Czas popbytu w fermentatorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yureck
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.02
    • 20

    #1

    Czas popbytu w fermentatorze

    Hej.

    Poczytałem i dowiedziałem się, że w głównym fermentatorze młode piwo powinno być około tygodnia.
    A dlaczego nie można dłużej??
    Są jakieś przeciw wskazania??
    Jak by pobyło nim ze 2 tygodnie było by klarowniejsze...
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Produkty rozkładu martwych komórek drożdży oraz osady z brzeczki mogą wpłynąć niekorzystnie na smak piwa. Do sklarowania młodego piwa służy fermentacja cicha.

    Comment

    • Ka_Dar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.03
      • 248

      #3
      Odp: Czas popbytu w fermentatorze

      yureck napisał(a)
      Hej.

      Są jakieś przeciw wskazania??
      Jak by pobyło nim ze 2 tygodnie było by klarowniejsze...
      Nie ma
      Przy piwach "ciężkich" fermentacja może trwać ponad dwa tygodnie.

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        A przy piwach fermentowanych drożdzami dolnej fermentacji w w niskich temperaturach... to dwa tygodnie... spokojnie jak nie dłużej. Ale po odfermentowaniu myślę,że jak Krzysiu zauważył lepiej przenieść do cichej fermentacji.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2004-02-17, 16:56.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          Może uściślijmy:
          w fermentorze trzymamy piwo do czasu aż Blg osiągnie poziom ok. 3 Blg.
          Później z powodów o których pisał Krzysiu lepiej zlać do innego pojemnika na fermentację cichą.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            kangurpl napisał(a)
            Może uściślijmy:
            w fermentorze trzymamy piwo do czasu aż Blg osiągnie poziom ok. 3 Blg.
            Później z powodów o których pisał Krzysiu lepiej zlać do innego pojemnika na fermentację cichą.
            Jeśli chodzi o ścisłość to powinno być "do zakonczenia fermentacji burzliwej" bo czasem ta skończy się przy 4 lub w przypadku piw mocnych nawet więcej stopniach Blg i osiągnięcia 3 Blg. mażna by nie doczekać nigdy.

            Comment

            • burar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.09
              • 238

              #7
              Obecnie stosuję fermentację cichą dwukrotnie - czyli po burzliwej zlewam do drugiego fermentora, w nim przebywa tydzień i potem jeszcze raz zlewam znad osadu na kolejny tydzień lub dłużej. Unikam w ten sposób "smaku" martwych drożdży.
              Grodziski Browar Domowy

              Comment

              • yureck
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.02
                • 20

                #8
                burar napisał(a)
                Obecnie stosuję fermentację cichą dwukrotnie - czyli po burzliwej zlewam do drugiego fermentora, w nim przebywa tydzień i potem jeszcze raz zlewam znad osadu na kolejny tydzień lub dłużej. Unikam w ten sposób "smaku" martwych drożdży.
                Też się nad tym właśnie zastanawiam, ale nurtuje mnie to, że zwieksza się prawdopodobieńskto skisu.
                mam dwa fermentatory jeden z kranem drugi bez.
                musiał bym z głuwnego przelać tmp do tego z kranikiem. Potem go umyć odkazić i ponownie do niego wlać na cichą. Po dwóch tygodniach cichej ponownie przelać do tego z kranikiem i do butelek.
                Nie zadużo tego wychodzi??
                boję się, ze za dużo syfu z powietzra złapie przy tych przelewaniach.
                szklanego gąsiora nie mam.

                Comment

                • burar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.09
                  • 238

                  #9
                  Oczywiście trzeba porządnie przyłożyć się do umycia fermentora. Ja najpierw myję ciepłą wodą z płynem do naczyń, potem zalewam roztworem cloroxu na 2-3 godziny a następnie płuczę zimną wodą i na koniec przelewam wrzątkiem. Może trochę dużo roboty, ale więcej jest ze szklanym gąsiorem - ja ich używam jedynie do wina.
                  O zarażenie z powietrza bym się nie bał, zaś druga dekantacja korzystnie wpływa na pracę drożdży.
                  Grodziski Browar Domowy

                  Comment

                  • peter_1000
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.05
                    • 583

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Produkty rozkładu martwych komórek drożdży oraz osady z brzeczki mogą wpłynąć niekorzystnie na smak piwa. Do sklarowania młodego piwa służy fermentacja cicha.
                    No właśnie, czy proces autolizy drożdży z jego niekorzystnymi skutkami dla smaku piwa może nastąpić także w trakcie fermentacji cichej? Ostatniego Pilsa podzieliłem na dwie części i fermentowałem różnymi drożdżami. Jedną część potraktowałem Braupartnerem i wszystko było ok, jednak właśnie w trakcie fermentacji cichej zapomniałem przenieść fermentora w chłodniejsze miejsce. Przez 14 dni piwko stało sobie w 21 st. C. I niby wszystko jest z nim wporzo, jednak zalatuje ciągle drożdżem, jednak w sposób taki mało szlachetny; coś jak tanie piwa Strzelca czy VanPura. Druga część warki fermentowana Saflagerem oraz szczęśliwie przeniesiona na cichą w chłodne miejsce wolna jest od tego aromatu drożdżowego.
                    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Kamil97
                      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                      Kamil97
                      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                      2023-04-05, 16:59
                    • RomaNzRumunii
                      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                      RomaNzRumunii
                      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                      2022-01-25, 16:05
                    • dadek
                      Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                      dadek
                      Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                      2023-11-17, 00:48
                    • balon91
                      Zatrzymana fermentacja??
                      balon91
                      Witam serdecznie.
                      W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                      postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                      Niestety przez moją niecierpliwość...
                      2021-07-14, 15:39
                    • darekd
                      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                      darekd
                      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                      ...
                      2023-02-07, 23:16
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...