Zdziwiłem się, że jeszcze nie ma oceny Kujawiaka Jasnego, ale zawsze musi być ten pierwszy raz (sekcja bydgoska do raportu). Dane techniczne: Ekstr. 11,2% wag. Alk. 5,2% obj. Testowałem wersję butelkową 0,5 l za 2,24 zł (cena z butelką). Miejsce zakupu Polo Market w Raciążu (w Płocku Kujawiaczka niet). Moje wrażenia: kolor jasny (trochę za bardzo), bursztynowy - daję 3,5. Piana to duże zaskoczenie (miłe), średniopęcherzykowata, gęsta i wyjątkowo trwała, po wypiciu piwa jeszcze na dnie kufla pozostała jej spora warstwa - daję 4,5. Nagazowane trochę za słabo, pierwsze nalanie uwolniło wszystkie babelki, które trochę za szybko się ulotniły - daję 3,5. Aromat zbyt delikatny, trzeba włozyć trochę wysiłku, żeby wyczuć zapach chmielu i słodu, ale ogólnie wszystko na swoim miejscu - 3,5. Smak treściwy, pełny. Pierwsze dwa łyki atakują zbyt mocną goryczką, ale potem wszystko sie równoważy i harmonizuje. Najlepiej dałbym 3,85, ale mając do wyboru 3,5 i 4, daję więcej trochę na kredyt. W sumie dobre piwo, ma jeszcze swój własny charakter. Zobaczymy jak długo (GŻ ).
Ocenę całkowitą dodam, jak ART to umożliwi.
Ocenę całkowitą dodam, jak ART to umożliwi.
Comment