Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    Ekskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

    Scena jest bardzo ekskluzywna, tylko dla tych, którzy mają odwagę przyznać się do zepsutych warek.I kto w to wchodzi?

    1. My - Iron i Małażonka, mamy się czym pochwalić, a co? Udało nam się pięć warek spartolić - zdolni w końcu jesteśmy . Pierwsza była chyba najbardziej bolesna - pierwsze zacieranie, nadzieja i w końcu... porażka. Inną bolesną warką było Piwo Mitologiczne, zrobione specjalnie na Spotkanie Kolekcjonerskie - chyba po prostu za bardzo nam zależało. Co ciekawe, cztery z pięciu popaprańców - miały być pszeniczniakami - dotąd nie udało nam się zrobić naprawdę dobrego pszeniczniaka, ale próby będziemy przeprowadzać dalej. Wśród dwóch z pięciu zaobserwowaliśmy jeszcze jednen problem: drożdże nie podjęły pracy w butelkach. Piwo w ogóle się nie nagazowało. Efekt: lekko chmielona herbatka z dużą ilością cytryny

  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Czy mogłabyś mnie nie straszyć? Chciałem żeby moje pierwsze zacierane piwo było właśnie pszeniczniakiem i miałem je robić w przyszłym tygodniu. A teraz nie wiem czy nie pomyśleć o czymś innym

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      E, tam - nie dla wszystkich kiełbasa. Jak nam się udało przy pierwszej zacierce stworzyć kwasiżura, to nie znaczy, że każdy będzie miał takie szczęście .

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #4
        Zastanawiam się, czy piwa grzybowe też można tu zamieszczać, czy też należałoby stworzyć osobną scenę piw pleśniowych
        Bo mnie jedna wareczka na cichej pokryła się białymi plamkami, a smak i zapach dorównał wyrobom browaru z Bojanowa...

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #5
          Borysko napisał(a)
          [...] Bo mnie jedna wareczka na cichej pokryła się białymi plamkami, a smak i zapach dorównał wyrobom browaru z Bojanowa...
          Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Odp: Eskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

            Małażonka napisał(a)
            Inną bolesną warką było Piwo Mitologiczne, zrobione specjalnie na Spotkanie Kolekcjonerskie - chyba po prostu za bardzo nam zależało.
            I tu koleżanka przesadza - wprawdzie niezaprzeczalnym faktem jest, że piłam to piwo będąc już w fazie drugiego upojenia, ale wcale nie było takie złe

            Co do piw robionych specjalnie na spotkania - ja jestem zupełnie niezadowolona z mojego piwa Zlotowego, ale może jakdać mu postać, to się poprawi.

            Zepsutych warek (odpukać odpukać!!) jeszcze nie miałam - ale wszystko przede mną - wszak dopiero 11 fermentuje
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #7
              Rolek napisał
              Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?
              Raczej tak.

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #8
                Odp: Odp: Eskluzywna Ogólnopolska Scena Kwasowa

                Marusia napisał(a)
                (...)Zepsutych warek (odpukać odpukać!!) jeszcze nie miałam - ale wszystko przede mną - wszak dopiero 11 fermentuje
                To jeszcze się koleżanka do naszej ekskluzywnej, bądź co bądź, klasy nie zalicza. Na typowe, dobrze popsute wyroby trzeba sobie zapracować .

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #9
                  arcy napisał(a)
                  Raczej tak.
                  Bo mi się tak zagrało Bojanowo - Jabłonowo. Nie znam wyrobów Bojanowa, Jabłonowa owszem . Z chlubnym, moim zdaniem wyjątkiem Belfasta.

                  Comment

                  • dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

                    #10
                    Rolek napisał(a)
                    Czy aby na pewno chodzi o Bojanowo?
                    Na 100%. Jeśli chodzi o skisły zapach i smak to jest to browar niedościgniony. Coś jak w fizyce prędkość światła.
                    Ekskluzywny wzór...
                    Dziku


                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #11
                      Jabłonowo rzadko typowe kwasy wypuszcza. Raczej ma inne tajniki produkcji piw mało wypijalnych

                      Comment

                      • Rolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 1038

                        #12
                        Małażonka napisał(a)
                        Jabłonowo rzadko typowe kwasy wypuszcza. Raczej ma inne tajniki produkcji piw mało wypijalnych
                        Ooo! To właśnie miałem na myśli .

                        Comment

                        • Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

                          #13
                          Rolek napisał(a)
                          Ooo! To właśnie miałem na myśli .
                          No tak, a my tu piszemy o piwach zepsutych wskutek działania różnych mikroorganizmów. A nie takich, które zepsuto w fazie tworzenia receptury

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #14
                            Przepis na Kwasiżura Doskonałego:

                            - użyj koniecznie przeterminowanych surowców
                            - nie dezynfekuj porządnie sprzętu - to nic przecież nie daje
                            - użyj drożdży z odzysku, najlepiej z niepewnego źródła
                            - zaglądaj często do fermentora i grzeb w brzeczce łychą używaną do obiadów
                            - zlewając na cichą zrób to nonszalancko
                            - nie myj butelek, przeciez są czyste
                            - kapsluj koniecznie niewyparzonymi kapslami

                            W zasadzie Kwasiżur uda się na 100% - chyba że ktoś będzie miał pecha i wyjdzie mu niechcący paskudne, dobre piwo

                            Jeżeli o czymś zapomniałem, przepraszam i proszę dopisać - nie należę bowiem do tego ekskluzywnego grona
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #15
                              CarlBerg napisał(a)
                              Przepis na Kwasiżura Doskonałego:

                              Zamierzam zacząć warzyc, więc może zacznę od tego przepisu
                              Wydaje się prosty i kwasa będę miał oficjalnie za sobą (jeżeli by się udał)
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X