Piwo w proszku

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cezar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.05
    • 1349

Piwo w proszku

Na stronie

można przeczytać, jak można zrobić piwo z proszku.
    Ciekawe, czy ktoś zetknął się już z tym wynalazkiem i degustował tak wytworzony napój?
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

Ten proszek to suchy ekstrakt słodowy. Otrzymuje się go techniką jak dla mleka w proszku i wyglądem mleko w proszku przypomina - tyle ,że jest żółtawy i bardzo chłonie wilgoć.
    Chmiel w postaci zizomeryzowanego granulatu też może mieć postać proszku.
    W końcu suszone drożdże to też proszek.
    Wyobrażam sobie, że mieszaninę suchego ekstraktu i chmielu zalewa się wrzącą wodą. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej dodaje drożdży. Po kilkudniowej fermentacji i następych kilku dniach klarowania jest jakies tam piwo...

Nie ma jak dotąd piwa w proszku ani w innej skoncentrowanej postaci (tak jak syrop CocaColi),
    którą wystarczyłoby rozpuscić w wodzie i nagazować - i bardzo dobrze!!!
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Czes, ależ na linku zapodanym przez Cezara piszą własnie coś odwrotnego!!!
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Faltarn
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2001.04
        • 133

Ani tekst Czes'a ani to co na stronce nie przekonało mnie do metody. Jak mam robić sam w domu to SAM, a jak chcę piwo w 10 minut to idę do sklepu.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Nie sposób nie przyznać koledze racji

To taki fast food jak McDonalds
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

Upieram się przy swoim!
            Zresztą w tej notce piszą raz o "proszku piwnym", zaraz potem o mieszaninie słodu, chmielu i drożdży.
            Szkoda,że "Wiedza i Życie" kolportuje takie dyrdymały.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23976

heehehe
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Kilka lat temu czytałem o tym jako o ciekawostce chyba w "Przemyśle Fermentacyjnym ..."
                Czes ma rację. Albo to jest mieszanka słodu, chmielu i drożdży, która musi pofermentować jakiś czas, albo jest to jakiś ekstrakt, który po rozgotowaniu w 10 minut - nie jest piwem, a na przykład kawą zbożową. "Inka" wszak jest sprzedawana w postaci proszku...
                Taka mocno stężona kawa od biedy może udawać niektóre piwa.

Comment

• baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

Piwo w proszku

Był już podobny temat, ale gdy przeczytałem posty w nim zawarte to doszedłem do wniosku że chodziło tam o coś innego. No ale do rzeczy. Kilka dni temu dziennikarz radia RMF poinformował słuchaczy że w Austrii wynaleziono piwo w proszku Są to jakieś granulki które zalewa się wodą(wystarczy zimna) i już ma się piwo. Wynalazek ten został podany pewnej grupie piwoszy( bodajże anonimowo) którzy nie stwierdzili uchybień w tym ?piwie?. Na koniec dowiedziałem się że ten produkt będzie znacznie tańszy niż normalne piwo. Etykietki i kapsle przepadną no ale będą torebeczki do zbierania. A tak poważnie to wkurzyłem się!!!

Comment

• Johnus_Beer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.08
                    • 124

W starożytnej Mezopotamii to już było. Nazwyało się to "sikaru" (hmm... ) i uważane jest za pierwsze piwo. Było to swago rodzaju ciasto, wielkości bochenka chleba. Taki bochenek kroiło się na pół i wrzucało do wody na parę dni. Po czym hyc- już jest piwo. Co do austryjackiego piwa w proszku, pomysł się nbie sprawdzi, bo po co komu piwo, na które się czeka jak na zaparzene herbaty, a równiez cena nie gra tu zasadniczej roli.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Johnus_Beer; 2002-12-17, 17:06.

Comment

• behemoth
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.12
                      • 248

A ja obawiam się, że pomysł może wypalić. Podobnie jak napoje w proszku, zupy instant, gorące kubki, ciasta w proszku itd. Ze względu na małe rozmiary będzie można to wszędzie ze sobą zabrać. Cena zapewne też będzie niska. Wkońcu będzie to sama chemia. A smak? No cóż -już teraz wielu "piwoszy" nie zwraca na niego uwagi.

Comment

• Kudłaty
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.09
                        • 1972

Piwo w proszku to chyba coś z serialu " Świat według Kiepskich" hehehe

Comment

• baklazanek
                          † 2014 Piwosz w Raju
                          • 2001.08
                          • 3562

Przecież napisałem że wystarczy zimna Nie trzeba długo czekać. Proszek do kufelka, zalewamy wodą i piwko gotowe.

Comment

• szostak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.02
                            • 1176

Jeśli od razu po zalaniu wodą i zamieszaniu powstanie piwo, to rzeczywiście, to ma bardzo dużą szansę się przyjąć. Zastanawia mnie tylko, w jaki sposób udało się sproszkować alkohol
                            No, chyba że to będzie piwo bezalkoholowe

Comment

• Dudlik
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.11
                              • 269

Chciałbym zauważyć że to oznaka rychłego nadejścia końca świata!!
                              A tak na marginesie może nie długo wynajdą kaszankę w aeorozolu?
                              Na zdrowie normalnym piwem!
                              Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

Przetwarzanie...
                              X