Muzeum Piwowarstwa w Lwówku Śląskim

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Muzeum Piwowarstwa w Lwówku Śląskim

    Z upoważnienia Prezesa Marka Jakubiaka zakładam taki temacik i zapodaję co następuje:

    Niniejszym informuję, że eksponat zakupiony przez Muzeum dzięki uprzejmości forumowiczów Browar.biz dotarł na swoje miejsce w dniu dzisiejszym Tym samym otworzył nam salę w Muzeum. Z jakiego receptura jest browaru? Dowiecie się już wkrótce

    Muzeum ma już pierwsze sale otworzyć w czerwcu tego roku, podczas obchodów 800 rocznicy nadania miastu Lwówek Śląski prawa do warzenia piwa

    Muzeum będzie skupiało eksponaty dotyczące piwowarstwa regionalnego, dotyczącego całej Polski. Będzie również miało salę z ekspozycjami kolektybiliów wypożyczonych od kolekcjonerów do ekspozycji stałych.

    I tu jest propozycja ze strony Pana Marka: jeżeli ktoś z kolekcjonerów chciałby wyeksponować swoją kolekcję w Muzeum, oczywiście z odpowiednim opisem, łącznie z informacją o pozyskaniu przez nasze forum, to Muzeum zaprasza!

    Oczywiście zaraz pojawią się wpisy "niech sobie sami zbierają", "chcieliby muzeum cudzymi rękami tworzyć" i tym podobne, ale mam nadzieję, że znajdą się też ludzie z podejściem wg mnie właściwym, czyli z chęcią popularyzacji piwa regionalnego, jego historii i wartości za pomocą właśnie takich ekspozycji dostępnych szerokiej publiczności.

    Jest też propozycja stworzenia sali Browar.biz, w której były by odpowiednio opisane eksponaty podarowane Muzeum lub wypożyczone do stałej ekspozycji uprzednio zakupione wspólnie przez forumowiczów (tak jak akcja z recepturą).

    Oczywiście teraz już musielibyśmy faktycznie takie eksponaty kupować, bo jakby była aukcja darowana Muzeum, to by się wpisało milionpińcet osób, jako niedoszli sponsorzy

    Ja już dziś wieczorem wypiję za naszą salę
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Jest też propozycja stworzenia sali Browar.biz, w której były by odpowiednio opisane eksponaty podarowane Muzeum lub wypożyczone do stałej ekspozycji uprzednio zakupione wspólnie przez forumowiczów (tak jak akcja z recepturą).
    Ja z Wrocławia mam niedaleko, mogę sobie pojechać do Lwówka i do muzeum, ale osoby np. z Lublina mogą nie mieć dużej motywacji do partycypowania w kosztach, jeśli eksponat będzie dla nich prawie nieosiągalny. Więc warto dodatkowo pomyśleć o jakiejś (zdjęciowej, cyfrowej) dokumentacji dla każdego partycypanta, by przynajmniej tak zrekompensować mu poniesione koszty.
    No i oczywiście wstęp wolny!
    A na muzeum już się cieszę

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pan Marek zaproponował również zamieszczenie w Muzeum tablicy Browar.biz, na której mogły by być nazwiska forumowiczów, którzy chcieliby się na niej znaleźć jako wspierający browarnictwo regionalne, tradycyjne itp.

      Mamy sami wymyślić, jaki to napis ku naszej chwale ma być na tej tablicy Myślcie, bo ja za chwilę spadam z sieci i wracam raczej dopiero jutro
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Mogę przekazać trochę etykiet piw lwówieckich, tylko zrobię przegląd co mam podwójne.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Mogę przekazać trochę etykiet piw lwówieckich, tylko zrobię przegląd co mam podwójne.
          Pamiętam z wizyty w Lwówku, że za czasów schyłkowego (strajkującego) Bauera przy wejściu do budynku administracyjnego wisiały 2 duże plansze z lwoweckimi etami. Ciekawe znajdą się w muzeum, czy też ktoś się nimi zaopiekował?
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jak zwykle w przypadku Lwówka nic nie jest proste i łatwe, więc mam kilka pytań:

            1. Kto ma być właścicielem tego muzeum? Pytam, bo w zeszłym tygodniu miałem telefon z prośbą o pomoc, z Biblioteki Miejskiej w Lwówku, która organizuje wystawę z okazji ... 800 lat piwowarstwa w Lwówku Śląskim.

