Browar w Kyjově powstał w (znajdującym się 150 m od dworca ČD) budynku mieszczącym hotel i restaurację. Pierwsze piwo uwarzono tu w listopadzie 2014, a premierę miało na święta.
Z ulicy wchodzimy wprost do sporego baru dostępnego z 3 stron dzięki czemu jest przy nim sporo miejsc. Na wysokich krzesłach można siedzieć też przy ladzie pod ceglaną ścianą, lub wysokich stolikach u wielkich okien sięgających do podłogi, całkowicie podnoszonych w ciepłe dni w ten sposób, że można przez nie wejść wprost z ulicy. Obok baru we wnęce znajdują się 2 tanki wyszynkowe, z których podawane jest piwo na výčep, obok nich są również miejsca siedzące przy niskich stolikach.
Dalej wchodzimy do głównej sali restauracyjnej. Imponuje wielkością, pewnie pomieści się tu setka ludzi. Z bielą ścian kontrastuje czarny, belkowy, drewniany strop, nad stołami z ciemnobrązowego drewna zwisają okrągłe punktowe lampy. Lewą ścianę ozdabiają wielkie fototapety z reprodukcjami archiwalnych zdjęć z jakiegoś browaru (wyglądają na lata 60-70). Zaś prawa ściana jest częściowo przeszklona, co pozwala podziwiać część urządzeń browaru.
Nie jest to jednak całość pomieszczeń przeznaczonych dla gości - na końcu głównej sali można przejść do kolejnej podobnej wielkości wynajmowanej na wesela, spotkania, itp. Jest też spory, pięknie otoczony soczystą zielenią ogródek letni ze stolikami pod parasolami. Tak więc praktycznie może tu równocześnie biesiadować pewnie ponad 200 osób.
Urządzenia browaru dostarczyła firma Strojtep. Wykonane są z pięknie srebrem połyskującej blachy kwasoodpornej. 10 hl warzelnia wyposażona jest w automatyczny podajnik słodu wprost ze śrutownika, obok niej znajduje się 20 hl zbiornik gorącej wody.
W dalszym pomieszczeniu znajduje się spilka z dwoma kadziami otwartej fermentacji 10 i 20 hl. Leżakownia to 4 stojące tanki po 20 hl i 2 po 10 hl. Po około pół roku od uruchomienia browaru zakupiono jeszcze 2 tankofermentory po 25 hl, jednak jak na razie używa się ich bezciśnieniowo w okresie dużego zapotrzebowania na piwo.
Byliśmy w browarze 16.04.2016, na kranach było 5 piw:
- Světlá výčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117721
- Světlý ležák 12° http://www.browar.biz/galeria.php?id=21081
- Polotmavý ležák Jantar 12,5° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117718
- Velikanoční speciál 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117719
- IPA 15° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117720
Trzy pierwsze były dostępne na wynos w 1 l PET=ach w cenie 45-60 kč. Szkło jest w 3 rodzajach: kufel (80 kč), szklanka i pokal po 60 kč, podkładki na stołach, czyste dostaliśmy gratis.
Dzwoniłem na nr. restauracji w piątek 15.04.16 i nie było problemu z umówieniem się na zwiedzanie browaru w sobotę, najwyraźniej pan sládek jest na miejscu (w istocie - nalewał piwa na barze wspomagając mało rozgarnięte, najwyraźniej dopiero przyuczające się kelnerki). Co prawda pani poinformowała mnie, że płaci się to 80 kč od osoby, jednak po ponad półgodzinnym zwiedzaniu i kosztowaniu piw z tanków, pan sládek nie zażądał od naszej 6 osobowej grupy żadnej zapłaty, nie było jej też na końcowym rachunku.
Jedzenie wszystkim smakowało, nie narzekali też na wielkość porcji i ceny. Kuchnia typowo czeska, dań dość sporo 130-200 kč, jednak w 99% mięsne, ja miałem do wyboru jedynie nakladaný hermelín. W dni powszednie można skorzystać z denní menu (do godz. 14) w cenach 80-100 kč i przewidziane są nawet dania bezmięsne.
Oczywiście można zanocować w hotelu na górze, jednak ceny niezbyt turystyczne (około 600 kč/os). Reklamowano weekendowe pobyty dla 2 osób z nieograniczoną konsumpcją miejscowych piw i zwiedzaniem browaru, całość za 2490 kč.
Na pewno wpaść warto, widać że ludzie tu lubią przebywać. Pomimo wielości miejsca było pełno, dobrze że bar duży i tam nam się udało zakotwiczyć.
