Na początek o samym browarze, który znajduje się w miejscowości Chříč (czyt. Chrzicz) w okolicach Pilzna. To zakład umieszczony w historycznym budynku browaru, który zakończył warzenie piwa w okresie II wojny i od tego czasy powoli niszczał.
W 2014 roku wznowiono warzenie. Ciekawostką jest fakt, że browar prowadzi zakład pracy chronionej (coś podobnego jak nasz Spółdzielczy). Pracują w nich m.in. osoby niepełnosprawne intelektualnie i fizycznie, które zajmują się rozlewem, etykietowaniem oraz też tym, żeby pod kotłem się paliło, bo stosuje się tam historyczną technologię ogrzewania kotła piecem drzewnym:
Teraz piwo:
Alk. 5,5%
Ekstr. 13%
Aromat - nuty palone, ciut lukrecji
Piana - niska, beżowa, gęsta, trwała
Barwa - praktycznie czarna, pod światło refleksy bardzo ciemno rubinowe, nieprzejrzyste
Wysycenie - łagodne, bardzo delikatnie musuje na języku
Smak - palona goryczka z dość wyraźnym kwaskiem (od palonego jęczmienie). Posmak w ustach goryczkowy, długi, przyjemny
Treściwość - niewysoka
Poprawne piwo, nie jest specjalnie złożone w smaku, raczej prosty, łatwo przyswajalny stout.
W 2014 roku wznowiono warzenie. Ciekawostką jest fakt, że browar prowadzi zakład pracy chronionej (coś podobnego jak nasz Spółdzielczy). Pracują w nich m.in. osoby niepełnosprawne intelektualnie i fizycznie, które zajmują się rozlewem, etykietowaniem oraz też tym, żeby pod kotłem się paliło, bo stosuje się tam historyczną technologię ogrzewania kotła piecem drzewnym:
Teraz piwo:
Alk. 5,5%
Ekstr. 13%
Aromat - nuty palone, ciut lukrecji
Piana - niska, beżowa, gęsta, trwała
Barwa - praktycznie czarna, pod światło refleksy bardzo ciemno rubinowe, nieprzejrzyste
Wysycenie - łagodne, bardzo delikatnie musuje na języku
Smak - palona goryczka z dość wyraźnym kwaskiem (od palonego jęczmienie). Posmak w ustach goryczkowy, długi, przyjemny
Treściwość - niewysoka
Poprawne piwo, nie jest specjalnie złożone w smaku, raczej prosty, łatwo przyswajalny stout.
Comment