Piwo w kuchni

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    Piwo w kuchni

    Czy ktoś zna dobre przepisy, na potrawy których składnikiem jest piwo?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #2
    W browarze jest na to osobne miejsce

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      A na forum dawno temu były Śledzie w Piwie : http://www.browar.biz/forum/showthre...=&threadid=114
      Polecam wzmiankowaną tam pozycję "Potrawy z piwem" autorstwa pana Zbigniewa Chomicza z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego".
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • djot
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.05
        • 621

        #4
        A gdzie można ją kupić. Od dłuższego czasu poszukuję, ale chyba wycofali ze sprzedaży.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #5
          mnie się kiedyś udało na wyprzedaży taniej książki,
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6
            Spróbujcie w sieciowej księgarni Merlin http://www.merlin.com.pl/ albo http://www.kkkk.com.pl/. Ja dostałem to z tego drugiego miejsca, niestety parę lat temu (jeszcze poza siecią). Jest nadzieja, bo miewają tam też starsze rzeczy.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • kamyczek77
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.09
              • 458

              #7
              Piwa można użyć zamiast jajka do panierki dowolnego kotleta,a jeszcze lepiej ryby(np.karpia).
              Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

              Comment

              • pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

                #8
                Chleb Guinnessa

                W miesięczniku "Reader's Digest" 10/2001 znajduje się następujący przepis:

                CHLEB GUINnESSA

                3 1/2 szklanki mąki
                1/4 szklanki cukru
                2 łyżki proszku do pieczenia
                370 ml piwa Guinness
                2 łyżeczki soli
                2 ubite jajka
                Podgrzej piec do temperatury 190 stopni C. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jednocześnie dodaj piwo i jajka, a następnie mieszaj, póki ciasto nie uzyska jednolitej konsystencji. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem brytfannę o wymiarach 12x22 centymetry i piecz przez 70 minut.


                Ciekawe czy wymiary brytfanny warunkują udany wypiek?
                Jeśli ktoś wykorzysta przepis proszę o wrażenia.

                Comment

                • Misiekk
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.05
                  • 913

                  #9
                  Zrobiłem kiedyś kiełbasę w piwie. Były tam jeszcze inne dodatki. Nie był to najlepszy pomysł. Zmarnowane piwo, sos nie do zjedzenia. Na razie mam dosyć z takimi eksperymentami
                  Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                  Comment

                  • marcopolok
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 2334

                    #10
                    Nie ma nic lepszego od grilowanego mięsa polewanego piwem
                    mniam mniam pycha oczywiście bez przesady.
                    drugim sposobem ma dobre mięsko jest tzw. peklowanie
                    do tradycyjnej zalewy z ziółkami dolewamy nieco piwa, ilość zależna od ilości mięsa (najlepiej dopasować samemu)
                    Nigdy nie eksperymentowałem z ciemnymi piwami typu porter ale wszystko przed nami.
                    bez brody...

                    Comment

                    • maryhh
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.02
                      • 1895

                      #11
                      mięsiwo z cebulką i przyprawami, zalane na kilka godzin piwkiem
                      pyszne (pierwszy raz jadłem u brata sensora)
                      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                      Comment

                      • Maja
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.05
                        • 1170

                        #12
                        maryhh napisal/a
                        jadłem u brata sensora
                        Brat Sensor?? wstąpił do zakonu???

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          Bardzo dobra jest ryba duszona w piwie.
                          Naczynie do zapiekania, na dno dużo cebuli, migdały w plasterkach i rodzynki, na to dzwonka ryby (amur lub tołpyga) posolić, popieprzyć, doprawić, zasypać cebulą, zalać piwem do pełna.
                          Rozgrzać piekarnik do 180 stopni wstawić do piekarnika na 45-60 minut.
                          Czas duszenia zalęży od ilości ryby i grubości dzwonek.
                          Palce lizać, tylko cebuli musi być dużo!
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #14
                            Misiekk napisal/a
                            Zrobiłem kiedyś kiełbasę w piwie. Były tam jeszcze inne dodatki. Nie był to najlepszy pomysł. Zmarnowane piwo, sos nie do zjedzenia. Na razie mam dosyć z takimi eksperymentami
                            Ja za to robiłem kiełbasę w piwie i była rewelacyjna, a kiedyś udało mi się też zrobić taki mocno zawiesisty sos z kawałkami specjalnego chleba razowego (i piwa oczywiście). Tak więc ja mam raczej dobre wrażenia z używaniem piwa w kuchni. W wykend chyba zrobię ciasto na naleśniki (z użyciem piwa)
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pjenknik, to co opisujesz to jest to, co u mnie w domu nazywa się ryba po żydowsku. Pycha!
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...