Od kilku miesięcy "chodziło" za mną zrobienie bardzo gęstego Portera. Chęć odkrywania nowych, niedostępnych dla ogółu smaków, przecieranie ścieżek wiodących na wyżyny "Masywu Ballinga" - taka idea przyświecała wczorajszemu warzeniu, które odbyło się z nieocenioną pomocą imć Pana Naczelnika.
Mój cel ---> 36 Blg.
Przygotowania do tej wyprawy trwały 3 tygodnie. Najważniejszą sprawą stało się posiadanie odpowiednich, wprawionych w boju drożdży. Wybór padł na szczep SafAle - odzyskany po raz trzeci z poprzednich warek. Dzień przed warzeniem w lodówce wylądował litrowy słój wypełniony głodnymi drożdżami. Rano nastąpiło śrutowanie 15 kg słodów:
- 10 kg Pilznieńskiego
- 2 kg Monachijskiego
- 2 kg Karmela Jasnego
- 1 kg Karmela Ciemnego
Uzyskałem pełen fermentor śruty - następnie przygotowałem sprzęt niezbędny do warzenia:
- główny kocioł 40 litrów
- gar pomocniczy 15 litrów
- 2 filtry 33 litry ( Jerzy thx )
- 4 fermentory 33 litry
- chłodnica
Przygotowałem 25 litrów wody "Wrocławianki" - czyli przegotowanej kranówki. W tym momencie przybył z pomocą Naczelnik. Przyniósł z sobą oprócz dwóch smacznych Pilsów areometr przystosowany do pomiarów wysokiego Blg ( do 40' Ballinga ). Aby pomiary były niezależne i autentyczne - w taki sam sposób przerobiliśmy również mój areometr. Po krótkich debatach zabraliśmy się do pracy.
Mój cel ---> 36 Blg.
Przygotowania do tej wyprawy trwały 3 tygodnie. Najważniejszą sprawą stało się posiadanie odpowiednich, wprawionych w boju drożdży. Wybór padł na szczep SafAle - odzyskany po raz trzeci z poprzednich warek. Dzień przed warzeniem w lodówce wylądował litrowy słój wypełniony głodnymi drożdżami. Rano nastąpiło śrutowanie 15 kg słodów:
- 10 kg Pilznieńskiego
- 2 kg Monachijskiego
- 2 kg Karmela Jasnego
- 1 kg Karmela Ciemnego
Uzyskałem pełen fermentor śruty - następnie przygotowałem sprzęt niezbędny do warzenia:
- główny kocioł 40 litrów
- gar pomocniczy 15 litrów
- 2 filtry 33 litry ( Jerzy thx )
- 4 fermentory 33 litry
- chłodnica
Przygotowałem 25 litrów wody "Wrocławianki" - czyli przegotowanej kranówki. W tym momencie przybył z pomocą Naczelnik. Przyniósł z sobą oprócz dwóch smacznych Pilsów areometr przystosowany do pomiarów wysokiego Blg ( do 40' Ballinga ). Aby pomiary były niezależne i autentyczne - w taki sam sposób przerobiliśmy również mój areometr. Po krótkich debatach zabraliśmy się do pracy.
Comment