Kontynuując wątek rozpoczęty w tym temacie Drożdże - Ranking stwierdzam, że jest możliwość ściągnięcia tych szczepów, a następnie ich rozparcelowania i puszczenia "w Polskę" W związku z tym moje pytanie jest następujące, czy pojawiliby się na tego typu szczepy chętni, na które konkretnie szczepy oraz jakie "ilości jednostkowe" byłyby najbardziej życiowe? 10, 30, 50 gram?
Szczepy K-97, S-189 i W-34/70
Collapse
X
-
Szczepy K-97, S-189 i W-34/70
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Tagi: brak
-
-
SAFALE K-97:
Niemieckie górniaki, opis twierdzi, że tworzy mocną czapę na fermentującej brzeczce i nada się także do piw pszenicznych. Flokulacja niska, niskie stężenie końcowe, zakres temperatur 18 - 24°C.
Saflager S-189:
Szczep ze szwajcarskiego browaru Hürlimann, wybrany przez instytut Weihenstephan. Neutralny profil smakowy. Flokulacja wysoka, średnie stężenie końcowe, zakres temperatur fermentacji 9 - 15 °C (idealnie 12°C). Przy czym dawkowanie to 8-12g/10 litrów lub 20-30g/10l jeżeli fermentowane poniżej 12°C.
Saflager w-34/70:
Ponoć słynny szczep wyselekcjonowany w instytucje Weihenstephan, używany na całym świecie. Ze względów technicznych jest najpopularniejszym szczepem do piw typu Lager. Flokulacja wysoka, stężenie końcowe średnie, idealny zakres temperatur fermentacji 10 - 14°C. Przy czym dawkowanie to 8-12g/10 litrów lub 20-30g/10l jeżeli fermentowane poniżej 12°C.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziSaflager w-34/70:
Ponoć słynny szczep wyselekcjonowany w instytucje Weihenstephan, używany na całym świecie.
Comment
-
-
Jak będą to deklaruję zamówienie na każde po 10 g w celach testowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziWciąż czekam na nie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment