Ayinger, Ayinger Ur-Weisse

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Ayinger, Ayinger Ur-Weisse

    ekstr. 13.3%, alk. 5.8%, but. czeska 0.5l
    Nastepne piwko z Ayingera, rowniez kupione w Strasburgu.
    Wg naklejki ciemna pszenica, z koloru bardziej polotmave, cos jak Paulaner Weissbier Dunkel . Oczywiscie metne. Piana i gaz super. Zapach typowy drozdzowo-cytrynowy i wyraznie slodowy. Smak podobny, drozdze z cytryna, lekko goryczkowy i mocno slodowy, bardzo tresciwy, w koncu jest te 13.3% ekstraktu. Brak nut palonych. Pyszne, dla mnie cos jak pszeniczny odpowiednik piwa marcowego.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    zaw. alk. 5,8%, but. 0,5 l
    (kupione w Berlinie)

    Ur-Weisse to u Ayingera ciemny pszeniczniak. Pierwszy butelkowy Ayinger, jakiego (wreszcie!) przyszło mi próbować. Po serii beczkowych piw tego browaru mogłem oczekiwać tylko najlepszego... i nie zawiodłem się.
    Głośny sssyk przy otwieraniu butelki informuje, że nagazowanie piwa co najmniej w normie. W ślad za nim czujemy wspaniały zapach drożdżowo-waniliowy. Kolor brązowy w jasnym odcieniu (takie nie za ciemne to piwko). Z wierzchu gruba pszeniczna piana koloru beżowego.
    Smak drożdżowego pszeniczniaka z górnej półki. Początek drożdżowo-słodowy i lekko waniliowo-słodkawy. Palony słód wyczuwalny, ale bardzo słabo. Natychmiast zaczynają zagłuszać go smaki cytrusowe z jednej strony, a waniliowo-orzechowe z drugiej. Wachlarz smaków w pełnym "weizenowskim" rozkwicie, aczkolwiek w porówaniu z niedawno testowanym ciemnym Maisel'em wypada trochę słabiej. Tam czuło się niamalże każdą nutę smakową oddzielnie, tu raczej mamy do czynienia z pełną kompozycją. Tam smaczku dodawały nuty czekoladowe, tu cierpko-cytrusowe. Taki też, cierpko-owocowy pozostaje posmak tego piwa.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      #3
      Porządny niemiecki pszeniczniak, dominują nuty gożdzikowa, waniliowa i cierpko-owocowa, dobre. Troche za dużo piany
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • x57
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.05
        • 247

        #4
        Kolor brudno-bursztynowy, dość jasny jak na ciemną pszenicę.
        Piana wysoka i trwała.
        Aromat średnio-intensywny, goździki, lekka zbożowość, jakieś estry.
        Smak dużo lepiej, goździki, chlebowa słodowość, lekka wanilia i orzechy, goryczka niska, nagazowanie wysokie, finisz słodowo-kwaskowy, kremowe ale nie ciężkie.
        Dobre.

        Comment

        • Derbeth
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.04
          • 337

          #5
          Pachnie lekko bananami, w smaku banany, wyraźny posmak pszenicy, za to nie czuć nadto drożdży. Nie za wysokie wysycenie, piwo jest bardzo gładkie, świetnie się pije. Naprawdę dobra pszenica.

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6414

            #6
            Parę latek minęło od ostatniego wpisu... czy coś się zmieniło?

            Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
            Lacing - prawie nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasno pomarańczowy.
            Aromat - goździki, banan, cynamon ale lekko.
            Smak - podobnie jak w aromacie bez goryczki.

            Piana trochę inna była i też chciało by się więcej kwasku ale dobrze jest i tak
            Fajne piwko.
            Attached Files

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12568

              #7
              Piwo wielokrotnie nagradzane:



              Parametry nadal te same: ekstr. 13.3%, alk. 5.8%,

              Aromat - pieczone banany, wanilia, ciasto drożdżowe, łagodny owocowy kwasek, odrobina cynamonu
              Piana - średnia, zwarta, dość trwała, wyraźna, długa koronka
              Barwa - bursztynowo-brunatna, zmętniona
              Wysycenie - jak na styl umiarkowane, musujące
              Smak - ciasto trochę drożdżowe (kwasek), trochę piernikowe. Dojrzałe banany, wanilia, też łagodny owocowy kwasek, bardzo delikatna korzenność na finiszu
              Treściwość - wyraźniejsza pełnia

              Piwo pite na granicy terminu i trochę to czuć - mniej żywe, bardziej ułożone. Solidna, porządna pszenica. Opakowanie bez zmian.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X