Od porteru do stoutu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    Od porteru do stoutu

    Poszperałem troszkę w książkach sącząc zacny Imperial Porter własnej produkcji (20,5 blg, 8,8%), roczny i myślę, ze dla spragnionych wiedzy te informacje się przydadzą:

    1726-szwajcarski podróżnik relacjonuje, że klasa robotnicza w Londynie pija porter

    1736-pojawiają się pierwsze wielkie beczki w Londynie

    1737-W "London and Country Brewer" pojawia się przepis na Stout butt beer (29 blg)

    1740-Truman oferuje Pale Stout i Brown Stout (czyli jasne mocne i ciemne mocne)

    1742-tamże przepis na porter (19,3 blg)

    1750-oficjalny przepis w książce Ellis'a

    1758-pierwszy porter uwarzony poza Londynem, w Sheffield, warzy Thomas Rawson

    1759-Guinness zaczyna warzyć ale (o porterze jeszcze mowy nie ma)

    1760-pierwszy porter w Szkocji, Glasgow

    1765-Malone i Andrews-pierwsi Irlandczycy, którzy warzą porter. James Baverstock eksperymentuje z pierwszym cukromierzem

    1770-wyżej wymieniony stara się przekonać browary, że to mądre urządzenie

    1776-pierwszy porter uwarzony w USA, warzy Robert Hare w Filadelfii

    1784-London Porter ma 17,3 blg (końcowe 4,6)

    1790-płonie browar Hare'a w Filadelfii. Morris zaczyna warzyć porter, co ciekawe też w Filadelfii, nie żebym coś sugerował... Amerykańskie portery są warzone z użyciem melasy i syropu klonowego

    1792-Beamish, w Cork warzy porter, wyprzedzając Guinness'a

    1796, Albany, Nowy Jork, kolejny browar warzy porter

    1797- Joseph Bramah wymyśla maszynę do mieszania młodego i starego porteru. W tym samym roku porter pojawia się w Rosji

    1799-1801-Guinness tworzy recepturę pra-Foreign Extra Stout'u o nazwie West India Porter. Warzy też Town Porter, Country Porter i Superior Porter (Extra Stout Porter później)

    1802-Matthew Wood opatentowuje ekstrakt słodowy służący do barwienia i aromatyzowania piwa na porter i samego porteru

    1805-powstaje browar w Newark, New Jersey, który 35 lat później trafi w ręce Petera Ballantine'a, gdzie porter będzie warzony nieprzerwanie do roku 1939

    1812-powstaje Poughkeepsie Porter w Nowym Jorku

    1817-Daniel Wheeler opatentowuje czarny słód

    1822-porter warzy się już w Petersburgu

    1826-jak wyżej, tylko Szwecja

    w tym czasie Guinness warzy dwa portery: Town Porter (Single Stout Porter) 15,7 blg i Extra Superior (Double Stout Porter, który później stanie się Extra Stout'em) 19,8 blg

    1849-Guinness warzy Triple Stout (późniejsza nazwa Foreign Extra Double Stout)

    1864-Whitbread ustala swoje portfolio:
    Porter 13,1 blg
    Contract Porter 14,7 blg
    Keeping Porter 14,3 blg
    Single Stout Porter 20,4 blg
    Keeping Single Stout Porter 19,6 blg
    Export Stout Porter 17,3 blg

    1869-Stout Porter warzony przez Barclay'a otrzymuje gwarancję carską (de facto można by nazwać go wówczas pierwszym Imperial Russian Stout Porterem)

    1895-Maclay warzy pierwszy Oatmeal Stout

    1905- Privatbrauerei Höpfner, Karlsruhe warzy Deutsch Porter, pojawia się też porter kanadyjski 14,3

    1907-Mackeson warzy pierwszy Milk Stout

    1914-1918-dramatyczny spadek ekstraktów, Whitbread z 12,9-9 blg, Guinness 14,3-9 blg

    Świadomie pominąłem warzenie porteru w Polsce, bo to osobny rozdział, niemniej jednak, porter był sprzedawany i we Lwowie i w Krakowie i w Warszawie, i w tych miejscach i nie tylko warzony.
    Mały porterek-przyjaciel nerek
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Fajne opracowanie. Jeśli nie masz nic przeciw, to chciałbym go użyć w Piwnym informatorze. Oczywiście z podaniem autora i źródła.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      #3
      Nie ma sprawy, jak najbardziej. Ważne, żeby ktoś na tym skorzystał.

      Źródeł niestety jest dużo, nawet bardzo; na pewno warto wspomnieć oba wydania "London and Country Brewer", książki Ellis'a, Baverstock'a, książkę o Guinness'ie (współczesną), ciężko zrobić listę. Np. Chilcott's descriptive history of Bristol z 1849 podaje taką ładną tabelkę, gdzie są pełne i poprawne nazwy, żródeł jest masa, zresztą przy okazji wojny o terminologię już wiele podawałem.
      Attached Files
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Pisząc o źródle miałem na myśli browar.biz

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          #5
          Aaa, myślałem, że chcesz bibliografię. Tak, to luz. Publikowałem to tylko na piwo.org i na wino.org, więc nie ma problemu. Może ktoś wykorzysta z okazji dnia stout'u?
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
            Świadomie pominąłem warzenie porteru w Polsce, bo to osobny rozdział, niemniej jednak, porter był sprzedawany i we Lwowie i w Krakowie i w Warszawie, i w tych miejscach i nie tylko warzony.
            To jak z tym porterem na ziemiach polskich ? Tytuł tematu dałeś taki że nie wyklucza wspomnienia o naszych terenach.
            W Warszawie i okolicach chyba pierwszym a na pewno jednym z pierwszych producentów portera był na początku XIX wieku piwowar Krembitz. Jego porter był już na starcie tak doskonały iż konkurencja uważała go za importowany z Anglii co wówczas było zakazane. Ponieważ jednak wyroby rodzime rynku warszawskiego nie cieszyły się popularnością Krembitz po pewnym czasie wycofał się z produkcji tego piwa. To jednak nie zakończyło mody na porter i po Krembitzie porter lokalnie od 1821 roku na warszawskim Czystem warzył Anglik o nazwisku Hall a od 1826 ten rodzaj piwa warzył kolejny warszawski browar Schaeffera i Glimpfa. Rok później powstał konkurencyjny producent czyli browar Wojciecha Sommera.

