W tegorocznej edycji Konkursu pozostajemy przy kategorii Weizenbier. Co do pozostałych parametrów - jeszcze decyzje nie zostały podjęte Na pewno jak co roku będą rozsyłane finalistom konkursu wyniki badań laboratoryjnych, wykonanych w labie Browaru Amber. Też oczywiście jakąś piwną imprezę pokonkursową trzeba będzie zrobić
2015.11.28 - Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławka Pahlke
Collapse
X
-
2015.11.28 - Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławka Pahlke
Tagi: brak
-
-
Nastąpiła zmiana daty na 28.11.2015Last edited by Pendragon; 2015-11-04, 13:39.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Cytuję za Marusią z piwo.org i zwracam uwagę na termin wysyłki:
Regulamin Gdańskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławka Pahlke A.D. 2015
I. Organizatorzy:
- Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia)
- Browar Amber
- Magdalena Kowalewska-Pahlke
II. Partnerzy:
- Fermentum Mobile
- Gdyńska Inicjatywa Piwowarska
- Pomorski Oddział Terenowy PSPD
III. Jury:
Przewodniczącym Jury jest Agnieszka Wołczaska-Prasolik „Marusia” (Warsztat Piwowarski, Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, Wrocławska Inicjatywa Piwowarska)
Skład Komisji Konkursowej:
Roman Kotlewski (Browar Amber)
Paweł Leszczyński (Warszawski Festiwal Piwa, sędzia PSPD)
Jacek Materski (Browar Artezan, Warszawski Festiwal Piwa, sędzia PSPD)
IV. Konkurs:
1. GKPD jest zorganizowany w dniu 28 listopada 2015 r. i odbędzie się w Dworze Artusa w Gdańsku.
2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.
3. W konkursie wyznaczono 1 kategorię:
Weizen/Weissbier (BJCP kat. 15A)
Uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo w Konkursie.
W przypadku gdy do Konkursu zostanie zgłoszone tylko jedno piwo, pozostanie on nierozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
W przypadku zgłoszenia do konkursu powyżej 15 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.
Eliminacje przeprowadzą piwowarzy domowi Gdyńskiej Inicjatywy Piwowarskiej.
Uczestnicy Konkursu otrzymają analizę laboratoryjną swojego piwa wykonaną przez laboratorium Browaru Amber.
Uczestnicy Konkursu otrzymają metryczki z oceną swojego piwa:
- W przypadku piw, które nie zostały zakwalifikowane do konkursu (eliminacje) metryczka będzie skrócona do podania przyczyn odrzucenia piwa.
- Metryczki finalistów będą wysyłane na adres mailowy przez Przewodniczącego Jury do 31.12.2015 r.
- Metryczki piw odrzuconych będą wysyłane na adres mailowy przez Gdyńską Inicjatywę Piwowarską do 31.12.2015 r.
Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu oraz podania zajętego przez nich miejsca.
Zwycięzca zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa na życzenie Organizatorów.
Osobą odpowiedzialną za odbiór i przechowywanie piw konkursowych jest Magdalena Kowalewska-Pahlke.
Uczestnicy powinni dostarczyć konkursowe piwa w nieprzekraczalnym terminie od 09.11.2015 do 20.11.2015 na adres:
Magdalena Kowalewska-Pahlke
Walerianowa 68
81-589 Gdynia
email: magdalena.pahlke@interia.pl
kom.: 511 875 534
W przypadku chęci osobistego dostarczenia konkursowych piw pod ww. adres należy wcześniej ustalić warunki z odbiorcą.
Koszty związane z obsługą piw konkursowych ponoszą Organizatorzy.
Nagrody zostaną przyznane w II kategoriach:
- nagroda od Browaru Amber dla piwa, które uzyskało najwyższą punktację w Konkursie: schładzarka do piwa z imienną dedykacją
- nagroda od Fermentum Mobile dla piwa o najmocniejszym profilu bananowo-goździkowym: 3 szczepy drożdży do wyboru z aktualnego stanu magazynowego Fermentum Moblie, oraz zestaw do domowej propagacji drożdży.
W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Jury.
Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą być uczestnikami Konkursu.
Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób oznakowania należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego.
Do konkursu należy wystawić minimum 5 butelek 0,5l lub jako ekwiwalent 7 butelek 0,33l, z czego jedna z butelek zostanie przeznaczona wyłącznie na potrzeby analizy laboratoryjnej, a jedna na spotkanie piwowarów domowych, które w dniu Konkursu zorganizuje Pomorski Oddział Terenowy PSPD. Dopuszczalne jest wysłanie odpowiednio 4 butelek 0,5 l i 6 butelek 0,33 l, wówczas piwo zostanie wyłączone z udziału w spotkaniu pokonkursowym.
Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
Nagrody zostaną wysłane w przeciągu 30 dni na adres zwycięzcy konkursu podany w formularzu zgłoszeniowym.
Zapraszamy!
(W załączeniu formularz zgłoszeniowy)Attached Files
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Dziękuję, Pendi, za zamieszczenie - piw przybyło 19, a do grona jurorów dołączył nasz kolega eM-Di-Pendi - czyli Artur Grotha
Comment
-
-
I jeszcze zmiany z ostatniej chwili - w miejsce Romana Kotlewskiego wkracza Marzanna Kozica z Browaru Amber, a zamiast w Dworze Artusa spotkamy się w ratuszu Głównym Miasta Gdańska
Comment
-
-
Niewielka różnica. I tu i tam nie było mnie jeszcze.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Tak to nie działa, ale możesz zawitać o 18 do Pułapki.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Wyniki KPD:
Miejsce I w obu kategoriach Konkursu:
Andrzej Smyk (Anteks) - 36 pkt.
II.
Mariusz Bystryk (Maryh) - 35,8 pkt.
III.
Bartłomiej Błażejowski (PapcioChmiel) - 34,6 pkt.
IV.
Krzysztof Kropiś (Kristoferus) - 34,2 pkt.
V.
Robert Kamiński (Skum) - 33,2 pkt.
VI.
Szymon Synak (Sajmon) - 32,4 pkt.
Wszystkim gratulujemy - jak widać pierwsza szóstka w całości powyżej 30 punktów - poziom zdecydowanie wyższy, niż rok temu
Cała pierwsza szóstka korzystała z drożdży Fermentum Mobile!
Wyniki badań laboratoryjnych roześlę wraz z metryczkami w przyszłym tygodniu.
Comment
-
Comment