Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #211
    Dla ciekawych jak zamieścić etykietę bez białego tła:
    Najpierw trzeba to białe tło wykastrować np. w Photoshopie przy użyciu np. narzędzia Magic Eraser. Następnie (tu podziękowania dla nieocenionego forumowego Wujka Dobra Rada - Wujcia Shaggego - to on mi powiedział co dalej) należy obrazek zapisać w formacie Gif, zaznaczając opcję transparent. Pozostaje go jeszcze przeskalować tak, aby nie "ważył" więcej niż limit obrazków do wklejania i zamieszczać. To dziecinnie proste, nieprawdaż Wuju
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #212
      A tak sobie wszedłem, żeby zrobić pięciotysięczne odwiedziny. Piszcie więcej o piwie, a mniej o duperelach. DO grafiki można założyć osobny temat.

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #213
        Iron chciał założyć nowy temat, ale ja mu nie pozwoliłam. Stwierdziłam, że dla jednej etykiety nie warto.
        Jeśli zaś chcesz o piwie, proszę bardzo...
        1. Lipa z miodem (uwarzona 29. I. 2005 roku)- skład taki jak na kontretykiecie, przerwy 62 C - 30 minut, 72 C - 40 minut, gotowanie 70 minut, w 5 minucie dodano chmiel goryczkowy, w 65 - aromatyczny.
        Smakowo wyszło bardzo dobrze - gorzej z nagazowaniem. Kończyły nam się kapsle Biowinu, więc korzystaliśmy również z Browamatora. I to był błąd - część butelek nagazowana jest wyśmienicie, inne marnie . Choć może teraz już się to wyrównuje - mam taką nadzieję...
        2. Kolejny koźlaczek (uwarzony 3. II. 2005 roku) - słód pilzneński, monachijski, karmelowy jasny i ciemny. Przerwy: 63 C -35 minut, 70 C - 35 minut. Gotowanie 65 minut, w 10-tej dodaliśmy chmiel goryczkowy, w 60-tej aromatyczny. Mieszka już w butelkach.
        3. Pszeniczka, ale o niej cicho sza
        Gdy powędruje do buteleczek - napiszę. Gdy pisałam wcześniej, od jakiegoś czasu jakiś chochlik forumowy zakwaszał mi warkę...
        Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-03-06, 20:58.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #214
          spoko loko - za kilka miesięcy będzie osobny dział na etykiety domowe, to i osobne tematy będą zbędne
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #215
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
            [...] To dziecinnie proste, nieprawdaż Wuju
            Prawdaż. To dziecinnie proste. Tylko kastrowanie Ci średnio wyszło i wokół kontry widać jakoweś brudy... Zamiast "Magic Erasera" warto czasem użyć "Erasera" niemagicznego...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #216
              Magiczny erejser też dałby radę, ale podejrzewam, że byłem troszkę niechlujny

              PS. Tym razem to ja - Iron

              Comment

              • Małażonka
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 4602

                #217
                Zmagania w BIGB-ie ciąg dalszy :

                1. 27. II. 2005 rok - "DEVON REX" - w zamyśle jasny i lekki pszeniczniak, jadnak dodaliśmy za wiele dobra i wyszedł zarówno smakowo, jak i ekstraktywnie ciemny pszeniczniak w kolorze bursztynowym . Ale do rzeczy - do jego produkcji użyliśmy:
                - słodu pilzneńskiego;
                - słodu pszenicznego jasnego;
                - słodu Carawheat;
                - chmielu aromatycznego;
                - wody
                - drożdży Wyeast Weishenstephan Weizen;
                Zacieranie dekokcyjne w/g wskazówek Czesa . Gotowanie 60 minut z niewielką ilością chmielu aromatycznego;
                Wynik: ekstrakt 13 Blg (zostawiliśmy, szkoda było go nam rozcieńczać), smak "mieszany" (jęczmienno-pszeniczny) z wyraźnymi pszenicznymi nutami. W rezultacie piwo udane (niknie w zastraszającym tempie ), choć różniące się od zamyślonego bardzo
                Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-09, 21:18.

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #218
                  2. 07. III. 2005 roku - "CORNISH REX" - ciemny brat "Devona". Zarówno zamysł, jak i wykonanie spełniło nasze oczekiwania Tu do produkcji użyliśmy:
                  - słodu pilzneńskiego;
                  - słodu karmelowego jasnego;
                  - słodu karmelowego ciemnego;
                  - słodu pszenicznego ciemnego;
                  - słodu Carawheat;
                  - chmielu aromatycznego;
                  - wody;
                  - płynnych drożdży Wyeast - Weihenstephan Weizen;
                  Znowu zacieranie dekokcyjne, gotowanie 60 minut.
                  Wynik: ekstrakt podobny jak w "Devon rex" (13 Blg), barwa brązowawa, smak zróżnicowany jęczmienno-pszeniczny ( w porównaniu z Devonem - pszenica bardziej w tle), piana gęsta, biała, a piwko smakowite!

                  Comment

                  • Małażonka
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 4602

                    #219
                    3. 25. III. 2005 rok - "ELF BELGIJSKI" - typowy ale belgijski o wyraźnej mocy, ale i wyraźnie słodowym smaku. Do jego produkcji użyliśmy:
                    - słodu pilzneńskiego;
                    - słodu karmelowego jasnego;
                    - słodu monachijskiego;
                    - słodu Carared;
                    - cukru kandyzowanego ciemnego;
                    - curacao;
                    - chmielu goryczkowego;
                    - chmielu aromatycznego;
                    - wody;
                    - płynnych drożdży Wyeast z serii trapistowskich
                    Zacieranie infuzyjne ( 63 C - 35 minut, 72 C - 30 minut, 79 C- koniec). Gotowanie: półtorej godziny;
                    Efekt: mało znany. Wiadomo tyle: ekstraktywność 15 Blg, barwa bursztynowa, młode piwo (po dwóch dniach od zabutelkowania) jest smakowite, nagazowane i daje nadzieje, że w przyszłości okaże się być znakomitym
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-09, 21:32.

