Skoro złośliwie to złośliwie - przy takiej nazwie musicie go leżakować w Niemczech - inaczej nie będzie współpracował, no chyba, że zostanie folksdojczem
Pierwsze koty za płoty...
Collapse
X
-
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
zythum napisał(a)
Skoro złośliwie to złośliwie - przy takiej nazwie musicie go leżakować w Niemczech - inaczej nie będzie współpracował, no chyba, że zostanie folksdojczembigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Zachęcona postem Marusi - i ja się pochwalę. Wczoraj w kadzi fermentacyjnej znalazła się nasza druga warka wykonana z procesem zacierania. I wczoraj już wygłodniałe bestie - drożdże - zaczęły wyjadać co smaczniejsze kąski, a że wściekłe były - całe piwo pokryło się pianą. Paluszków do kadzi nie pchamy - przecie takie głodne bestie - pogryźć mogą, czekamy zatem - nam w końcu strzelać nie kazano . O efektach ujarzmiania wściekłych drożdży - poinformujemy z niewielkim opóźniniem, spowodowanym niewielkimi problemami technicznymi
PS. Co wściekłe drożdże z tego zrobią - nie wiemy, ale teoretycznie powinno wyjść piwo pilsopodobne górnej fermentacji...
Comment
-
-
Ze szczerym smutkiem zawiadamiamy, iż pierwsze piwko z procesem zacierania - nie wyszło. Jest poprostu...kwaśne. Podobnie jak Crizz i Oryks dodaliśmy do niego ekstraktu pszenicznego WES (miał to być Weizenbock, a wyszedł taki Berliner Weissen z sokiem ). Bardzo zależało nam na tej wareczce, ale cóż...pierwsze koty za płoty!
Comment
-
-
E, może jak poleży trochę to wydobrzeje
Comment
-
-
W sobotę, a więc 21 dnia lutego Roku Pańskiego 2004 powstała trzecia zacierana warka BIGB-y.
Jej wynikiem ma być stout z dodatkiem miodu gryczanego.
O szczegółach pewnie doniesie, jak się dorwie do netu, Główny Browarnik Małażonka.
Prezes wie tyle, że w warzeniu uczestniczyła woda oligocenka, słód pilzneński, karmelowy, palony jęczmień, drożdże, chmiel goryczkowy i aromatyczny oraz miód gryczany.
Wczoraj w fermentorze były śliczne 5 centymetrowe baranki.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Baranki padły były, ale wnętrze się jeszcze gotuje... . Prawdopodobna nazwa: niedźwiedź brunatny.
OGŁOSZENIE SPECJALNE:
W związku z niezamierzoną zmianą smaku pierwszego zacieranego wytworu BIGB-y, została zmieniona nazwa wyżej wymienionego produktu z "Oryksa grzybowskiego" (białe to rogate, czyli takie jak: weizenbock) na "Lambik żelazny" (bo kwaśne )
Comment
-
-
No i "Niedźwiedź Brunatny" już od niedzieli 29.02 w butelkach. Zdaje się że będzie miał bliźnika - "Pępek Igora" o czym w adekwatnym temacie
Jutro nastąpi przewiezienie do leżakowni "Nowogrodzka".bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Załoga BIGB-y coraz poważniej myśli o przygotowaniu się do spodziewanych wraz z wiosną i latem wysokich temperatur.
Dlatego coraz bardziej kusząca staje się opcja uwarzenia w następnej kolejności witbeer'a.
O tym czy ulegniemy tej pokusie doniosę w następnym odcinkubigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
No i w następnym odcinku zabraknie opowieści z warzenia witbeera
Okazało się że nie mamy wszystkich składników (konkretnie słodów)
No ale postanowiliśmy jednak coś wczoraj zmajstrować.
Wygrzebaliśmy gdzieś 1,8 kg zapomnianego przez nas ekstraktu słodowego WES. Zagotowaliśmy go w 15 litrach oligocenki, dodaliśmy 10 gram szyszek chmielu, i trochę granulatu goryczkowego, pod koniec gotowania doszedł granulat aromatyczny i około 30 gram świeżo startego imbiru.
Po wystudzeniu dodaliśmy drożdży Danstar Windsor (wcześniej zrobiony starter z ekstraktu słodowego - pracowały jak głupie).
I tak to powstanie 10,5 Balingowy cienkusz imbirowy - pewnie też dobry na upały będzie
Z ostatniej chwili: dziś pojawiły się śliczne baranki.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment