BROWARIEC napisał(a) P.S. Widziałem już "siebie" w takiej postaci: BROWARIECa lub BROWARIEC'a Poloniści wystąp!
BROWARCA
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Słyszałem z przecieków, że w polskiej ortografii szykuje się wiele zmian.
Chodzi podobno o to, że będzie można proste słowa pisać dwojako, np. podłużny lyb podłórzny.
Ciekaw jestem cze terroryści FCJP już wiedzą o tym i co oni na to?
Robię czasami błędy ortograficzne i jestem wyłapywany przez FCJP, lecz jestem przeciwko takim pomysłom. To już duża przesada, jakieś drobne korekcje w zakresie pisowni wyrazów i zwrotów to tak ale bez przesady.
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne Moja strona www w początkowym okresie budowy
BROWARIEC napisał(a)
--ciach-
-Jak napisałem na zakończenie mojego postu: "Chodzi tylko o krótką uwagę. W ten sposób wszyscy się uczą... "
--ciach--
Uczyć jak uczyć, bardziej może pilnować.
Nigdy jeszcze nie siedziałem przed komputerem ze słownikiem w ręku a błędy, które niestety się pojawiają, najczęściej wynikają z pośpiechu lub nadmiaru chmielu
Tak czy owak głosuję za FCJP. Przyjemniej czyta się posty czyste, bez skazy.
jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów
Hannibal napisał(a) ... nie wszystko musi przecież być stricte poświęcone technologii ważenia. ...
Rozumiem, że chodzi o ważenie słodu?
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
warzyć (chyba przez "rz" - od waru, ale nie jestem pewien) to można chyba tylko piwo (albo jak lubi pisać Anzelm Bilgri - przeor klasztoru w Andechs - sok jęczmienny), chyba że komuś udało się uwarzyć whiskey, albo wino.
Jak myślisz?
Nie będę już tego dalej kontynuował, ale chcę powiedzieć, że trzymam się tylko instrukcji ART-a co do używania poprawnej polszczyzny na forum browar.biz
Dzięki dociekliwości elroy'a mogę ostatecznie powiedzieć, że pisze się "warzenie" przez "rz", a nie przez "ż". Miałem początkowo dobre przeczucie, tylko ten CK Browar mnie zmylił.
Pozdro
Chciałam się wypowiedzieć w wątku, ale nie chce mi się specjalnie po to tam rejestrować Oni chcą wprowadzić konkretną grupę do kontroli, a nie tak jak u nas - każdy każdego goni. Nie wiem, czy to dobry pomysł, chyba lepsze takie spontaniczne wytykanie błędów niż inspektorat
Comment