Drogo, ale może po negocjacjach producent by nieco obniżył cenę - nie rdzewieją jak ten badziew z "Amatora" - 5 L dałoby się naturalnie nagazować i rozlać podczas jednej impry - u mnie to i 10 L by poszło
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Skontaktuj się z dowolnym bednarzem (www.google.pl) - wyleczy cię z pomysłu składowania piwa w beczkach. Mnie w każdym bądź razie wyleczyli, a dzwoniłem do trzech bo nie mogłem uwierzyć, że "Dębowe" to tylko taka ściema... Garbniki drewna w tej ilości jaka pochodzi z niesmołowanej beczki psują smak piwa, a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki
Przynajmniej według bednarzy (ja osobiście nie próbowałem).
a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki
ja wiem, w programie Galileo pokazywali niedawno jednego z ostatnich bednarzy w Niemczech. Pokazano jak sie robi beczki. Samo smołowanie miał zautomatyzowane. Beczkę nakładał przez otwór do napełniania na rurę od maszyny, włączał pompę i odczekiwał ileś tam minut. Pompa rozpryskiwała w środku gorącą smołe, Później kładł beczkę na obrotowe rolki i tam kręcąc się stygła przez 15 min.
U niego koszt 30l beczki to 300ojro.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
A ja mam drewnianą beczkę, w środku smołowaną, o poj. 14 l i jestem z niej bardzo zadowolony. Kosztowała 150 euro, natomiast ponowne smołowanie kosztuje 8 - 10 euro. Na pewno nie poprawia smaku piwa, ale co nostalgia, to nostalgia. Po prostu robi inne wrażenie. Drewniane beczki można też kupić wyłożone od wewnątrz tworzywem sztucznym, a można nawet zamówić ze zbiornikiem z kwasówki.
A jak jest z beczkami bukowymi? Bo jak producent piwa Duckstein zapewnia, ich piwa leżakują w beczkach bukowych. Wiem że buk i dąb mają sporo garbników.
Kiedyś kolega miał dębowy kufel i nawet jak piwo było chwilę w tym kuflu, to smakowało gorzej.
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
Lokal położony w pawilonie osiedlowym na wysokości mniej więcej stacji metra Wilanowska, wystrój jak na obecne trendy dość bezpretensjonalny. 6 do 10 (chyba) nalewaków, oferta rotacyjna kraftowa, wczoraj m.in. lager,i żytnia ipa z browaru Zaścianki, był jakiś stout, dziesiątka i jakieś...
Wcześniej w tym samym miejscu była Beczka Chmielu, ale białoruscy założyciele odstąpili lokal nowemu ukraińskiemu właścicielowi i szyld uległ zmianie.
Asortyment piwny właściwie bez zmian m.in. nadal pod nalewakami w stałej ofercie ltewskie piwa z browaru Vilniaus Alus.
Jako...
Comment