Piwo gotowe do oceny
BOSS, Lubuskie
Collapse
X
-
BOSS, Lubuskie
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
Ekstrakt 13,1%, alkohol 6,2%.
Butelka 0,5.
Piany niemal brak.
Barwa ładna jasnobursztynowa.
W smaku słodowe z leciutką słodkawością i niezbyt silną, ale wyrażną goryczką z niewielkimi jakby ziołowymi nutami. Po kilku łykach pojawia się lekki kwasek, wprawdzie niezbyt natrętny, ale jednak przeszkadza i psuje pierwsze raczej pozytywne wrażenie.
Mimo mankamentów piwo znośne i chyba najsmaczniejsze z jasnej oferty browaru. -
czy to piwo jest niepasteryzowane?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Kilka razy wnikliwie obejrzałem etykietę i nic poza stosunkowo krótkim terminem przydatności do spożycia tego nie sugeruje. A i co do tego terminu pewnym być nie mogę, bo założyłem, że jest to bardzo świeży wyrób, a termin był chyba w okolicach połowy października. Co do smaku to się nie wypowiem bo ogólnie jasne wyroby Witnicy są dalekie od moich oczekiwań i ten wyrób nie wpływa jakoś szczególnie na zmianę mojej opinii, ale zamierzam podejść do tego wyrobu raz jeszczeComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złotobursztynowy, przyjemna klasyka. [4]
Piana: Była dość rzadka, na ok. 1 cm wysokości, po kilku minutach został cienki kożuszek. [3]
Zapach: Słodowy, niezbyt mocny, nuty kwiatowo-owocowe... [3.5]
Smak: Na początku nieco tępa goryczka, znów nuty kwiatowe, później pojawia się słód i lekki akcent (chyba) chlebowy. [3.5]
Wysycenie: W porządku, przyjemnie musuje (i masuje) podniebienie. [3.5]
Opakowanie: Dosyć ładne, proste, w eko-stylu. Motyw jęczmiennych kłosów i szyszek chmielu. Prawie pełne info (minus za brak jednoznacznej informacji o pasteryzacji). Szkoda i minus kolejny za goły kapsel (choć z datą przydatności, której na kontrze nie wycięto). Charakterystyczne. [3.5]
Uwagi: Piłem symultanicznie z "Ciechanem Wybornym"...
Cóż, Boss to jednak chyba przede wszystkim porter .
Moja ocena: [3.475]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnozłocisty, klarowne [4]
Piana: przy nalewaniu obfita, buzująca, drobna i gęsta, niestety szybciutko opada [3.5]
Zapach: słabo wyczuwalny ale przyjemny chmielowy zapach połączony z zapachem słodowego zacieru [4]
Smak: w smaku dość płytkawe, wodniste, lekka goryczka, w tle słodowe nutki, nieznacznie szczypie w język i podniebienie [3.5]
Wysycenie: moim zdaniem jest go zbyt wiele [3.5]
Opakowanie: jak na zdjęciu powyżej, mi się podoba, brak dedykowanego kapsla [4.5]
Uwagi: dobre ale bez szczególnej rewelacji
Moja ocena: [3.75]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Przyjemny, bursztynowy [4]
Piana: Praktycznie jej nie ma [2]
Zapach: Niezbyt mocny, za to przyjemny, nieco słodowy [4]
Smak: Lekko słodkawe, ale przyjemne i ciekawe.Goryczka też jest , nieco schowana, ale po chwili się ujawnia i przyjemnie dopełnia smaku [4.5]
Wysycenie: Stosunkowo mocne, ale przez to dobrze komponuje sie ze smakiem. [4]
Opakowanie: Przyjemne, bliskie natury. Kłosyjęczmienia i chmiel. [4]
Uwagi: Bardzo pozytywne zaskoczenie smakiem. Piwo chyba niepasteryzowane. Butelka bezzwrotna.
