Panowie, przypominam, że temat niniejszego działu brzmi: "Chłodzenie".
Chłodzenie
Collapse
X
-
Więc to są dywagacje na temat: Zużycie wody podczas chłdzenia i innych czynności browarniczych
Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora. W momencie szczepienia drożdżami brzeczka ma do 30 stopni C, więc od razu przenoszę do pomieszczenia z temp. 15 C, gdzie się dalej schładza i fermentuje.
Comment
-
-
jester_ napisał
A ja, mimo skromnych jeszcze własnych doświadczeń, upierałbym się przy zasadach klinicznej wręcz czystości. ...
Po chlorowaniu czym płuczesz sprzęty? Pewnie wodą z kranu.
Comment
-
-
[QUOTE]Krzysiu napisał(a)
[B
Ja chłodzę warki ostatnio trzydziestolitrowe w wannie ok. 1 godziny , wychodzi ok. 50 l wody. Dochładzam poprzez odstanie godziny - dwóch jeszcze w garze, przed zdekantowaniem do fermentora.
Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody.
Comment
-
-
blues-beer napisał(a)
...
Ja polecam chłodnicę (zdjęcie w dziale sprzęt - chłodnica zanurzeniowa), 20l brzeczki schładzam w ciągu 1/2 godziny do 22-24 st.C ilością ok 30l wody.Umożliwia oszczędność czasu i wody. [/B]
Przeraszam ale muszę bo mnie rozerwie ... co do tej klinicznej czystości. Nie zapomnijcie aby do sterylnego gara wlać odkażona wodę i słód moczony w Clorox-ie czy jakoś tam; chmiel też trzeba.
Co ? Nie trzeba, bo się gotuje ? Więc i gar się wygotuje.
Crizz, Art,
może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.
Pozdrawiam
Last edited by oryks; 2004-02-10, 12:53.
Comment
-
-
oryks napisał
może jednym z opracowań będą metody zachowania czystości to się wyżyjemy.
Tylko Wy nie wytrzymacie do tego czasu i jak zwykle wyczerpiecie temat w nieodpowiednim dziale...
Comment
-
-
jester_ napisał(a)
... A co do zużycia wody, to bym nie przesadzał. Na jedną kąpiel w dużej wannie zużywa się kilkadziesiąt, jeśli nie więcej, litrów wody. Czy w stosunku do tego 100 l wody na jedną warkę, kiedy warzy się np. 1-2 razy w miesiącu, to naprawdę tak dużo?
Jak szkoda wody, to z kąpieli można zrezygnować. Z dobrego piwa - nigdy!
Comment
-
-
Ka_Dar napisał
Nad czym tu się rozwodzić? 1.000 litrów wody kosztuje tyle co jedno piwo...
Jak urządzę sobie porządny browarek, to zainwestuje w klasyczna tace chłodniczą.
Comment
-
-
Łączne zasoby wody na świecie szacuje się na ok. 1,5 mld km3, z czego 95% znajduje się w oceanach, 0,015% w rzekach i jeziorach, 0,54% w wodach gruntowych, ok.0,001% w atmosferze. Zaledwie 3% stanowi woda słodka, prawie w całości uwięziona w lodowcach , jedynie 1% jest dostępny dla ludzi. Stąd wody słodkiej , niezbędnej do zaspokojenia potrzeb ludności i gospodarki narodowej jest zbyt mało, a jej niedobory występują w wielu rejonach świata. Co 5 mieszkaniec Ziemi nie jest dostatecznie zaopatrzony w wodę, groźne deficyty zagrażają gospodarce oraz zdrowiu mieszkańców 80 krajów.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
a teraz powróćmy do głównego tematu - czyli opracowania pt. CHŁODZENIE
Ka_Dar napisał(a)
Możesz więcej wyjaśnić?
Comment
-
Comment