Browar na Jurze, Jurajskie Porter bałtycki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

Chętnie zapłacę 7-9 zł za porter bałtycki w butelce 0,33 jest jest bardzo dobry. Zapłacę więcej właśnie za mniejszą butelkę. Dotąd często rezygnowalem z niektórych porterów właśnie przez 0,5l butelkę. Dla mnie to za dużo a partnerka niezbyt lubi mocne ciemne piwa, wiec sam muszę przy tym siedzieć. Mała butla to optymalna ilość dobrego porteru bałtyckiego/imperialnego stouta.

Comment

• jaw7
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.10
      • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
      Jam ci pisał o rzeczonym porterze w cenie 3.70 PLN . Jeśli ktoś twierdzi że porter z Okocimia, zakładając że nie był zepsuty, nie nadaje się do picia, to wiem że ta osoba nie lubi porterów bałtyckich, nie zna się na tym gatunku piwa i jej zdania na temat tego typu piw nie warto brać pod uwagę. Rzeczony porter nie tylko moim zdaniem jest piwem w swym gatunku poprawnym a są tacy co go uważają za bardzo smaczny.
      Mylisz się bo degustuje w większości portery bałtyckie i imperialne stouty i są to moje ulubione gatunki.Porter z Okocimia nie był zepsuty i moim zdaniem gorszy od niego obecnie na rynku jest tylko porter z Krajana i ostatnio z Perły.Oczywiście zależy dużo od danej warki ,ale generalnie tak to oceniam.

Comment

• Bolo88
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 40

Butelka do butelki to w jednej kategorii z Warmińskim chodzi. I tu wygrywa wg. mnie. Kormorana nie kupuje bo cena ponad 7 zł za 0,5 przegrywa z Komesem i Ciachanowem 22 nie dając nic ekstra. A tu za 7,5 zł mam delikatną gładką śliweczkę której do tej pory u innych nie znalazłem.

Comment

• kaczorowaty
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 8

Mam czerwony kapsel, nie zbieram także mogę oddać, chce ktoś ?

Comment

• rafael52
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.12
            • 478

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczorowaty
            Mam czerwony kapsel, nie zbieram także mogę oddać, chce ktoś ?
            Chętnie przygarnę.
            Last edited by rafael52; 2015-02-24, 12:34.

Comment

• Ravf
              • 2013.06
              • 264

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
              Piana: Dość obfita, drobno i średnio pęcherzykowa. Szybko opada do bardzo cienkiego krążka, a dalej do pierścienia. Słabo osadza się na ściankach szkła. [3]
              Zapach: Intensywny, słodki, ale jednowymiarowy, taka słodka czekolada. [3.5]
              Smak: Ponownie słodka czekolada, finisz kawowo-palony. Goryczka średnio-wysoka, palona. Alkohol lekko rozgrzewa przełyk. [4]
              Wysycenie: Średnie. [4.5]
              Opakowanie: Brązowa bezzwrotna butelka 330ml. Etykieta może mało porterowa, ale za to "bałtycka". Odważne i niestandardowe podejście do tematu, ma to swój urok. Podany jest pełen skład i sugerowana temperatura podawania. [5]
              Uwagi: Warka do 07.2015. Czołówka to zdecydowanie nie jest, ale brawa dla Browaru na Jurze za odwagę.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• pen
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 97

Ocena z ARTomatu

Kolor: niemal czarne z odrobina refleksow rubinowych [5]
                Piana: zabrudzona, brazowawa czapa ze srednia redukcja [4.5]
                Zapach: sredniointensywny aromat zdominowany przez czekolade z lekkim powiewem sliwki [4.5]
                Smak: rewelacja, aksamitna tekstura, kawowo-czekoladowo-przyprawowe klimaty zbalansowane slodka sliwka i fajnie ulozona goryczka, alkohol zamaskowany [5]
                Wysycenie: srednie, jak dla mnie optymalne [5]
                Opakowanie: polski akcent marynarski, graficznie jak dla mnie jedno z lepszych etykiet w polskim krafcie [5]
                Uwagi: jeden z lepszych polskich porterow, ktore pilem. Polecam!

Moja ocena: [4.775]

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pen
                  ...jedno z lepszych etykiet w polskim krafcie
                  Hę???

Comment

• Bolo88
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 40

Prostota w formie a'la Mikkeller

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Piana: brazowawa, średnio obfita. Drobne i średnie pechęrzyki, Szybko pada do dziurawego kożuszka, ale pozostawia ślady na szkle w postaci "łezek"
                      Zapach: średnio intensywny, głównie owocowy czyli wiśnie i śliwki. Leciutki czarny chleb.

Smak: dość pełne w smaku, ale na szczęście owa słodycz jest przełamana kwaskowym finiszem. Lekko cierpkie i goryczkowe po przełknięciu. Wyraźnie czuć posłodzoną czarną kawę oraz czekoladę deserową. Nuta z pralin z alkoholem. Ta kwaskowatość i cierpkość jest taka troszkę wiśniowa lub lekko aroniowa (świeże owoce). Ogólnie jest pełne i gładkie w odbiorze. Alkoholu w jego brutalnej formie raczej nie wyczuwam. Bardziej idzie w posmaki, które są po nalewce wiśniowo aroniowej.
                      (edit ) Po skończeniu butelki czuję w ustach mocną słodkawą czarną kawę, lekko ściągającą i kwaskową na finiszu. Ciekawy posmak

Wysycenie: średnie ku niskiemu
                      Opakowanie:kolorowa eta, dość odmiennie niż na reszcie piw z czarnym płynnym polskim złotem. Małżonka mówi, że ładna, taka wakacyjna :] Kapsel firmowy, złoty

Uwagi: Warka 07.2015
                      pojemność 0,33l, grube szkło
                      Cena: 7,20zł
                      Skądś znam ten smak. Smakuje jak lekko przeterminowany dobry rzut żywieckiego lub udane rzadziej spotykane warki okocimskiego. Może zalatuje też Warmińskim ?
                      Czy warta częstego zakupu?
                      moim zdanie mnie.
                      Dość smaczny, pełny, idący w posłodzone espresso i aksamitny porter, ale jednak wolę kupić DWIE sztuki po pół litry tych lepszych warek Cieszyńskiego. Cierpliwie potrzymać je w ciemności tak do prawie roku po dacie i otrzymamy też smaczny trunek.

Jak kogoś stać na takie częste zakupy to nie widzę problemu. Ja póki co podziękuję i kupię ponownie jak spadnie cena lub będę miał lepszą premię w robocie:]

(edit)
                      a może faktycznie ma posmaki "już wyleżakowanego bezamarykaśkiego Imperatora"? faktycznie coś chyba w tym jest
                      Last edited by dlugas; 2015-03-07, 22:36.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• apaczu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.10
                        • 168

Opinie bardzo skrajne co do tego piwa, ale po tym jak wypiłem własny egzemplarz, to się nie dziwię. Mi trafiła się zapewne ta gorsza butelka, bo absolutnie żadnych czerwonych owoców w smaku i zapachu nie było. Z resztą zapach bardzo delikatny, kakao i leciuteńki alkohol zmieszany z jeszcze delikatniejszym jabłuszkiem (nie mam pojęcia, czy to aldehyd octowy, bo nie jestem w tym tak biegły, ale absolutnie nie było to jakieś bardzo nieprzyjemne). W smaku tak jak w zapachu, dość jednowymiarowe i mało treściwe (jak na ekstrakt). Mam drugą butelkę, którą potrzymam, bo nawet nie mam teraz ochoty do niego wracać. W każdym razie czekam na kolejną partię, aby sprawdzić ponownie. Jak na razie to tylko barwa i piana na plus.
                        Cena coś koło 8 zł, czyli tyle ile życzyli sobie ponad rok temu za pierwszą warkę Imperatora Bałtyckiego (dlaczego nie wziąłem wtedy więcej...).

Comment

• Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatnoczarny nieprzejrzysty. [4.5]
                          Piana: Beżowa, bardzo drobna, wysoka i sztywna - do czapowania, powoli się redukuje. [4.5]
                          Zapach: Karmel, rodzynki, alko, suszone śliwki. [4]
                          Smak: Gorzka czekolada, karmel, posmak suszonych śliwek, delikatny alko... [4]
                          Wysycenie: Stosownie niskie. [4]
                          Opakowanie: Wzornictwo rzeczywiście bardzo ciekawe, efekt psuje jedynie mors - jak z kreskówki albo konserwy rybnej. Kapsel browaru (nie elitarny, czerwony... ). [4]
                          Uwagi: Zdecydowanie wolę portery wagi cięższej, ale ten też jest naprawdę w porządku. Witamy na koszulkach .
                          Wg danych statystycznych b.biz-u tą oceną rozpocząłem mój drugi tysiąc .

Moja ocena: [4.075]

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny porterowy bez zarzutu [5]
                            Piana: brązowa, drobna, dość zwarta, opada powoli [3.5]
                            Zapach: czekoladowy (???) [3]
                            Smak: pite powoli, pełnia, treściwość w porządku, palono-karmelowy nuty i posmak kakao, baza zbozowa ok, w miarę ogrzewania kakao czy tez posmak czekolady zaczął tragicznie dominować nad całością przez co mala butelczyna została dokończona z niesmakiem [2.5]
                            Wysycenie: trochę za dużo [4]
                            Opakowanie: nie przemawia do mnie taka etykieta....napewno nie porterowa [2.5]
                            Uwagi: Typowy przykład na to jak można spieprzyć klasyka czyli portera bałtyckiego. Na huk komu czekoladowy porter?

Moja ocena: [2.975]
                            Attached Files
                            Last edited by becik; 2015-03-17, 20:02.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• rafael52
                              • 2013.12
                              • 478

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrunatny, lekko zmętniony. [4.5]
                              Piana: bardzo obfita, beżowa, drobnopęcherzykowa, trwała. [4]
                              Zapach: bardzo przyjemny, słodki, zdominowany przez aromaty ciemnych słodów, kakao, czekolada, kawa, delikatna nuta śliwkowa. [4.5]
                              Smak: bardzo pełne, gęste, słodkie, ale jest sporo nut ciemnych słodów, kawy, czekolady, goryczka niska, delikatnie palona, przydało by się jej trochę więcej dla skontrowania słodyczy. [4.5]
                              Wysycenie: wysokie, zdecydowanie mogło by być niższe. [3.5]
                              Opakowanie: graficznie nawet ładnie jak już oko przyzwyczai, duży plus za pełen skład. [4]
                              Uwagi: arka do 07.2015.

Moja ocena: [4.375]

Comment

• Dukat_WSI
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2015.03
                                • 781

Mam wrażenie, że sporo jest w piwie DMS-u.

Comment

Przetwarzanie...