Czechy - czy obcojęzyczne nazwy mają wpływ na niepowodzenie/sukces browaru?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Czechy - czy obcojęzyczne nazwy mają wpływ na niepowodzenie/sukces browaru?

Na pewno ma. Nie mogę jednak zrozumieć jak można tak przeinwestować jak z tymi tankofermentatorami. Przecież właściciel chyba nie mógł liczyć że zacznie wyrabiać 150.000hl.

Długo myślałem nad tym dlaczego browar tak kiepsko przędzie i wymyśliłem, że konieczna jest zmiana nazwy na ceskokrumlovski pivovar i wypieprzenie tej nieszczęsnej nazwy Eggenberg. Czesi lubią swoje czeskie piwo, a nazwa wskazuje że piwo niekoniecznie jest czeskie albo że browar niekoniecznie prowadzą Czesi.

Kolejną sprawą jest straszliwe roztrwonienie potencjału miasta. Przecież to piwo powinno być sprzedawane wszędzie, w knajpach, w sklepach z pamiątkami. Naprawdę tak ciężko zrobić turystyczną, podarunkową etykietę z widokiem miasta? 10.000hl to oni powinni sprzedać w swojej restauracji gdyby marketing im dobrze działał. Przecież tam jest masa turystów, a w Krumlovie naprawdę nie ma co robić przez 2 czy też trzy dni. Trochę ręce opadają jak się coś takiego widzi. Smutno to u nich wygląda...

Przyp. red.: wątek wydzielono z Czechy, Český Krumlov, Latrán 27, Restaurace Eggenberg .
    Last edited by Maggyk; 2013-01-21, 14:20.
    LP
  • lucifuge
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.11
    • 309

ta fakt, w całym Krumlovie ciężko napić się ich piwa w knajpie innej niż przy browarze...

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

E no w kilku (~5) innych miejscach jednak jest. Przynajmniej wg. beerborca.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12675

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi

Długo myślałem nad tym dlaczego browar tak kiepsko przędzie i wymyśliłem, że konieczna jest zmiana nazwy na ceskokrumlovski pivovar i wypieprzenie tej nieszczęsnej nazwy Eggenberg. Czesi lubią swoje czeskie piwo, a nazwa wskazuje że piwo niekoniecznie jest czeskie albo że browar niekoniecznie prowadzą Czesi.
        Ooo o... tak się składa, że następnymi po Eggenbergach właścicielami browaru byli Schwarzenbergowie, którym po wojnie zabrano m.in. browar. Karl Schwarzenberg, pomimo że mówi z wyraźnym akcentem niemieckim właśnie wszedł do drugiej tur wyborów prezydenckich.

W Beneszowie jest browar założony przez znanego Ferdynanda Habsburga i jego imię ma dalej browar.

Pod Libercem warzy się piwo Konrad i jakoś browar nie padł, pomimo że stamtąd pochodzi Konrad Henlein, lider niemieckich nazistów Czechosłowacji. A jeden z minibrowarów czeskich ma w swojej ofercie nawet Adolfa.

Do nazwy piwa wrócono po prywatyzacji na pocz. l. 90 i akurat to nie był zły krok.

Problemy związane z browarem są bardziej banalne. Leży on w historycznym centrum miasta, jest zabytkowy. Na początku wieku został całkowicie zalany podczas powodzi i zadłużenie wzrosło. Potem śmierci właściciela przeszedł w nowe ręce, było tam wiele niejasności co do nowych właścicieli, ale nie znam dokładnie o co chodzi. Obecnie wydaje się, że ten bodaj najmniejszy południowoczeski browar przemysłowy najgorsze ma za sobą, tzn. raczej nie będzie zlikwidowany.

Comment

• karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Ooo o... tak się składa, że następnymi po Eggenbergach właścicielami browaru byli Schwarzenbergowie, którym po wojnie zabrano m.in. browar. Karl Schwarzenberg, pomimo że mówi z wyraźnym akcentem niemieckim właśnie wszedł do drugiej tur wyborów prezydenckich.
          Raczej mylisz wadę wymowy z akcentem. A co do wyboru to ludzie mają chyba nadzieję że bogacz nie musi już kraść tak jak jego poprzednicy. I w tym tkwi chyba cała popularność Pana Schwarzenberga. Ale to nie temat na politykę ...
          Aha tu mi się przypomniało, że o browar próbuje się sądzić siostra Pana Karla.

W Beneszowie jest browar założony przez znanego Ferdynanda Habsburga i jego imię ma dalej browar.

Pod Libercem warzy się piwo Konrad i jakoś browar nie padł, pomimo że stamtąd pochodzi Konrad Henlein, lider niemieckich nazistów Czechosłowacji.
          Tak, tak ale piwa z Beneszowa nie nazywają się Habsburg, a piwa z Liberca Heinlein.
          Myślisz, że typowy czeski konsument piwa wie od kogo pochodzą nazwy tych browarów?

Na początku wieku został całkowicie zalany podczas powodzi i zadłużenie wzrosło. Potem śmierci właściciela przeszedł w nowe ręce, było tam wiele niejasności co do nowych właścicieli, ale nie znam dokładnie o co chodzi.
          Juz po prywatyzacji w 1994 browar warzył 130.000hl rocznie. W roku 1999 i 2000 produkcja wynosiła już 45.000hl. Przed powodzią doszli nawet do 60.000hl i faktycznie mieli dobre rokowania na przyszłość, które spowolniła ostro powódź w 2002 roku. Z tym że po powodzi też tragicznie mało nie warzyli po 40.000hl. W 2008 roku spółka zarządzająca browar zbankrutowała i chyba właśnie po przejęciu browaru przez nowego właściciela spadła im tak drastycznie produkcja.

Obecnie wydaje się, że ten bodaj najmniejszy południowoczeski browar przemysłowy najgorsze ma za sobą, tzn. raczej nie będzie zlikwidowany.
          Podczas wycieczki nie miałem niestety wrażenia jakbym był w dobrze prosperującej instytucji. Zaczynając na browarze, a na tragicznej obsłudze w restauracji kończąc.
          Mam jednak nadzieję, że masz rację i że browar się jeszcze na piwnej mapie ostoi.
          LP

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12675

- wada wymowy to inna sprawa. mają pełne prawo się sądzić: http://www.lexschwarzenberg.cz
            - Henlein to symbol, w podstawówkach wciąż o nim uczą i dużo więcej o nim wiedzą niż o Eggenbergach. Zresztą przewinęło się na ten temat wiele. Ferdynand Habsburg występował nawet na etykietach i nie było żadnego halo. Dodam jeszcze strakonicką markę Klostermann,
            związaną z niemieckojęzycznym szumawskim pisarzem. Nazwa nie ma tu nic do rzeczy

Co do spraw finansowych, to nie wiem jak wyglądają w browarze. Widziałem w gorszym i lepszym stanie browary.
            A tak w ogóle, co Ci się nie podoba w obsłudze

Comment

• karol1000
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.09
              • 1823

- wada wymowy to inna sprawa. mają pełne prawo się sądzić: http://www.lexschwarzenberg.cz
              O zamek w Hlubokej tez oczywiście podczas tej wycieczki zahaczyliśmy.
              Ludziom czułym na ludzką niekompetencje i niemiłe zachowanie polecam zimową trasę zwiedzania z Panią przewodnik z muchami w nosie.

Przewodniczka w browarze mówiła że siostra Schwarzenberga nie bardzo ma się jednak o co sądzić jeśli chodzi o browar - ile w tym prawdy nie wiem.

- Henlein to symbol, w podstawówkach wciąż o nim uczą i dużo więcej o nim wiedzą niż o Eggenbergach. Zresztą przewinęło się na ten temat wiele. Ferdynand Habsburg występował nawet na etykietach i nie było żadnego halo. Dodam jeszcze strakonicką markę Klostermann,
              związaną z niemieckojęzycznym szumawskim pisarzem. Nazwa nie ma tu nic do rzeczy
              Nadal uważam, że typowy piwopijca w Czechach nie wie że marka Konrad ma cokolwiek wspólnego z Henleinem, może trochę więcej ludzi wie o Ferdynandzie. Klostermann był tak samo czeskojęzyczny jak i niemiecko. Czesi uważają go raczej za Czecha niż Austriaka.
              Moim zdaniem łatwiej by było wypromować piwo w całej CR z inną nazwą i zdania zmieniać nie będę.
              Poza tym browar w Benesovie też miałem okazje zwiedzać i moje odczucia były nieporównywalnie inne. Wszystko wygląda tam bardzo profesjonalnie. A roczna produkcja chyba też bardzo wysoka nie jest (co koło 20.000-30.000 hl).
              Konrad to już inna półka. Pewnie do samych Niemiec wywożą więcej niż produkują w sumie w Krumlovie i Benesovie (może właśnie dzięki nazwie )

A tak w ogóle, co Ci się nie podoba w obsłudze

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-a...-Krumlove.aspx
              Nie przypominaj siedzenie tam było prawdziwą udręką.
              LP

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12675

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                Moim zdaniem łatwiej by było wypromować piwo w całej CR z inną nazwą i zdania zmieniać nie będę.
                Nikt Ci nie karze zmieniać zdania, choćby nawet było kompletnie niedorzeczne

Comment

• kogra
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.03
                  • 139

Chyba nie o tego Ferdinanda chodzi : "Přetrvávající finanční problémy donutily měšťany prodat celý závod na jaře roku 1887 novému majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi ´d Este."

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

To ten sam.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12675

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kogra Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chyba nie o tego Ferdinanda chodzi : "Přetrvávající finanční problémy donutily měšťany prodat celý závod na jaře roku 1887 novému majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi ´d Este."
                      Tu po polsku:

tu po czesku:

A tu butelka piwa Ferdinand d'Este

A tak oto wyglądał w uniformie Franciszek Ferdynand Karol Ludwik Józef Maria Habsburg-Lotaryński d'Este

i piwo nie ma problemów ze zbytem.
                      Last edited by darekd; 2013-01-21, 13:55.

Comment

Przetwarzanie...
                      X