Bamberg, Obere Königsstrasse 10, Brauerei Spezial

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Bamberg, Obere Königsstrasse 10, Brauerei Spezial

    Browar z restauracją i hotelem jest jednym z dwóch bamberskich źródeł rauchbiera (obok Hellera-Schlenkerli). Położony bardzo blisko centrum po drugiej stronie rzeki Regnitz, dokładnie na przeciw innego browaru - Fässla. Spezial to bardzo stara i tradycyjna instytucja, pochodzi z 1536 r. i jest tylko nieco młodszy od najstarszego w mieście "Klosterbräu". Browar sam wytwarza słód do swojego piwa, starannie dobierając ziarno jęczmienia z lokalnych upraw, ścisła selekcja dotyczy też kontraktowanego chmielu.

    Tradycyjny też panuje klimat w tutejszej piwiarni. Wejście przez olbrzymie wrota (którymi swego czasu wytaczano na ulicę beczki z piwem) prowadzi dziś albo do ogródka piwnego na wprost, albo do sali restauracyjnej w lewo. Pierwsza sala po lewo to nieduże pomieszczenie z poustawianymi długimi drewnianymi stołami, siedzą przy nich obok siebie z jednej strony całe rodziny które wpadają tu na obiad, a z drugiej pojedynczy goście wlewający w siebie litry piwa. Drewniany wyszynk, kaflowy piec, jakieś tam poroża na ścianach tworzą fajny, luźny nastrój. Dla tych najgłośniejszych gości, mam tu na myśli wrzeszczących karcianych graczy, przeznaczona jest jeszcze jedna dodatkowa salka z boku. Trochę surowsza z wyglądu, ale czuć że lokalni piwosze właśnie tam lubią przesiadywać najbardziej. Piwiarnia pęka w szwach od lokalnych gości, turystów tu mało. Nie ma muzyki, słychać tylko szwargotanie gości i okrzyki walących ręką w stół karciarzy
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    Czego można się napić

    Jeśli chodzi o piwo, Spezial znany jest przede wszystkim z tego, że jest jednym z dwóch w mieście browarów produkujących piwo wędzone (rauchbier). Przez wielu zresztą uważane za lepsze od osławionej Schlenkerli, ponieważ jest delikatniej wędzone, trochę słodsze, łagodniejsze w smaku...

    Oferta rauchbierów nawet trochę szersza niż w Schlenkerli - tu obok mocniejszego wędzonego Märzena i pszeniczniaka, podają też delikatnie chmielonego, bardziej podwędzanego niż wędzonego Lagera. W sezonie wiosenno-letnim z beczki jedyne nie-wędzone piwo browaru: "Ungespundetes", niefiltrowane, lekko kwaskowe, jasnosłomkowe piwo, o ziołowym bukiecie i dużej rześkości. Wędzonki lali tylko z butelek, cena wszystkich piw 2 EUR /0,5l (jak się kupuję butelkę na wynos wtedy 1 EUR/but).
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • Andi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.07
      • 1915

      #3
      Jak bys Ta Ulica troche wyzej poszedl to trafilbys na Turystow bo okolo 500 metrow dalej jest Swietny Bierkeller ktory zawsze jest pelen ludzi i piwa maja wysmienite prawie wszystkie z Bambergu
      Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

      http://www.andreas-kronkorken.de

      Comment

      • Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

        #4
        Pewnie masz na myśli Weissbierhaus, dawną piwiarnię browaru Maisel? Niestety, w ciagu 3 dni w wielu miejscach być nie można. Będzie gdzie wracać
        Blog: Piwna Brytania

        Comment

        • piwowar2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.11
          • 588

          #5
          Podobna atmosfere, jaka panuje w Bambergu, znajduje sie w knajpach browarowych w Forchheimie. Ma to cos w sobie. W grudniu pilem tu wedzoneg Bocka z beczki.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

            #6
            Na cztery odwiedzone w ciągu jednego wieczora bamberskie browary restauracyjne, tu spodobało mi się najbardziej.
            Kilka salek, w zasadzie pełnych biesiadujących gości, w tradycyjnym, piwiarnianym wystroju bez zadęcia.
            Wśród gości przeważają "autochtoni", bardzo często całymi rodzinami jedzący ciężkostrawną kolację .
            Typowe, południowoniemieckie, piwiarniane menu, fanatycy fitnessu, jogurtów i innych lajtów nie mają czego szukać. Są jednak dania wegetariańskie: kluchy (szpecle) z sosem

            Comment

            • dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4702

              #7
              W ramach sierpniowego szlajania się po Niemczech za 9 € miesięcznie , ten browar w Bambergu nasza wesoła ekipa odwiedziła jako pierwszy 18.07.2022.
              Weszliśmy w bramę i na nieduże podwórze z rozkładanym dachem z materiału, gdzie rozstawiono stoły dla gości. Było przed godziną 14, pani kelnerka od razu poinformowała nas, że kuchnia ma przerwę do 13.45-16.45 i można tylko na piwo. Nam akurat o to chodziło, a panujący upał 35°C nie skłaniał do siedzenia wewnątrz, więc podwórze było idealnym miejscem.
              Były lane 4 stałe piwa:
              - Ungespundetes Hell 12,5°, 4,9%, żółte, mętne, niewysoko wysycone, bardzo dobrze pijalne, słodowe z leciutkim chmielem, 3,40 €.
              - Lager 12°, 4,9%, bursztynowo-czerwonawe z bardzo fajną, niezbyt mocną wędzonką w słodowym podkładzie i lekkim chmieleniem, bardzo smaczne, 3,50 €.
              - Weißbier 12°, 5%, barwy ciemnozłotej, piękna gęsta piana. Aromat wyraźny, wędzony w stylu szynki, ale i pszeniczne nuty. W smaku wędzonka nieco łagodniejsza ale ogólna treściwość jest duża. Bardzo dobra pszenica3,60 €.
              - Märzen 13,6°, 5,3%, 3,50 €, (nie piłem).
              Od końca października jest jeszcze piąte piwo
              - Bock 17°, 7%.

              Do browaru wchodzi się z podwórka, po lewej do warzelni, a po prawej do leżakowni, do tej pierwszej można zajrzeć przez szyby. Gdy to robiłem akurat jeden z pracowników (może piwowar) przechodził z jednego pomieszczenia do drugiego i pozwolił zrobić fotki wewnątrz, powiedział także że wybicie to 22 hl, Stare, miedziane kopuły kotła i kadzi filtracyjnej produkcji firmy Kaspar Schulz są posadowione na okrągłych podmurówkach, inne zbiorniki są nowsze z nierdzewki. Również z blachy kwasoodpornej są klasyczne pękate beczki, do których przelewa się piwa.

              Na wynos piwa butelkowe kosztują dużo taniej bo 1,30 - 1,60 € (+kaucja). Mona kupić również 6 rodzajów szkła firmowego (5-5,50 €) oraz drugie tyle kufli ceramicznych (z deklem lub bez) za 8-14,50 €, podkładki są dostępne na stołach.
              Wizytując Bamberg koniecznie trzeba wpaść. Czynne pon-pt. 9-22.30, sob. 9-14, nd. 9-21.

              Foty: 1. Podwórze, za szybą na wprost widać fragment warzelni 2. Warzelnia 3. Warzelnia cd.

              Click image for larger version

Name:	DSC05519.JPG
Views:	157
Size:	37,9 KB
ID:	2328478Click image for larger version

Name:	DSC05516.JPG
Views:	143
Size:	25,0 KB
ID:	2328479Click image for larger version

Name:	DSC05517.JPG
Views:	144
Size:	23,3 KB
ID:	2328480

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

                #8
                ... 4. Ungespundetes Helles 5. Weißbier 6. Szkło, kufle i gadżety do kupienia

                Click image for larger version

Name:	DSC05514.JPG
Views:	158
Size:	81,4 KB
ID:	2328482Click image for larger version

Name:	DSC05518.JPG
Views:	147
Size:	95,7 KB
ID:	2328483Click image for larger version

Name:	DSC05520.JPG
Views:	144
Size:	34,2 KB
ID:	2328484

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9793

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Są jednak dania wegetariańskie: kluchy (szpecle) z sosem
                  No i wykrakałem... pojawił się vege-dadek

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X