Moja ocena: [4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, klarowny. Przy ekstrakcie 13 powinien być jednak ciut ciemniejszy. [4]
Piana: Zanika zupełnie chwilę po nalaniu. Wcześniej drobna, średnioobfita. [2.5]
Zapach: Przyjemny, dość intensywny. Kwiatowo-chlebowy. [4.5]
Smak: Odzwierciedlenie zapachu czyli mocno kwiatowy, słodowy (wręcz lekko słodkawy). Wyczuwalne nutki chlebowe. Swieże, tak jak niepasteryzowane. Brakuje mi tu jednak goryczki. [4]
Wysycenie: Bez zarzutu. W rozsądnym czasie nie ulega wygazowaniu. [5]
Opakowanie: Koncepcja etykiety odmienna od standardu piw jasnych i dobrze, bo to wyróżniające się piwo. Podoba mi się stworzenie nowej kategorii. Są "piwa jasne pełne", "piwa jasne pasteryzowane". To jest "piwo jasne naturalne" [4]
Uwagi: Z przyjemnością witam kolejne ciekawe, smaczne piwo na rynku. Ale taka mała dygresja - chciałbym żeby każdy warszawski sklep oferujący lubuskie miał też niepasteryzowanego Konstancina. Ot, taki lokalny patriotyzm.
Moja ocena: [4.075]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Kilka razy wnikliwie obejrzałem etykietę i nic poza stosunkowo krótkim terminem przydatności do spożycia tego nie sugeruje. A i co do tego terminu pewnym być nie mogę, bo założyłem, że jest to bardzo świeży wyrób, a termin był chyba w okolicach połowy października. Co do smaku to się nie wypowiem bo ogólnie jasne wyroby Witnicy są dalekie od moich oczekiwań i ten wyrób nie wpływa jakoś szczególnie na zmianę mojej opinii, ale zamierzam podejść do tego wyrobu raz jeszcze
Brak informacji na etykiecie to kolejny sposób na dezinformację klienta.
Czyżby pojawił się już w BOSSie nowy inwestor o czym wspominał Prezes ?Comment
-
Nabyłem dzisiaj drogą kupna. Jestem zachwycony lokalnym piwem. Jasne piwa z BOSSa nigdy nie należały do moich ulubionych, ale tutaj jest naprawdę nieźle. Bardzo przyjemnie wypełnia kubki smakowe, choć początkowy zapach nie jest zbyt zachęcający.
Mam nadzieję, że BOSS odrzuci pasteryzację w następnych pozycjach, może jakieś ciemne...
Zakupione za 1,99 zł (!) w 0.5 litrowej butelce w gorzowskim Piotrze i Pawle.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Głębokie złoto. Wygląda znakomicie i apetycznie. [5]
Piana: Nie za wysoka, średnioziarnista. Dosyć szybko opada i zostają po niej tylko resztki. [2.5]
Zapach: Dość przyjemny, typowy. Zbożowa słodowość i lekko cytrusowa chmielowość. [4.5]
Smak: Pełny, dosyć treściwy, na pierwszym planie zbożowy, słodowy posmak, dalej nieco chmielu i łagodna nuta alkoholowa. Słodowość jest dosyć wyraźnie słodkawa ( mi kojarzy się z niedojrzałym ziarnem ) i dlatego głęboko żałuję, że aromat chmielowy jest tak nieśmiały. Nie jestem ortodoksyjnym wielbicielem mocno goryczkowych piw, ale szkoda, że piwowarz w Witnicy nie zdecydiwali się sypnąć chmielem nieco szczodrzej. [4]
Wysycenie: Umiarkowane, odpowiednie. I dzięi temu z każdym kolejnym łykiem ma się ochotę na więcej. [5]
Opakowanie: W podobnym klimacie jak pojawiające się ostatnio piwa niepasteryzowane - jest sielsko, naturalnie i dość skromnie. W kontekście słabego nachmielenia te dyndające szyszeczki chmielowe wyglądają dość... paradoksalnie. Mimo to i tak mnie przekonuje. Na połce lub w lodówce prezentuje się nieźle. Nie zniechęca do zakupu. Podany jest ekstrakt, ale nie ma słowa o pasteryzacji. [4]
Uwagi: Kupione w Zofmarze za... ech, nawet nie wiem ile kosztuje
Ma wyrzszy ekstrakt niż Wyborny Ciechan i przekłada się to na pełniejszy smak. Lubię takie słodowo-zbożowe nutki, trafiają się takie w Naturalnym z Gościszewa ( o ile akurat trafi się jakiś przyzwoity egzemplarz ). Jest to smaczne piwo i już wiem, że będę po nie sięgał. Jeśli goryczka nieco sie poprawi to będziemy miec doczynienia z naprawde zacnym piwem
Moja ocena: [4.125]Comment
Comment