                    Comment

                    • Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

                      #220
                      4. 26. III. 2005 roku - "ZAJĄC WIELKANOCNY" - pierwszy w BIGB-ie lagerek, produkowany w filii na ul. Nowogrodzkiej. Skład jego prosty, oj prosty:
                      - słód pilzneński;
                      - chmiel aromatyczny;
                      - woda;
                      - suche drożdże Saflager s-23;
                      Zacieranie infuzyjne ( 63 C- 30 minut, 72 C- 30 minut, 79 C - koniec). Gotowanie: godzina i 10 minut z dodatkiem tylko i wyłącznie chmielu aromatycznego (zgodnie z sugestią MaciejaP - dziękujemy ). Ekstrakt 12 Blg.
                      Efekt - teoretycznie nieznany (od wczoraj w butelkach). W praktyce jednak spróbowaliśmy przy rozlewie - ma szanse być wybornym. Oby się to spełniło...

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #221
                        5/6 - dwie ostatnie warki w tym sezonie - nie zostaną opublikowane do czasu rozlewu do butelek w strachu przed forumowymi "chochlikami" złośliwie zakwaszającymi nasze piwo przed rozlewem
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-04-09, 21:39.

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #222
                          Obie warki już w buteleczkach, zatem do dzieła:
                          5. 04. 04. 2005 rok: GOBLIN BELGIJSKI (drugi pasaż drożdży trapistowskich)
                          Skład: słód pilzneński, czekoladowy, monachijski, karmelowy jasny i ciemny, ekstrakt słodowy jasny, chmiel aromatyczny - czyli powolne pozbywanie się zapasów.
                          Zacieranie infuzyjne: 62 C - 35 minut, 72 C - 30 minut, 79 C- koniec). Gotowaliśmy 75 minut. Osiągnęliśmy 19,0 litrów brzeczki 15,5 Blg.
                          Efekt: No, typowy belgiak to nie jest . Wypić da się i dziś - jednak leżakowanie mu nie zaszkodzi
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-05-12, 19:53.

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            #223
                            6. 9. 04. 2005 rok - powstaje PORTER, który przed chwilką zamieszkał w buteleczkach
                            Skład jego był bardziej przemyślany niż Goblina:
                            - słód pilzneński;
                            - słód karmelowy jasny;
                            - słód karmelowy ciemny;
                            - słód czekoladowy;
                            - słód monachijski;
                            - ekstrakt słodowy jasny WES;
                            - ekstrakt słodowy ciemny WES;
                            - ekstrakt słodowy bursztynowy WES;
                            - kupa chmielu aromatycznego;
                            - drożdże Saflager S-23 (pasaż po Zającu Wielkanocnym)

                            Zacieranie infuzyjne (63 C- 40 minut, 72 C - 30 minut, 79 C - koniec). Gotowanie: 90 minut. Efekt 18,5 litra brzeczki o ekstraktywności 22,0 Blg.

                            Fermentacja: burzliwa do 27 kwietnia, cicha - do dziś. Przy rozlewie piwko miało 8,0 Blg i smakowało już zacnie. Wyleżakowane powinno być rewelacyjne. I za to teraz piję!

                            Comment

                            • Małażonka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 4602

                              #224
                              I na tym kończymy sezon 2004/2005 - kolejne przewidziane warki - październik 2005

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                #225
                                No......, i poszły konie po betonie!
                                Sezon 2005/2006 w BIGB-ie uważam za otwarty!

                                Oto dnia dzisiejszego powstała pierwsza wareczka tego sezonu. Za dużo zdradzić nie mogę (ach, te forumowe chochliki zakwaszające niecnie nasze warki), powiem tylko tyle: warka testowa mająca za zadanie sprawdzenie działalności drożdży Safale US-56 (prezent od Browamatora - duże dzięki). Przy robocie dzielnie towarzyszył nam Towarzysz Ahumba. Przed godzinką drożdżyki zaczęły szamać, co im do szamania przysposobiliśmy. Szczegóły po przelaniu piwa do buteleczek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Prusak
                                  Browar Craft, Międzyrzeckie Real Ale
                                  Prusak
                                  Piwo o ekstrakcie 12% wag i alko 4,7% obj.
                                  Barwa bursztynowa nieprzezroczysta. Po nalaniu zapach i piana obiecujące, da się wyczuć nuty miodowo-owocowe i biszkopt, piana kremowa gęsta, utrzymuje się dość długo, po czym opada do obrączki, natomiast szkła piwo słabo się trzyma.
                                  ...
                                  2022-09-29, 13:57
                                • bastion
                                  Chorwacja, Dubrownik, Obala Pape Ivana Pavla II 15, Dubrovnik Beer Company.
                                  bastion
                                  Być w Chorwacji i nie zaglądnąć do Dubrownika.. W ostatnich latach to miasto przeżywa prawdziwy boom jeśli chodzi o wizytujących je turystów. Tłumy przetaczają się przez starówkę, oraz w jej bliskich okolicach. Z nostalgią wspominam wizytę tam jakieś dwadzieścia lat temu, gdy byliśmy...
                                  2021-11-17, 20:33
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...