Czynne: nd-czw. 11-23, pt, so. 11-1.
Fotki w galerii:
Z ulicy wchodzimy wprost do sporego baru dostępnego z 3 stron dzięki czemu jest przy nim sporo miejsc. Na wysokich krzesłach można siedzieć też przy ladzie pod ceglaną ścianą, lub wysokich stolikach u wielkich okien sięgających do podłogi, całkowicie podnoszonych w ciepłe dni w ten sposób, że można przez nie wejść wprost z ulicy. Obok baru we wnęce znajdują się 2 tanki wyszynkowe, z których podawane jest piwo na výčep, obok nich są również miejsca siedzące przy niskich stolikach.
Dalej wchodzimy do głównej sali restauracyjnej. Imponuje wielkością, pewnie pomieści się tu setka ludzi. Z bielą ścian kontrastuje czarny, belkowy, drewniany strop, nad stołami z ciemnobrązowego drewna zwisają okrągłe punktowe lampy. Lewą ścianę ozdabiają wielkie fototapety z reprodukcjami archiwalnych zdjęć z jakiegoś browaru (wyglądają na lata 60-70). Zaś prawa ściana jest częściowo przeszklona, co pozwala podziwiać część urządzeń browaru.
Nie jest to jednak całość pomieszczeń przeznaczonych dla gości - na końcu głównej sali można przejść do kolejnej podobnej wielkości wynajmowanej na wesela, spotkania, itp. Jest też spory, pięknie otoczony soczystą zielenią ogródek letni ze stolikami pod parasolami. Tak więc praktycznie może tu równocześnie biesiadować pewnie ponad 200 osób.
Urządzenia browaru dostarczyła firma Strojtep. Wykonane są z pięknie srebrem połyskującej blachy kwasoodpornej. 10 hl warzelnia wyposażona jest w automatyczny podajnik słodu wprost ze śrutownika, obok niej znajduje się 20 hl zbiornik gorącej wody.
W dalszym pomieszczeniu znajduje się spilka z dwoma kadziami otwartej fermentacji 10 i 20 hl. Leżakownia to 4 stojące tanki po 20 hl i 2 po 10 hl. Po około pół roku od uruchomienia browaru zakupiono jeszcze 2 tankofermentory po 25 hl, jednak jak na razie używa się ich bezciśnieniowo w okresie dużego zapotrzebowania na piwo.
Byliśmy w browarze 16.04.2016, na kranach było 5 piw:
- Světlá výčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117721
- Světlý ležák 12° http://www.browar.biz/galeria.php?id=21081
- Polotmavý ležák Jantar 12,5° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117718
- Velikanoční speciál 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117719
- IPA 15° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117720
Trzy pierwsze były dostępne na wynos w 1 l PET=ach w cenie 45-60 kč. Szkło jest w 3 rodzajach: kufel (80 kč), szklanka i pokal po 60 kč, podkładki na stołach, czyste dostaliśmy gratis.
Dzwoniłem na nr. restauracji w piątek 15.04.16 i nie było problemu z umówieniem się na zwiedzanie browaru w sobotę, najwyraźniej pan sládek jest na miejscu (w istocie - nalewał piwa na barze wspomagając mało rozgarnięte, najwyraźniej dopiero przyuczające się kelnerki). Co prawda pani poinformowała mnie, że płaci się to 80 kč od osoby, jednak po ponad półgodzinnym zwiedzaniu i kosztowaniu piw z tanków, pan sládek nie zażądał od naszej 6 osobowej grupy żadnej zapłaty, nie było jej też na końcowym rachunku.
Jedzenie wszystkim smakowało, nie narzekali też na wielkość porcji i ceny. Kuchnia typowo czeska, dań dość sporo 130-200 kč, jednak w 99% mięsne, ja miałem do wyboru jedynie nakladaný hermelín. W dni powszednie można skorzystać z denní menu (do godz. 14) w cenach 80-100 kč i przewidziane są nawet dania bezmięsne.
Oczywiście można zanocować w hotelu na górze, jednak ceny niezbyt turystyczne (około 600 kč/os). Reklamowano weekendowe pobyty dla 2 osób z nieograniczoną konsumpcją miejscowych piw i zwiedzaniem browaru, całość za 2490 kč.
Na pewno wpaść warto, widać że ludzie tu lubią przebywać. Pomimo wielości miejsca było pełno, dobrze że bar duży i tam nam się udało zakotwiczyć.
Czynne: nd-czw. 11-23, pt, so. 11-1.
Fotki w galerii:
Comment