Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg )

    Od kilku miesięcy "chodziło" za mną zrobienie bardzo gęstego Portera. Chęć odkrywania nowych, niedostępnych dla ogółu smaków, przecieranie ścieżek wiodących na wyżyny "Masywu Ballinga" - taka idea przyświecała wczorajszemu warzeniu, które odbyło się z nieocenioną pomocą imć Pana Naczelnika.

    Mój cel ---> 36 Blg.

    Przygotowania do tej wyprawy trwały 3 tygodnie. Najważniejszą sprawą stało się posiadanie odpowiednich, wprawionych w boju drożdży. Wybór padł na szczep SafAle - odzyskany po raz trzeci z poprzednich warek. Dzień przed warzeniem w lodówce wylądował litrowy słój wypełniony głodnymi drożdżami. Rano nastąpiło śrutowanie 15 kg słodów:

    - 10 kg Pilznieńskiego
    - 2 kg Monachijskiego
    - 2 kg Karmela Jasnego
    - 1 kg Karmela Ciemnego

    Uzyskałem pełen fermentor śruty - następnie przygotowałem sprzęt niezbędny do warzenia:

    - główny kocioł 40 litrów
    - gar pomocniczy 15 litrów
    - 2 filtry 33 litry ( Jerzy thx )
    - 4 fermentory 33 litry
    - chłodnica

    Przygotowałem 25 litrów wody "Wrocławianki" - czyli przegotowanej kranówki. W tym momencie przybył z pomocą Naczelnik. Przyniósł z sobą oprócz dwóch smacznych Pilsów areometr przystosowany do pomiarów wysokiego Blg ( do 40' Ballinga ). Aby pomiary były niezależne i autentyczne - w taki sam sposób przerobiliśmy również mój areometr. Po krótkich debatach zabraliśmy się do pracy.
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

    #2
    Do zacierania byliśmy zmuszeni użyć dwóch garów - w samej 40-tce nie dało rady. Wsypaliśmy słód do wody i rozpoczęło się zacieranie wywaru tak gęstego, że łycha stała na baczność.
    Attached Files
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Zastosowaliśmy tradycyjną metodę infuzyjną. Zacieranie ( wytrawne ) trwało łącznie ponad godzinę. Mieszanie było uciążliwe, ale daliśmy oczywiście radę. Przy podgrzewaniu do 73'C otrzymaliśmy negatywną próbę jodową. Podgrzaliśmy gary do 78-80'C i po kilkunastu minutach przelaliśmy zawartość do filtrów.
      Attached Files
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • CarlBerg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.09
        • 968

        #4
        Jazda na dwa filtry - bez dwóch maszyn nie dalibyśmy rady. Filtrowanie trwało ok. 2 godzinki - uzyskaliśmy 18-19 litrów ślicznej czystej brzeczki o gęstości ponad 30 Blg ( oczywiście bez wysładzania ).
        Attached Files
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Rozpoczęło się chmielenie - użyliśmy chmielu "Magnum" oraz "Lubelskiego". Po 2 godzinach gotowania uzyskaliśmy 14 litrów brzeczki. Z pewnym drżeniem rąk rozpoczeliśmy pomiary Blg. Wskazania z dwóch areometrów przerosły nasze oczekiwania - jeden wskazał 36 Blg, drugi 38,5 Blg ! Postanowiliśmy zakończyć warzenie - choć myśl o wygotowaniu brzeczki do 10 litrów i uzyskania 40 Blg była kusząca . Wystarczy nam jednak sama świadomość, że było to w naszym zasięgu.

          Po szybkim wychłodzeniu brzeczkę zadaliśmy drożdżami ( 0,5 litra ) które w tym czasie okrutnie rozrabiały. Dostały wcześniej papu w postaci kubka brzeczki 30 Blg i zwariowały
          Attached Files
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • CarlBerg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.09
            • 968

            #6
            Pozostawiając resztę pracy na kolejny dzień udaliśmy się wspólnie do REMIzy, by sącząc "Szwejka" odsapnąć po 10 godzinach spędzonych w kuchni. Dla Naczelnika ta zabawa się skończyła - mnie i Tabletkę po powrocie czekało duże wysładzanie i kupa sprzątania.

            Dziś rano po zaglądnięciu do fermentora moim oczom ukazała się pianka - Porterek 36 Blg pięknie fermentuje.

            Attached Files
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • CarlBerg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.09
              • 968

              #7
              Kolejny etap to wysładzanie - uzyskałem dziś 22 litry Portera 20 Blg, który już siedzi w fermentorze z drożdżami. Drugie wysładzanie trwa. Kolejne info za kilka godzin.

              Dziękuję bardzo Naczelnikowi za pomoc - Twoje zdrowie
              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #8
                Po drugim wysładzaniu i gotowaniu uzyskałem ostatecznie 25 litrów lekkiego Ciemniaczka 12 Blg. Do filtrów w tym przypadku dodałem po ćwierć kubka słodu barwiącego. Wszystkie trzy fermentory pracują, w Porterze'20 piana ma ok. 25 cm wysokości i bardzo miły, delikatny zapach. Jutro napowietrzanie Portera 36 Blg - trzeba drożdżom dać szansę

                Podsumowując: uzyskałem 3 nastawy

                - 14 litrów Portera 36 Blg
                - 22 litry Portera 20 Blg
                - 25 litrów Ciemniaka 12 Blg
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #9
                  CarlBerg napisał(a)
                  Podsumowując: uzyskałem 3 nastawy
                  - 14 litrów Portera 36 Blg
                  - 22 litry Portera 20 Blg
                  - 25 litrów Ciemniaka 12 Blg
                  I to wszystko z 15 kg Do wydajności zastrzeżeń chyba mieć nie można.
                  Ale czasu toto zabrało...
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Gratulacje już choćby z powodu podjęcia takiego szczytowego wyzwania!

                    Piszę jednak przede wszystkim by namówić do napowietrzenia fermentującego piwa niezwłocznie. "Zrób dzisiaj co masz zrobić jutro!"

                    Tlen jest potrzebny drożdżom w okresie ich intensywnego mnożenia się. Po upływie 24 godzin fermentacji, poza tlenem w brzeczce może zabraknąć także innych czynników niezbędnych do podziału komórek, a wtedy dodatek tlenu raczej szkodzi niźli pomaga.

                    Taki sposób warzenia: produkcja dwóch czy trzech kolejnych, coraz słabszych piw z jednego zacieru, to postępowanie typowe dla dawnego warzenia klasztornego. Najmocniejsze i najlepsze było do dyspozycji opata (tu CarlBerga), drugie w kolejności dla braciszków (tu Naczelnika), a najsłabsze dla pielgrzymów (tu przyjaciól z Forum).
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • CarlBerg
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.09
                      • 968

                      #11
                      Czes - dziękuję za miłe słowa

                      Nie zwlekam zatem i natychmiast przystępuję do napowietrzania.
                      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Czes napisał(a)
                        Najmocniejsze i najlepsze było do dyspozycji opata (tu CarlBerga), drugie w kolejności dla braciszków (tu Naczelnika), a najsłabsze dla pielgrzymów (tu przyjaciól z Forum).
                        CarlBerg, absolutnie nie sugeruj się tym podziałem!!
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • naczelnik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 1884

                          #13
                          Marusia napisał(a)
                          CarlBerg, absolutnie nie sugeruj się tym podziałem!!
                          Nawet nie wyobrażam sobie, że nie spróbuję tego najmocniejszego.
                          CarlBerg, chyba się podzielisz, co?
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • CarlBerg
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2003.09
                            • 968

                            #14
                            ... oczywiście że podzielę się - w 2 rocznicę wstąpienia Polski do UE

                            Wczoraj napowietrzyłem Porterka 36, co zaowocowało zwiększoną aktywnością drożdży. Przy okazji zebrałem z piany większą część chmielin i innych farfocli. Dziś piana powoli opada, jednak drożdże nadal "jedzą".
                            Attached Files
                            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                            Comment

                            • yureck
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.02
                              • 20

                              #15
                              A gdzie trzymasz i wjakiej temeraturze brzeczke??
                              Bo teraz to już strasznie ciepło się robi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X