Najmocniejsze na świecie piwo (14 % alkoholu objętościowo) otrzymywane metoda dolnej fermentacji. Wynik pracy browaru Hürlimann z Zürichu nad otrzymaniem szczepu drożdży o wysokiej odporności na alkohol. Jest to piwo szwajcarskie, ale od kilku lat warzone w browarze Eggenberg w Austrii. Warzone raz w roku na Świętego Mikołaja - stąd nazwa.
Butelkowane w roku 2000 (co oznacza, że było warzone 6/12/1999).
Butelka 0.33 l $4.59
Piana: brak (bąbelków też)
Kolor: mocnej herbaty Assam
Zapach: raczej winny, niż słodowy, nuty wanilii.
Smak: dość słodki, harmonijny, przypomina cieżkie, słodkie, białe wino (sherry?).
Ogólnie: 4.5 (2-5), bardzo nietypowe piwo, podobnie jak Sam Adams Triple Bock, albo EKU 28, ale uwarzone nienagannie.
Butelkowane w roku 2000 (co oznacza, że było warzone 6/12/1999).
Butelka 0.33 l $4.59
Piana: brak (bąbelków też)
Kolor: mocnej herbaty Assam
Zapach: raczej winny, niż słodowy, nuty wanilii.
Smak: dość słodki, harmonijny, przypomina cieżkie, słodkie, białe wino (sherry?).
Ogólnie: 4.5 (2-5), bardzo nietypowe piwo, podobnie jak Sam Adams Triple Bock, albo EKU 28, ale uwarzone nienagannie.
Comment