IV WWP - piwo konkursowe - konkrety

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Dekokcja

    Zauważyłam, że sporo forumowiczów ma opory przed dekokcją, która zaprawdę powiadam Wam, nie jest jakąś wielką filozofią!
    Poniżej cytat z artykułu Czesa, zamieszczonego na browar.biz (artykuł "Piwa pszeniczne" już w 2004 roku!

    "W warunkach domowych jednowarowe zacieranie dekokcyjne można przeprowadzić np. tak: dodać śrutę pszenną do wody tak by zacier miał temp. 45-48° C. Po 15´ domieszać śrutę jęczmienną i wrzątek, podgrzać do temp. 65° C. Teraz odjąć gęstą 1/3 zacieru do dekokcji. Dekokt podgrzać w osobnym naczyniu do 72° C, przetrzymać 10´ i podgrzać do wrzenia. Gotować 15´ i gorący dekokt spowrotem domieszać do zacieru głównego. Teraz uregulować temp. na poziomie 72° C i utrzymywać ją do ujemnego wyniku próby jodowej. Po upływie następnych 15´ podgrzać do 77-78° C i filtrować."


    Mowa jest o piwie pszenicznym, ale przerobić to na piwo dolnej fermentacji już nie jest chyba problemem? Do dzieła - zadanie nie jest proste, ale fajne nagrody tez na ulicy nie leża
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Nagroda główna

      Jeszcze raz, bo nie każdy dobrze zrozumiał:

      Nagroda główna będzie przyznana za NAJLEPSZE PIWO, czyli: w kategorii piwo dolnej fermentacji wygrał X z punktacją 4,75, w kategorii piwo pszeniczne wygrał Y z punktacją 4,80 = Y wygrywa nagrodę główną.

      W przypadku takiej samej punktacji dla dwóch lub więcej piw, przewodniczący jury wybiera piwo najlepsze - tak było w zeszłym roku, tylko nagroda była trochę skromniejsza
      Last edited by Marusia; 2007-03-10, 12:48.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        WAŻNE!!

        Osoby, które uwarzyły jasne dolnej fermentacji na konkurs lub jeszcze mają w najbliższym czasie w planie proszone są o zgłoszenie się do mnie na PW lub mailem na adres marusia@browar.biz

        Część osób mi zgłosiła, ale proszę też te osoby o potwierdzenie - czy np. piwo się nie zepsuło
        Słyszę tu i ówdzie, że ktoś uwarzył, ale oficjalnie nie dostałam informacji, a muszę zrobić wstępne oszacowanie, żeby rozplanować czas konkursu i ocenić, czy nie będą potrzebne dwie komisje
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Przepis na pszeniczkę konkursową, 20 l:...
          Dekokcja oczywiście...
          A jak ktoś zrobi infuzję i się nie przyzna, a wygra?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            No to będą jaja, ale będzie o nich wiedziała tylko ta osoba, bo raczej się nie przyzna do oszustwa:
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Przepis na pszeniczkę konkursową, 20 l:

              Zasyp:
              pszeniczny 60%
              pilźnieński 35 %
              carahell 5%

              Chmielenie:
              30 g lubelski 60 minut.


              Dekokcja oczywiście.

              Powodzenia!
              Zostałam słusznie upomniana, że nie napisałam, jakie ma być blg - więc podaję : 12

              Co do chmielu - ilość jest podana na szyszkę, granulat w odpowiednio mniejszej ilości należy dodać - o jakieś 10%.

              Dokładnie tego i tak nie policzymy, bo różna jest zawartość alfakwasów a już nie będę tu odmierzać pod mikroskopem ilości i rodzaju wszystkiego bo i tak jest ciężko
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Zostałam słusznie upomniana, że nie napisałam, jakie ma być blg - więc podaję : 12

                Co do chmielu - ilość jest podana na szyszkę, granulat w odpowiednio mniejszej ilości należy dodać - o jakieś 10%.

                Dokładnie tego i tak nie policzymy, bo różna jest zawartość alfakwasów a już nie będę tu odmierzać pod mikroskopem ilości i rodzaju wszystkiego bo i tak jest ciężko
                Czy sprawa surowca do refermentacji jest zostawiona do wyboru, czy jakoś między wierszami napisano, bom chyba ślepy.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                  Czy sprawa surowca do refermentacji jest zostawiona do wyboru, czy jakoś między wierszami napisano, bom chyba ślepy.
                  Do wyboru - tak samo jak rodzaj butelek (Vichy, EURO itp.), środki dezynfekcji, długość fermentacji i parę innych tym podobnych
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Do wyboru - tak samo jak rodzaj butelek (Vichy, EURO itp.), środki dezynfekcji, długość fermentacji i parę innych tym podobnych
                    Dorzuć jeszcze sposób zacierania Plizzzz
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                      Dorzuć jeszcze sposób zacierania Plizzzz
                      Dekokcja nie taka znów straszna. Ja również długo się przed nią wzbraniałem, aż Marusia mnie w koncu zmusiła, wymyślając dekokcję przy pilsie na wrocławski konkurs.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Sposób zacierania: dekokcja. Zacytowałam również w tym temacie przykładowy przepis, ja sama z niego korzystam za każdym razem, polecam

                        Bardzo się cieszę, że Mapajak się "przemógł", bo zauważyłam właśnie od kiedy przepis "wisi" na forum, że dużo ludzi ma opór przed dekokcją, a właściwie nie wiadomo dlaczego, to jest tak samo proste, jak zacieranie infuzyjne - nie musicie wagą ani linijką odmierzać tej "1/3 gęstego zacieru"
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #27
                          Toć mi tłumaczyć nie trza...
                          Pszeniczniaki tylko dekokcyjnie robię, tylko sprawdzam Twoją odporność na naciski z zewnątrz
                          A do pilsów to jakoś nie mam serca się z tym chlapać.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Przepis na pszeniczkę konkursową, 20 l:

                            Zasyp:
                            [B] pszeniczny 60%
                            (...)
                            Marusia, jakie steżenie Blg ma mieć piwo? Mnie wyszła 11-ka.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Dlaczego ten wątek widze tylko gdy wyswietlam go liniowo??

                              I juz wiecej nie przeszkadzam.

                              Szkoda ze nie zdarze zrobic piwa na konkurs.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Dlaczego ten wątek widze tylko gdy wyswietlam go liniowo??

                                I juz wiecej nie przeszkadzam.

                                Szkoda ze nie zdarze zrobic piwa na konkurs.
                                Zdążysz. Pszeniczne osiaga optymalną kondycję między 4 a 6 tygodniem dojrzewania.
                                Moje jest dopiero 3-i dzień na burzliwej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X