Welcome to Gluten-free Beer Festival Drinks Find the best wines thanks to our articles Cocktail Find the best wines thanks to our articles Wines Find the best wines thanks to our articles Articles Latest articles published How To Pair Wines With The Correct Foods: A Guide Serving drinks like wine is essential at parties, […]
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Choruję na celiakię i z tego powodu od czterech lat jestem na diecie bezglutenowej (vide "nasze" forum: http://forum.celiakia.pl). Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu czterech podstawowych zbóż - pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia nawet w najmniejszych ilościach. Niestety jednym z produktów, których musiałam się wyrzec przechodząc na dietę było piwo, a lubiłam je wcześniej, oj lubiłam. Piwo bezglutenowe bywa warzone na świecie w minimalnych ilościach, ale w Polsce się go nie sprzedaje.
Teraz zaczęłam czytać (po artykule w Polityce) o domowym browarnictwie i zastanawiam się czy nie mogłabym uwarzyć w domu piwa bezglutenowego. Problemem jest słód, który musiałby być zrobiony z bezpiecznego zboża czyli kukurydzy, ryżu, prosa, amarantusa ...
Czy takie słody są dostępne w handlu, możliwe do zdobycia ? do zrobienia w domu ? czy piwo z nich w ogóle wyjdzie ?
Jeśli udało się stworzyć piwa dla diabetyków, myślę, że i dla Was się znajdą. Pytanie czy będą to jeszcze piwa? Z tego co wyczytałem mąka bezgltenowa jest bardzo droga, więc słód z takiego zboża też nie będzie tani i raczej musiałby być robiony we własnym zakresie.
Droga mąka bezglutenowa to mąka pszenna chemicznie pozbawiona glutenu. Jakoś nie widzę mozliwości robienia z niej słodu.
Jednak równie bezglutenowe są inne ziarna np. kukurydza czy ryż dostępne (jak dla wszystkich) za dość przystępną cenę.
A zresztą my bezglutenowcy jesteśmy przyzwyczajeni do płącenia wiecej za "normalny" produkt.
Najlepszym surowcem piwowarskim w tym przypadku jest słodowane sorgo.
Choć u nas egzotyczne, to w wielu krajach afrykańskich podstawowy surowiec piwowarski.
Sprawa piwa bezglutenowego nie wygląda więc beznadziejnie.
W tej chwili przynajmniej rodzi się w kraju świadomość zaspokajania takiej potrzeby.
Od pomysłu do przemysłu musi jednak upłynąć trochę czasu.
Bier brauen, Selbstbrauen, Hausbrauen und Heimbrauen
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Trudna sprawa.
Pamiętajmy, że aby zrobić słód ziarno musi nam wykiełkować. Nie nadaje się więc żadna mąką czy chemicznie przerobiona śruta. W zeszłym roku zapragnąłem zrobić piwo z sorgo. Po długich poszukiwaniach w mieszalniach pasz i w porcie w Szczecinie okazało się że nikt w Polsce nie sprowadza sorgo w celach paszowych. Dostępny jest tylko zaprawiony materiał siewny. Sorgo w Polsce uprawia się tylko na zieloną masę i nie dopuszcza się do powstania nasion. Wynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry. We wrześniu zawiązało wiechy i pojawiły się zaczątki nasion. Niestety zaczęło się robić zimno, dzień się skrócił i nasiona już nie zdążyły dojrzeć. W listopadzie wszystko zmarzło i ucieszyły się tylko wróble bo skrupulatnie wydziobały wszystkie ledwo wykształcone nasionka. Tak więc musiałem na razie zarzucić plany robienia słodu i piwa z sorgo.
Jeżeli ktoś ma dostęp do niezaprawionych nasion sorgo, to chętnie przerobię je na słód którym możemy się podzielić.
Wynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry.
Jestem pod wielkim wrażeniem
Też jestem zainteresowany piwem bezglutenowym z uwagi na pewnego znajomego. Może kiedyś uda się w jakiś sposób pozyskać ziarno sorgo, to spróbujemy uwarzyć piwo. Może ziarna można sprowadzić z zagranicy?
Comment