            2. Jaki jest pomysł na to muzeum? Czy inaczej - jest jakiś scenariusz wystawy, czy czekamy, aż ktoś przekaże swoje rupiecie i jakoś to się poustawia?

            3. Jest coś takiego jak "ustawa o muzeach". Czy instytucja, o której mowa, ma spełniać wymogi, aby uzyskać status muzeum, czy będzie to zwykła "izba pamiątek".

            Mogę przemyśleć temat współpracy, bo się znam i na piwie, i na muzealnictwie.
            Last edited by Krzysiu; 2009-03-31, 09:27.

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

              #7
              Nie pamiętam już, czy padło gdzieś od kiedy muzeum będzie otwarte?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                A propos receptury zakupionej dzięki naszej uprzejmości - jest to receptura z Browaru Boguszów-Gorce. Liczy sobie ok. 40 stron. Póki co nie ma jej gdzie "zawiesić" w necie, bo nie ma strony www Muzeum. Będzie ona do obejrzenia na Festiwalu w Lwówku w czerwcu, jak było wspominane na początku.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1839

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A propos receptury zakupionej dzięki naszej uprzejmości - jest to receptura z Browaru Boguszów-Gorce.

                  Rewelacja! Jeszcze czuję na języku smak tego piwa.... A z drugiej strony nóż mi się w kieszeni otwiera, gdy przypomnę sobie widok zamkniętego browaru i pociętych przez złomiarzy elementów warzelni.....
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Ja mam takie zaczepne pytanie: Czy ktoś wierzy w to, że stosując starą recepturę da się uwarzyć takie samo piwo, jak przed laty? Mnie się wydaję, że nie ten słód, nie ten chmiel, nie ten browar...
                    A to, że instrukcja ma wartośc sentymentalną to oczywiście rozumiem. Sam chętnie wszedł bym w posiadanie starych technologii z Browaru Dojlidy...

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja mam takie zaczepne pytanie: Czy ktoś wierzy w to, że stosując starą recepturę da się uwarzyć takie samo piwo, jak przed laty? Mnie się wydaję, że nie ten słód, nie ten chmiel, nie ten browar...
                      No jasne, najlepszy przykład to Grodzisz.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      A to, że instrukcja ma wartośc sentymentalną to oczywiście rozumiem. Sam chętnie wszedł bym w posiadanie starych technologii z Browaru Dojlidy...
                      Ale to nie tylko sentyment. Chronimy tradycję i historię piwowarstwa. Żeby nie zostały jedynie supernowoczesne technologie, gdzie człowiek nie ma kontaktu z surowcami, a wszystkim sterują komputery.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                        No jasne, najlepszy przykład to Grodzisz.

                        Ale to nie tylko sentyment. Chronimy tradycję i historię piwowarstwa. Żeby nie zostały jedynie supernowoczesne technologie, gdzie człowiek nie ma kontaktu z surowcami, a wszystkim sterują komputery.
                        Grodzisz to kiepski przykład. To piwo było wyjątkowe, a wyprodukować jasnego czy ciemnego lagera ze starej receptury będzie bardzo trudno. No chyba że Browar Boguszów-Gorce warzył coś tak wyjątkowego, jak browary w Grodzisku Wlkp.

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                          No chyba że Browar Boguszów-Gorce warzył coś tak wyjątkowego, jak browary w Grodzisku Wlkp.
                          Ano warzył. O ile mnie pamięć nie myli, właśnie w tym browarze, w latach 1970. eksperymentowano z piwami górnej fermentacji.
                          Last edited by delvish; 2009-05-26, 14:10.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ano warzył. O ile mnie pamięć nie myli, właśnie w tym browarze, w latach 1970. eksperymentowano z piwami górnej fermentacji.
                            Tak więc jeśli ta instrukcja dotyczy wymienionych przez Ciebie piw, to nie wykorzystanie tego w Browarze w Lwówku będzie grzechem śmiertelnym .

                            Comment

                            • rohozecky
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2008.11
                              • 1839

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja mam takie zaczepne pytanie: Czy ktoś wierzy w to, że stosując starą recepturę da się uwarzyć takie samo piwo, jak przed laty? Mnie się wydaję, że nie ten słód, nie ten chmiel, nie ten browar...
                              Jako tradycjonalista powiem przede wszystkim: nie ta woda. Bo w możliwość nieograniczonego modyfikowania kranówy jakoś nie wierzę..

                              Ale oczywiście eksperymentować można, sam jestem ciekaw, co by z tego wyszło...
                              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X