Co tu komentować - Naczelnik stanął na wysokości zadania. Bardzo przystępnie cały proces jest opisany. Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdże
No, Panie Naczelnik-u. Wspaniałe opracowanie, takie dla całkowitych wariatów piwowarstwa... A że ja do nich należę, zacznę przygotowania do hodowli drożdży
Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2004-10-06, 22:21.
Po przeczytaniu, mimo że w browarze jestem tylko robolem, miałem ochotę zakładać hodowlę drożdży.
Niektórzy mają rybki, inni mrówki, a ja będę miał drożdże
No to po raz kolejny okazało się, że się świetnie uzupełniamy - ja po przeczytaniu artykułu jestem pełna podziwu dla Autora, ale chyba nie będzie mi się chciało hodować drożdży - dla mnie zbyt to precyzyjna robótka
Brawo Panie Naczelniku !
W bardzo jasny i przystępny sposób opisałeś proces założenia własnych skosów do przechowywania drożdży.
Opisałeś niezbędne czynności, równocześnie zachowując powściągliwość przed zbędnymi opisami.
Gratuluję.
Ostatnia zmiana dokonana przez WES; 2004-10-07, 00:29.
ART napisał(a) Oczywiście poza samymi pochwałami, autor po cichu liczy także na szeroko zakrojoną dyskusję i polemikę na tematy hodowlane
Te zapewne pojawią się już na etapie hodowli.
Ale mam jedno pytanie, na ile skosy stanowią stwardniałe podłoże?
Czy probówki mogą stać pionowo podczas przechowywania?
Przydałoby się również więcej informacji o tym agarze. Pewnie można wpisać w wyszukiwarkę i coś się znajdzie, niemniej jak już tak poważny artykuł to i informacja powinna być bardziej wyczerpująca.
Agar w temperaturze lodówkowej (5-15 Celsjuszów) stanowi w miarę stałe podłoże - można jego konsystencję porównać do ...czy ja wiem
Jest w miarę elastyczny, zwarty, ale łatwo się go kroi - taka guma.
Myślę, że próbówki spokojnie mogą stać pionowo w lodówce, ale to tylko moje przypuszczenia.
Agar powinien być czysty - bez inhibitorów i bez dodatków wszelkich substancji odżywczych, kupowany jak mniemam w postaci sypkiej, do własnoręcznego sporządzenia.
To tyle moich wymądrzań jako biologa
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
PS. wyczytałem, że - w dłuższej perspektywie - aby zapobiec wysychaniu kolonii, przchowuje się ją pod warstwą sterylnej płynnej parafiny (oprócz sczelnego zakorkowania probówek!!! )Rozumiem że w tym wypadku pionowe przechowywanie probówek odpada.
Sam artykuł rewelacyjny, trochę mnie dziwi jednak ta wielka sterylność. Jak przechowuję gęstwę to tylko w wyparzonych słoikach i nic się nie dzieje.
Czy rzeczywiście tak łatwo jest zakazić skosy?
Tak czy inaczej w weekend pewnie przygotuję sobię parę skosów z Safale, Saflager i Trappist HG - wtedy może pojawią się jakieś uwagi/wątpliwości lub pytania.
W sumie to mam pytania:
1. Ile maksymalnie można przechowywać drożdże w skosach - w artykule kilka miesięcy - to trochę mało... Czy, na przykład, przebudzanie drożdży (poprzez ocieplenie do 20stC na czas 24-48h) co jakiś czas, może przedłużyć ich aktywność? Czy drogi Naczelniku - przechowywałeś drożdże np. 2 lata i po tych dwóch latach były aktywne?
2. Ile razy można pobierać drożdże ze skosu? Raz? Dwa? Czy jakieś specjalne zabiegi (np. domnożenie drożdży) są potrzebne przed włożeniem skosu do lodówki?
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
Akurat miałem to szczęście...
Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną ...
Comment