Serdecznie zapraszamy wszystkich piwowarów do wzięcia udziału w II Siedleckim Zlocie z Konkursem Piw Domowych, który odbędzie się 19 Lipca 2014. Organizatorem II Siedleckiego Zlotu z KDP jest Siedlecka Loża Piwowarów Domowych we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oddział Mazowiecki. Co do miejsca zlotu nadal prowadzimy rozmowy, a lokalizacja zostanie podana w najbliższym czasie.
Zdecydowaliśmy, że będzie tyko jedna kategoria, a stylem konkursowym będzie Witbier. Konkurs odbędzie się na zasadach PSPD z przynajmniej jednym certyfikowanym sędzią.
Opis stylu konkursowego:
Witbier – białe, mętne, lekkie piwo, wprost idealne na lato. Intensywnie nagazowane, kwaskowate, doskonale orzeźwia w upalne dnie. Bogate aromaty, m.in. przyprawowe, owocowe i cytrusowe pochodzą ze zwyczajowego dodatku kolendry, skórki pomarańczy lub innych przypraw. Niesłodowana pszenica użyta w zasypie sprawia, że piwo jest gładkie i lekko kremowe. Tradycyjny smak witbiera, ocalony od zapomnienia przez Pierra Cellisa w piwie Hoegaarden, powraca obecnie na szerokiej fali popularności, głównie dzięki piwowarom domowym i rzemieślniczym.
Kategoria wg BJCP: 16A
Gęstość początkowa: 11-13°Blg
Zdecydowaliśmy, że będzie tyko jedna kategoria, a stylem konkursowym będzie Witbier. Konkurs odbędzie się na zasadach PSPD z przynajmniej jednym certyfikowanym sędzią.
Opis stylu konkursowego:
Witbier – białe, mętne, lekkie piwo, wprost idealne na lato. Intensywnie nagazowane, kwaskowate, doskonale orzeźwia w upalne dnie. Bogate aromaty, m.in. przyprawowe, owocowe i cytrusowe pochodzą ze zwyczajowego dodatku kolendry, skórki pomarańczy lub innych przypraw. Niesłodowana pszenica użyta w zasypie sprawia, że piwo jest gładkie i lekko kremowe. Tradycyjny smak witbiera, ocalony od zapomnienia przez Pierra Cellisa w piwie Hoegaarden, powraca obecnie na szerokiej fali popularności, głównie dzięki piwowarom domowym i rzemieślniczym.
Kategoria wg BJCP: 16A
Gęstość początkowa: 11-13°Blg
Comment