Do tej pory byłem przekonany, że piwa w tzw. stylu irlandzkim (?) produkowane są w Polsce wyłącznie przez Browar Jabłonowo ("Belfast", "Irish Castle"). Tymczasem niespodzianka - kilka dni temu natknąłem się w Ostródzie na napój o nazwie "Irish Beer" produkowany w olsztyńskim Browarze Kormoran. Piwo to zawiera do 7% alkoholu i ok. 14,5% ekstraktu. Sprzedawane jest butelkach 0,33 l. (przynajmniej takie jedynie opakowania widziałem). Wrażenia z konsumpcji : barwa mocnej herbaty, piana - początkowo bardzo intensywna, stopniowo zanikająca aż do całkowitego unicestwienia, posmak - lekko metaliczny, goryczka - delikatna. Mimo, że piwo dosyć mocne, pije się je całkiem lekko. Na zakończenie ciekawostka : w tle na etykiecie widać harfę. Czyżby HARP maczał w tym palce?
Kormoran, Irish Beer
Collapse
X
-
Harp jest piwem robionym przez Guinnessa. A harfa to symbol Irlandii. Małe browarki i inne firmy zresztą też lubią podszyć się pod kogoś większego, coś tam zamieścić, jakiś napisik wystylizować...
Piwo piłem w okresie przedforumowym. Takie sobie.
-
-
Dzięki za informację. Piwo Harp piłem ostatnio bardzo dawno temu i nie zastanawiałem się wówczas nawet, jaki browar je produkował. A co do piwa "Irish Beer" to oczywiście żadna to rewelacja, aczkolwiek, jak już wspomniałem, lekko wchodzi do gardła.
Comment
-
-
Dzięki za informację. Piwo Harp piłem ostatnio bardzo dawno temu i nie zastanawiałem się wówczas nawet, jaki browar je produkował. A co do piwa "Irish Beer" to oczywiście żadna to rewelacja, aczkolwiek, jak już wspomniałem, lekko wchodzi do gardła.
Comment
-
-
pilem w zeszlym roku, w lato, gdy upolowalem dwa ostatnie "granaty" tego piwa w sklepie w Giżycku. Cala zaloga lodki wyrazila aprobate dla tego piwka, ciekawe w smaku, choc jednak Belfast lepszy...ludzie mówią że jestem źle narysowany
Comment
-
-
Pite z beczki w Ogródkach piwnych nad Wisłą (Warszawa) po prostu rewelacja. Piana zwarta taka stoutowa. Barwa ciemna jak przystało na ciemne piwo. A smak ciągnący się , jedwabisty o ciekawym posmaku. Uff dla mnie 6 (w skali 1 - 5)To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
to już można było też przyuważyć tutaj: http://www.browar.biz/artykuly.php3?id=56- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Bardzo dobre!
Mocno przypalane, z porządną goryczką, prawie bez żadnych słodkich akcentów.
Barwa ciemnowiśniowa, piana gruboziarnista, ale sztywna jak diabli - na balkonie podczas robienia zdjęcia wiało dość solidnie, a piana trzęsła się jak galareta, ale jej nie zwiało!
Ocena: zdecydowane 5!Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Całkiem, całkiem, z tego co wiem - to filar browaru BK. Bardzo ciekawe w smaku, choć jak dla mnie - jeśli piwo ma być irlandzkie - to wyczuwam odrobinę za dużo słodkawych nutek na języku. Pianka bardzo przyjemna i gęsta, zanika z gracją, i to nie w tempie ekspresowym. Goryczka przyjemnie podrażnia kubeczki smakowe. Kolorek mógłby być odrobinę ciemniejszy, Piłem z beczki, ogólne wrażenie bardzo pozytywne.
Ciekaw jestem odpowiedzi na to dobre piwko drugiego olsztyńskiego browaru (BWM) - lada chwila w sklepach ma się pojawić Dublin (jak zaćwierkały zaprzyjaźnione wróbelki z hurtowni).
Comment
-
-
spożywane przeze mnie egzemplarze miały zdecydowanie inną barwę niż na zdjęciu Slavoya, ciekawe czy to różnica spowodowana jedynie rodzajem szkła i oświetlenia...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment