... to ta franca co wytwarza cukry fermentowalne.
Z uwagi na słabą moc silniczka mojego mieszadła, gęste nastawy zaciaram przy użyciu łychy i termometru w garści.
I dziś nastawiłem kociołek z ześrutowanym słodem.
Pomijając szczegóły, jak do tego doszło, stała się dziś sytuacja ciekawa. Niedostatecznie przypilnowałem najazdu temperatury i "obudziłem się" od razu przy 74'C
Szybko odstawiłem gar na bok i czekłem na jej spadek.
Czy w takim przypadku gdy temperatura spadnie w okolice 65 'C B-amylaza ponownie zabierze się za produkcję cukrów prostych?
Czy ta franca jest jeszcze aktywna?
Pozdrawiam i
Wasze zdrowie !
Z uwagi na słabą moc silniczka mojego mieszadła, gęste nastawy zaciaram przy użyciu łychy i termometru w garści.
I dziś nastawiłem kociołek z ześrutowanym słodem.
Pomijając szczegóły, jak do tego doszło, stała się dziś sytuacja ciekawa. Niedostatecznie przypilnowałem najazdu temperatury i "obudziłem się" od razu przy 74'C
Szybko odstawiłem gar na bok i czekłem na jej spadek.
Czy w takim przypadku gdy temperatura spadnie w okolice 65 'C B-amylaza ponownie zabierze się za produkcję cukrów prostych?
Czy ta franca jest jeszcze aktywna?
Pozdrawiam i
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Comment