Po gorącej prywatnej debacie kolekcjonerów szkła postanowiliśmy przenieśc rozmowę na szersze forum, bo dla niektórych w dalszym ciagu szklanka to kufel a kufel to szklanka.
"Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem
Collapse
X
-
Odp: "Typy i rodzaje szkła" czyli problemy z właściwym nazewnictwem
marcopolok napisał(a)
bo dla niektórych w dalszym ciagu szklanka to kufel a kufel to szklanka.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
No więc właśnie...
Rzecz w tym co jest szklanką, co szklanką już nie jest a może być kuflem, kielichem, pokalem, wazą czy jeszcze czymś innym i odwrotnie.
Co prawda określenie "szklaka" jest jasne i precyzyjne i można nie mieć wątpliwości, a jednak...
Dla mnie najistotniejsze rozstrzygnięcie jest pomiędzy pokalem i kielichem. Dla potrzeb własnych rozgraniczyłem sobie to tak:
-kielich to szkło które ma stopkę i nóżkę i dopiero później jest właściwa pojemność do płynu (o dowolnym kształcie)
- pokal to szkła, któe posiada stopkę, ale bez nóżki i od razu rozchodzi się w kształcie litery V (kąt i kształt bez znaczenia)
Nie wiem co na to inni kolekcjonerzy, sprawa chyba nie jest tak prosta.
(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Jak dla mnie nr 4 to pokal, ale 2 i 3 to bym zakwalifikował do kielichów. Takie jakieś mam przekonanie, nie poparte żadnym fachowym uzasadnieniem.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Odp: szkło nr 1
marcopolok napisał(a)
Najbardziej klasyczny kształt szkła na nóżce.
Nieformalnie zwany pokalem.Moje preferowane nazewnictwo to goblet(zarezerwowane tylko dla tego jednego kształtu)
Co do reszty szkła na nóżce- najczęsciej mówię na nie poprostu- kielich. Nazwa jak najbardziej ogólna ale z pewnością nie błędna.
Drażni mnie natomiast nazewnictwo stosowane w promocjach piwnych i barach. Przykładowo: "Kup cztery piwka- pokal gratis", oczywiście pokalem okazuje się być zwykła szklanka o poj 0,33. W barach natomiast na zwykłe szkło 0,5l. często mówi się "kufel"- tylko dlatego, że w środku jest piwo.
Comment
-
-
Tu : http://home.wanadoo.nl/hbierglazenhu...Glazen_En.html
gościu zabawia się w nazewnictwo ale holenderskie (chyba) i angielskie .
Comment
-
-
Ze słownika angielsko-polskiego Stanisławskiego:
goblet: puchar, kielich, czara.
Jak dla mnie puchar pasuje najlepiej. Np. lody podaje się w pucharach i szkło to ma kształt odpowiadający 'gobletom'. Jeśli mamy już jakieś określenie w języku, to chyba warto z niego skorzystać, choć i tak przeważy przyzwyczajenie językowe i powszechność danego słowa.
Spośród reszty kielichów przydałoby się rozróżnienie między dwoma poniżej:
Typ A
Comment
-
-
Żą wyskoczyłes trochę przed szereg z tymi zdjeciami.
Powolutku i spokojnie omówimy wszystkie typy szkła.
Kuli! cieszymy się z inicjatywy i zapraszamy do zabierania zdania na ten temat.
masz rację że gość "bawi" się w nazewnictwo własnie niderlandzkie jednocześnie publikując apel do kolekcjonerów z Angli o przesłanie ich nazewnictwa. Z kolegą Żą wczoraj tłumaczylismy sobie właśnie z tej stronki różne aspekty a nieskromnie dodam że byłem w tym muzeumbez brody...
Comment
-
Comment