            Wiadomo że w Polsce w tym czasie były jeszcze inne ośrodki produkcji portera np browar w Zwierzyńcu.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2566

              #7
              Kiedy Krembitz zaprzestał produkcji, na jego miejsce wszedł ordynat Zamoyski, który, jak wówczas donoszono, w niczem angielskiemu nie ustępuje. W Grudziądzu porter tamże warzony sprzedawano również jako oryginalny z Anglii (tak samo jak białe piwo grudziądzkie było sprzedawane jako szczecińskie), co ciekawe kupcy, którzy sprzedawali porter z Grudziądza nie jako angielski, ale jako grudziądzki mieli słaby odbiór i mały zysk.

              Problem jest właśnie z uzyskaniem większej ilości informacji, tylko strzępki.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Petitpierre
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2014.01
                • 2566

                #8
                Z późniejszych lat mogę jeszcze dodać, że w Żywcu w 1881 roku ruszyła produkcja porteru porównywanego do dobrego piwa angielskiego. Wg Encyklopedii Rolnictwa z 1899 roku: porter angielski wówczas miał 21.2 blg i 6.18%, porter niemiecki miał 15.36 blg i 4.5%, a porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65% i wszystkie występują w tabeli jako piwo jednego rodzaju, tylko warzone w innym miejscu. Od roku 1913 warzono w Żywcu piwo o nazwie Ale. W czasie okupacji niemieckiej warzono Lagerbier, Malzbier i Beskidengold (czyli już zaszła zmiana na dolniaki), dlatego podejrzewam, że porter stał się bałtyckim w okolicach lat 30tych, i de facto, taka data powinna widnieć na etykiecie obecnego Żywca
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  #9
                  OK, o porterze na ziemiach polskich już nieco wspomnieliśmy. A jakie były początki warzenia stouta u nas ?
                  Wiadomo iż w roku 1846 warszawski browar Schaefer i spółka reklamował swój Extra Double Stout jako piwo już wcześniej znane i dobrze przyjęte przez konsumentów a co za tym idzie warzone przez niego już wcześniej.
                  Z kolei w roku 1847 rozpoczął warzenie Extra Double Stouta warszawski browar Haberbusch, Schiele i Klawe o czym zaświadcza ten anons prasowy.
                  Rzeczą charakterystyczną w obu ogłoszeniach jest iż stout jest tam określany jako porter. Być może ze względu na bardzo duże podobieństwo obu stylów piwa ich nazwy stosowano często razem okreslając stouta mianem bardziej znanego przeciętnemu konsumentowi portera.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2566

                    #10
                    Bo to był porter, pełna nazwa Extra Double Stout Porter, czyli ekstra dubeltowy mocny porter. Link'i nie działają, przynajmniej u mnie.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      Nie warzono stoutu przed wojną?

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bo to był porter, pełna nazwa Extra Double Stout Porter, czyli ekstra dubeltowy mocny porter. Link'i nie działają, przynajmniej u mnie.
                        Porter ze słowem "Stout" w nazwie w takim razie
                        Słowo Stout nie znaczy Mocny
                        Chciałem podlinkować konkretne reklamy ale faktycznie te linki raz chodzą, raz niezakoniecznie.
                        Tutaj m.in. wspomniana reklama EDSP od Haberbuscha, a m.in. tutaj od Schaeffera.

                        @ ePrezes: warzono. Robił to na eksport do USA chociażby Haberbusch w latach 30ych. Słynny Sphinx Stout.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2566

                          #13
                          Nie wiem skąd takie wnioski wyciągasz, ale słowo "stout" przede wszystkim znaczy mocny, nawet jeśli warzono Imperial Stout Porter, to był nadal porter, a nie tak ja chce dzisiejsza terminologia stout (gdzie w XX-tym wieku dodano mu Russian i skrócono o "porter"), piwo pozostało mniej więcej takie samo. W obrazku trzecim masz podane, że chodzi o sprzedaż porteru, rodzaj extra double stout, na innym obrazku jest informacja, że sprzedają porter zwykły i extra double.

                          Extra, Double, i Stout to są przydawki określające rzeczownik, więc porter. Stout dotyczy mocy, Double gęstości (stąd terminologia Single-Double-Triple-Imperial), a Extra, że nie jest zwykły, czyli raczej z tych lepszych, co warunkuje zarówno jego moc, jak i gęstość.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                            Porter ze słowem "Stout" w nazwie w takim razie
                            Słowo Stout nie znaczy Mocny
                            Chciałem podlinkować konkretne reklamy ale faktycznie te linki raz chodzą, raz niezakoniecznie.
                            Tutaj m.in. wspomniana reklama EDSP od Haberbuscha, a m.in. tutaj od Schaeffera.

                            @ ePrezes: warzono. Robił to na eksport do USA chociażby Haberbusch w latach 30ych. Słynny Sphinx Stout.
                            O Sfiksie słyszałem, ale czy poza nim było coś jeszcze?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X