezynfekcji fermentorów 2% roztworem pirosiarczynu sodu osiągnieto 50-krotną redukcję ogólnej liczby mikroflory w porównaniu do metody mycia roztworem płynu do mycia naczyń.
    W przypadku bakterii z rodziny Enterobacteriaceae redukcja ta była nieco niższa i wynosiła 10-krotność wartości początkowej.
    Wyniki te potwierdzają skuteczność praktyki stosowanej (tj. dezynfekcji sprzętu) przez piwowarów domowych, jako metody stosunkowo taniej i przynoszącej spodziewane efekty.

    LITERATURA:
    * - „Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej” – W. Duszkiewicz-Reinhard, R. Grzybowski, E. Sobczak




    Proszę o uwagi.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    #2
    o, ciekawa sprawa, chyba dzięki temu przekonam się do stosowania bardziej wrednych środków Dzięki za przygotowanie materiału.

    A czy np. "wyparzanie" fermentora (zalanie go 2-3l wrzątku i przykrycie pkrywką) przed użyciem ma jakiś sensowny wpływ na zmniejszenie potencjału rozwojowego kolonii tych przemiłych żyjątek (oczywiście w przypadku gdy nie korzystamy z tych bardziej agresywnych środków, np. testowanego pirosiarczynu sodu) ?

    Czy powtórzenie eksperymentu dla innych popularniejszych dezynfektantów byłoby kosztowną sprawą?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Bardzo fajne opracowanie. Warto porównać inne powszechnie stosowane dezynfekanty - roztwór podchlorynu sodu z wybielacza, jodophor, kwas nadoctowy a później przedstawić relację skuteczność-cena.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        no właśnie. Ciekawe jak wrzątek zabija te robaczki?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8114

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          no właśnie. Ciekawe jak wrzątek zabija te robaczki?
          Jak najszybciej.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            (...)Warto porównać inne powszechnie stosowane dezynfekanty - roztwór podchlorynu sodu z wybielacza, jodophor, kwas nadoctowy a później przedstawić relację skuteczność-cena.
            Nie dysponuję tymi środkami, ale jak pojawi się okazja to wykonam takie doświadczenie.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5035

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie dysponuję tymi środkami, ale jak pojawi się okazja to wykonam takie doświadczenie.
              Nie zapomnij o wrzątku!
              5470 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie zapomnij o wrzątku!
                Spróbuję
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #9
                  To ja dorzucę chemipro OXI A opracowanie świetne
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                    To ja dorzucę chemipro OXI A opracowanie świetne
                    Dzięki

                    Może faktycznie należy sporządzić listę powszechnie używanych środków do dezynfekcji i wtedy przeprowadzić nowe doświadczenie. Przy dostępie do tych środków z pewnością podejmę się tematu na nowo.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                      To ja dorzucę chemipro OXI A opracowanie świetne
                      A może zwykłe ACE by przetestować?
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                        A może zwykłe ACE by przetestować?
                        Patrz post #3

                        Comment

                        • piotrg
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.05
                          • 59

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                          A może zwykłe ACE by przetestować?
                          Zwykłe wybielacze chlorowe są bardzo mocne. Mnie kiedyś skwaśniało piwo (muszki owocówki) i fermentator tak octem śmierdział że hej. Wybielacz załatwił bakterie. Terez regularnie używam do usuwania pleśni z nowo nabytych butelek - jak sobie pleśń w chłodzie piwnicy wyrośnie i ususzy się przez zimę to naprawdę trudno sobie poradzić a wybielacz radzi sobie bez problemu. I przedewszystkim towar dostępny.
                          FemtoBrowar
                          http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zwykłe wybielacze chlorowe są bardzo mocne. Mnie kiedyś skwaśniało piwo (muszki owocówki) i fermentator tak octem śmierdział że hej. Wybielacz załatwił bakterie. Terez regularnie używam do usuwania pleśni z nowo nabytych butelek - jak sobie pleśń w chłodzie piwnicy wyrośnie i ususzy się przez zimę to naprawdę trudno sobie poradzić a wybielacz radzi sobie bez problemu. I przedewszystkim towar dostępny.
                            Po jakim czasie Ci rozpuszcza/wytrawia zapleśniały osad?
                            Roztwór sody kaustycznej radzi sobie różnie i szukam czegoś sprawniejszego.
                            Last edited by huanghua; 2007-06-08, 20:29.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                              Patrz post #3
                              Może chemicy wiedzą jaki jest skład ACE itp.
                              Ja natomiast nie wiem, proszę więc oprócz podawania nazw czysto chemicznych odnieść to do nazw popularnych środków.
                              Opracowanie podoba mi się ale jakby ktoś sie pokusił i sklasyfikował te wszystkie ACE, IXI itp to byłoby super. Sam natomiast używam ACE i jestem zadowolony z efektów
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X