F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
      Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
      Robiłem choć staram się używać nieprzegotowanej wody gdy już piwo dobrze zafermentuje. Gdy drożdże już opanują brzeczkę to, jak skądś pamiętam, tak zmieniają środowisko, że ciężko innym organizmom przeżyć.
      Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.

      Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #61 &quot;Po prostu coś do picia&quot;

        Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
        Skład:
        pils............................11 kg
        monach .......................5 kg
        kasza manna ................1 kg
        karmel jasny Strzegom ....dwie garście


        Zacieranie:
        62°C - 30'
        72°C - 30'

        Chmielenie:
        100 gram Marynki w 10' z 70'
        100 gram j/w w 40'

        Uzyskano 12blg
        dwa fermentory zadano Urqellami
        jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
        Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #61 cd &quot;Porter&quot;

          Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
          Wczoraj nachmieliłem:
          40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
          Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
              To możliwe. Mówiono mi o jednym Wielkim Człowieku który z wody zrobił wino, więc zamiana którejś tam wody wysłodkowej w portera to pikuś.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                No i mamy lato, drożdże zadowolone bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
                Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
                  Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
                  Mów mi jeszcze - mam portera na burzliwej i koźlaka na cichej
                  Na szczęście nie robię na konkursy, tylko do picia, zatem będzie dobrze
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
                    Jakoś nagle się to lato zrobiło.
                    Last edited by fidoangel; 2010-03-25, 21:33.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • macas
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.02
                      • 680

                      Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY , i pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!

                      PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowego
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #60 &quot;Musli mocne&quot; butelkowanie

                        Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
                        Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #62 &quot;Pilsik majowy&quot;

                          Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:

                          pils ..."na oko" pół worka
                          melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
                          karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki

                          Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
                          65°C zasyp
                          później 30' w 60°C
                          przejście 45' do 72°C
                          70°C - 30'

                          Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
                          100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.

                          Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #63

                            Skład:
                            Pils - pół worka

                            Zacieranie:
                            60°C zasyp
                            z 58°C do 72°C w ciągu 30'
                            72°C do 68°C w ciągu 45'
                            68°C do 74°C w 15'

                            Chmielenie:
                            100g Marynki na 60'
                            200g Lubelskiego na 30'
                            200g Lubelskiego na 15'

                            Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
                              Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
                              No i nagazowanie jest prawidłowe. Taki skład chyba powoduje tak wysokie blg końcowe.



                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
                              Wczoraj nachmieliłem:
                              40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
                              Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
                              No i doczekało się butelkowania, trzy miechy na cichej na bardzo ciepłym strychu a do refermentacji nic nie dałem.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                Nowy sezon 2010/2011

                                #64 "Smoła"
                                Skład:
                                Pils - 5 kg
                                Monach - 3 kg
                                Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
                                Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
                                Magnum - 25g
                                Lubelski z tamtego roku 50g

                                Zacieranie:
                                55°C 15'
                                62°C do 65°C 20'
                                70°C do 73°C 20'
                                do 70°C 40'
                                Filtracja bez podbicia temperatury.
                                Wysładzanie wodą 85°C

                                Chmielenie:
                                Magnum na 60'
                                Lubelski na 30'

                                Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
                                Zadano German Ale w 24°C
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X