smak pszeniczny bez pszenicy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    smak pszeniczny bez pszenicy

    Mam pytanie do ekspertow. Spotkalem takie piwa, opisalem je tu i tu , ktore maja zapach i smak zupelnie pszeniczniakowy chociaz do ich warzenia nie uzywa sie slodu pszenicznego. Czy ten swiezy cytrynowy smaczek to tylko kwestia drozdzy? Bede wdzieczny za oswiecenie
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • dziku
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.12
    • 1992

    #2
    A może pijąc te Angielskie Bittery i Ale, cieplutkie i niegazowane, tak się stęskniłeś za smakiem porządnego pszeniczniaka, że już Ci wszystko tak smakuje

    Podobno człowiek z wyobraźnią potrafi się samą zakąską nałoić

    Twoje zdrowie piję Kapuzinerem. I nie mam wątpliwości skąd wziął się jego smak
    Dziku


    Comment

    • lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

      #3
      Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
      pozdrowka
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !


      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

      Comment

      • Petrax
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.12
        • 662

        #4
        Być może są to piwa niefiltrowane i stąd taki specyficzny aromat ?
        In cervisia veritas
        http://www.ptxc.de.vu
        Пиво - вот мое экотопливо

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          lzkamil napisał(a)
          Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
          pozdrowka
          Ja wierzę.
          Zjawisko jest znane i opisane przez piwowarów - amatorów w temacie "drożdze do pszenicznego", dział browarnictwo amatorskie.
          Charakterystyczny bukiet smakowo-zapachowy piwa pszenicznego pochodzi od drożdży. Piwa jęczmienne fermentowane przez piwowarów - amatorów drożdżami do piwa pszenicznego też miały ten charakterystyczny smak i zapach piwa pszenicznego.

          Comment

          • lzkamil
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 3611

            #6
            Dzieki za wyjasnienia, to by sie potwierdzalo bo rzeczywiscie te piwka sa niefiltrowane.
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !


            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

            Comment

            • dziku
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.12
              • 1992

              #7
              lzkamil napisał(a)
              Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
              pozdrowka
              Może i tak. Ale na razie stawiam na Twoją wyobraźnię . No i czekam aż napijesz się angielskiej niefiltrowanej wody, a potem założysz temat "Smak piwny bez piwa"
              Dziku


              Comment

              • lzkamil
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 3611

                #8
                Niefiltrowane piwo, w przeciwienstwie do takowej wody, uwielbiam. A poki rzeczone piwko nie stanie na stole , pozostaje Ci stawianie na moja wyobraznie
                Lepszy jabol pod okapem
                niż GŻ, CP i KP !


                Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                Comment

                • kamyczek77
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.09
                  • 458

                  #9
                  Drożdże mają duży wpływ na smak.Pszeniczne uwarzone w domu na ekstrakcie do pszeniczniaka,ale z nieodpowiednimi drożdżami nie ma takiego aromatu...
                  Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                  Comment

                  • Petrax
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.12
                    • 662

                    #10
                    Degustowany przeze mnie przykład takiego właśnie piwa niefiltrowanego: tutaj
                    In cervisia veritas
                    http://www.ptxc.de.vu
                    Пиво - вот мое экотопливо

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Czytałem sobie ten temat jako ciekawostkę, aż dzisiaj wypiłem Grybów (Jasne, że pełne) i stwierdziłem, że czuję w nim pszenicę...
                      Last edited by żąleną; 2003-07-04, 22:56.

                      Comment

                      • alstro
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.04
                        • 166

                        #12
                        czyzby syndrom poslanki Beger? choc ona czula owies... sale to wkoncu kobieta...

                        Comment

                        • sensor
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.02
                          • 817

                          #13
                          Specyficzny "pszeniczny" posmak niektórych piw nie zawsze wynika z zastosowania pszenicy do ich produkcji. Drożdże górnej fermentacji produkują między innymi związki takie jak eugenol i winyloguajakol. Są to związki z grupy fenoli, które charakteryzują się korzennym, wędzonym aromatem obecnym w większości piw pszenicznych. Tak więc to co w tego typu piwach często określamy jako zapach pszeniczny jest w rzeczywistości mieszanką różnych zapachów tworzących specyficzny "weizenowski" bukiet.
                          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X