Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyeast XL 3789 Trapist Blend

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Senior
    • 09-2009
    • 297

    Wyeast XL 3789 Trapist Blend

    Witam, czy ma ktoś jakiekolwiek doświadczenie z tymi drożdżami?? niestety lub stety, zdecydowałem się na zakup tych drożdży zamiast znanych trapistów 3787..
    Czy będą one pasowały do dubbla i tripla??
    W opisie pisze, że są "dedykowane" do Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #2
    Bo to gotowa mieszanka drożdży piwowarskich i "robaczków".
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Khan
      Senior
      • 09-2009
      • 297

      #3
      Tak to wiem, ale chodziło mi o smaki i charakter tych drożdży. Czy nadają się do dubbla i tripla???

      Comment

      • zgoda
        Senior
        • 05-2005
        • 3516

        #4
        Nie wydaje mi się - chyba że lubisz klasztorne piwa z aromatami typu "końska derka".
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Khan
          Senior
          • 09-2009
          • 297

          #5
          Wyczytałem, że ponoć Orval jest piwem robionym na drożdżach dające takie posmaki. A orval jest jednym z moich ulubionych trapistów.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
            Wyczytałem, że ponoć Orval jest piwem robionym na drożdżach dające takie posmaki. A orval jest jednym z moich ulubionych trapistów.
            Wyczułeś te posmaki czy tylko czytałeś ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • zgoda
              Senior
              • 05-2005
              • 3516

              #7
              Piłem piwa Codera robione "w ten deseń". Moim zdaniem to dość kontrowersyjne wynalazki. Nawet nie tak "łagodnie" kontrowersyjne jak grodzisz czy inne wędzonki. Mnie smakowało, moja żona mówi że to ohyda.

              Zrób, najwyżej wylejesz. Co za problem...
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10738

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                Piłem piwa Codera robione "w ten deseń". Moim zdaniem to dość kontrowersyjne wynalazki. Nawet nie tak "łagodnie" kontrowersyjne jak grodzisz czy inne wędzonki. Mnie smakowało, moja żona mówi że to ohyda.

                Zrób, najwyżej wylejesz. Co za problem...
                Ja piłem Wogoszowe
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja piłem Wogoszowe
                  Podobnież lepsze, ale nie miałem okazji skosztować.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja piłem Wogoszowe
                    O w mordę - to było na tych drożdżach? Mi się wydawało, że mówił o Brettanomyces Bruxellensis... jeśli jednak masz rację, to spocona końska derka jest nad wyraz dominująca, delikatnie mówiąc
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • wogosz
                      Senior
                      • 12-2005
                      • 1007

                      #11
                      Blisko, ale nie całkiem. Lambiki które miałem w Zielonej Górze były na drożdżach Lambic Blend.
                      Orval ma też aromaty końskie, ale fermentowany jest na drożdżach neutralnych (ja robiłem na S-33) a dofermentowywany mieszanką szczepów drożdży w której jeden to Brettanomyces. Ja dofermetowywałem na Brettanomyces Lambicus.

                      Comment

                      • Khan
                        Senior
                        • 09-2009
                        • 297

                        #12
                        Wypróbuje je "słabszej" warce -> na belgian pale ale.. a potem będę decydował czy smak i aromat mi pasuje. Być może stanę się fanem "końskiej derki" )

                        Aczkolwiek do tripla przydało by się jednak wykombinować 3787.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