smak pszeniczny bez pszenicy
Collapse
X
-
smak pszeniczny bez pszenicy
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Tagi: brak
-
-
A może pijąc te Angielskie Bittery i Ale, cieplutkie i niegazowane, tak się stęskniłeś za smakiem porządnego pszeniczniaka, że już Ci wszystko tak smakuje
Podobno człowiek z wyobraźnią potrafi się samą zakąską nałoić
Twoje zdrowie piję Kapuzinerem. I nie mam wątpliwości skąd wziął się jego smakDziku
-
-
Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
pozdrowkaLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Być może są to piwa niefiltrowane i stąd taki specyficzny aromat ?
Comment
-
-
lzkamil napisał(a)
Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
pozdrowka
Zjawisko jest znane i opisane przez piwowarów - amatorów w temacie "drożdze do pszenicznego", dział browarnictwo amatorskie.
Charakterystyczny bukiet smakowo-zapachowy piwa pszenicznego pochodzi od drożdży. Piwa jęczmienne fermentowane przez piwowarów - amatorów drożdżami do piwa pszenicznego też miały ten charakterystyczny smak i zapach piwa pszenicznego.
Comment
-
-
Dzieki za wyjasnienia, to by sie potwierdzalo bo rzeczywiscie te piwka sa niefiltrowane.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
lzkamil napisał(a)
Bracie Niewierny Tomaszu jak Ci przywioze tego 'pszenicznego' Uberacha bez pszenicy to sam posmakujesz i uwierzysz - ciekawe doznanie
pozdrowkaDziku
Comment
-
-
Niefiltrowane piwo, w przeciwienstwie do takowej wody, uwielbiam. A poki rzeczone piwko nie stanie na stole , pozostaje Ci stawianie na moja wyobraznieLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Specyficzny "pszeniczny" posmak niektórych piw nie zawsze wynika z zastosowania pszenicy do ich produkcji. Drożdże górnej fermentacji produkują między innymi związki takie jak eugenol i winyloguajakol. Są to związki z grupy fenoli, które charakteryzują się korzennym, wędzonym aromatem obecnym w większości piw pszenicznych. Tak więc to co w tego typu piwach często określamy jako zapach pszeniczny jest w rzeczywistości mieszanką różnych zapachów tworzących specyficzny "weizenowski" bukiet.Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.
Comment
-
Comment