Już od początku roku działa w miasteczku Pezinok (na północ od Bratysławy) browarek restauracyjny Bozen.
Słowacja, browary nowe / browary zlikwidowane
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Nie wiem czy już wystartował i jakiej kategorii jest, ale beerborec donosi o kolejnym minibrowarze Komanč w mieście Senica. To już 26-ty.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedziBrowar Bytca - Popper, przeszedł do historii.
Czyli zostały już tylko 4 browary przemysłowe, chociaż po rozbudowaniu do mocy przerobowych 15.000 hl Kalteneckera z Rożnavy, można będzie go pod takowego chyba podciągnąć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziNo to coś się ruszyło i u Słowaków, bo powoli zaczynało to wyglądać na pustynię...
Comment
-
-
Teoretycznie rzecz biorąc, przy przy bardzo dużym zagęszczeniu browarów restauracyjnych można mówić o jakiejś kompensacie. Ale to tylko teoria. Nigdy tak nie będzie, że w każdym 5-tysięcznym miasteczku znajdzie się taki minibrowar.
Sytuacja na Słowacji, niestety, potwierdza stereotyp. Krajów o mocno zakorzenionej kulturze piwnej i mieszczańskim gruncie i krajów, w których większość ludności powiada: "wsio rawno, byle tanio".
Kilkanaście lat temu w wiejskiej przygranicznej gospodzie na peryferiach miejscowi Słowacy dziwili się patrząc, jak rzucaliśmy się na piwo. I byli na swój sposób dumni z tego. Ale lojalnie ostrzegliśmy ich, że UE bardzo wiele zmieni w ich kraju, tak że nie będą już mogli mówić "nasze jest lepsze".
Piszę to nie z satysfakcją, ale raczej czymś w rodzaju melancholii.
Comment
-
-
Szczerze mówiąc UE do tego chyba wiele nie ma. W takich .cz największe szkody nastąpiły przed akcesją unijną. A i na Słowacji akwizycje prawie wszystkiego nastąpiły wcześniej.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Ja mam wrażenie, ze kultura piwnaSłowacji nigdy nie byłą tak silna jak u ich zachodnich sąsiadów. Słowacy chyba są bliźsi Węgrom którzy ponad piwo przekładają np wino. W okresie istnienia Czechosłowacji trochę tam browarów nabudowano by wyrównać dzielace obie kultury różnice, ale w okresie prywatyzacj stało się to samo co w Polsce, a nawet jeszccze gorzej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy już wystartował i jakiej kategorii jest, ale beerborec donosi o kolejnym minibrowarze Komanč w mieście Senica. To już 26-ty.
No i jest też 27 browar. W miasteczku Nové Zámky powstał browar Blonder Beer Nové Zámky.
Adres: M.Oláha 10
940 01 Nové ZámkyTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
Comment