Rozkład temperatur w garze zaciernym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Właśnie może coś w tym być. Czytałem opinię, że stosunek 1:3 jest optymalny (dla przemysłu), bo większa ilość wody zwiększa koszty energii i wydłuża czas podgrzewania. Jednak była tam sugestia, że więcej wody zwiększa wydajność zacierania.
    Jeżeli nie całe młóto jest w temperaturze optymalnej dla amylazów, to wydzielanie maltozy i deskstryn może być nieco mniejsze.
    Na jutrzejszą warką planuję większe rozwodnienie zacieru. Zobaczymy...
    Spróbuj, ale niekoniecznie to może podnieść wydajność, zachodzą wtedy takie czynniki zmiejszające wydajność:
    - w rzadszym zacierze enzymy giną łatwiej i szybciej
    - mniej wody bedziesz mógł użyć do wysładzania (obecnie juz nieistotne)
    - spadnie zdolność fermentacyjna brzeczki (będzie bardziej 'na słodko')

    Jednak ja osobiście stosuje teraz rzadsze zaciery 1:3.5 lub lepiej (za wyjątkiem piw angielskich - tradycja), wolę piwa mniej odfermentowane i łatwiej utrzymać równomierną temperaturę w całym zacierze, piwa będą bardziej powtarzalne. Wydajność to dla nas sprawa drugorzędna.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Ja planuję pszeniczkę jasną z resztek słodów, więc alkoholu za dużo nie potrzebuję.
      Zobaczymy co wyjdzie, ale myślę, że stosunek będzie ok. 1:4, na początku 1:5.
      Eksperyment będzie taki:
      Przerwę beta-glukanową dam z samą pszenicą, potem będę dolewał powoli wrzątku, pilzno od 55*C, wrzątek dolewany do 62* (stop). Doprowadzenie do 71* palnikiem.

      A wydajność moim zdaniem jest dla nas ważniejsza niż czas lub/i energia, bo nasz słód jest drogi, a piwo bardziej ekstraktowe.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • bastion
        Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
        bastion
        Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
        Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
        2023-01-18, 22:08
      • Serokomlak
        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
        Serokomlak
        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

        „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
        2024-11-03, 01:56
      • ART
        Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
        ART
        Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

        Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

        Nas gugielmapki...
        2024-10-28, 22:31
      • m2200
        Warzenie mocnych piw - za niskie BLG w garze + zbędna brzeczka w filtratorze
        m2200
        Cześć,

        ostatnio warzyłem dwa mocne piwa (wee heavy i RIS - właśnie go warzę). Oba piwa wedle receptur miały mieć 19 BLG. Podczas filtracji zagapiłem się i w obu przypadkach BlG w garze wyszło mi około 14 BLG. Powinno być około 17 żeby po odparowaniu paru litrów podczas...
        2017-08-12, 16:36
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...