stosunek ekstraktu do ilości wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    stosunek ekstraktu do ilości wody

    Zwykle robiłem to wg. jakichś receptur lub na czuja, ale tym razem mam problem, bo chcę zrobić piwo o balingu 11.5 - 13 z puszki 1.7 kg bez dodatku cukru. Ile użyć wody? Przeliczając jedne receptury wyszło mi 7.5 l, a w innych nawet 12 l. Dysponuję dwoma fermentownikami 8 litrowym i 15 l dlatego jest to istotne dla mnie, by zrobić to bez dodatkowego przelewania.
    proszę o pomoc!
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Najlepiej zrobisz jeżeli dodasz jakieś 8-9 litrów wody tak by cała warka miała pojemność równą 10 litrom. Przy takiej ilości ekstraktu i tej ilości wody powinieneś spokojnie zmieścić się w założonym przez Ciebie przedziale 11,5 do 13.
    Na podstawie własnych doświadczeń, to pisałem ja darek
    Last edited by dkrasnodebski; 2004-10-07, 15:02.
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #3
      Odp: stosunek ekstraktu do ilości wody

      e-prezes napisał(a)
      Zwykle robiłem to wg. jakichś receptur lub na czuja, ale tym razem mam problem, bo chcę zrobić piwo o balingu 11.5 - 13 z puszki 1.7 kg bez dodatku cukru. Ile użyć wody? Przeliczając jedne receptury wyszło mi 7.5 l, a w innych nawet 12 l. Dysponuję dwoma fermentownikami 8 litrowym i 15 l dlatego jest to istotne dla mnie, by zrobić to bez dodatkowego przelewania.
      proszę o pomoc!
      Można na czuja, ale można obliczyć. Matma czasem ułatwia życie, a wyliczenia dla ekstraktu są proste.
      Zakładamy:
      Założona sucha masa ("stężenie") ekstraktu Sm=80%
      Masa ekstraktu Me=1,7kg
      Zakładane stężenie brzeczki po dolaniu wody 12%
      Masa dolanej wody Mw = ?
      Masa roztworu Mr

      W ekstrakcie mamy
      Sm x Me =1,7kg x 80 / 100 = 1.36 kg suchej masy

      Ze wzoru na stężenie %

      12% = 1,36 x 100% / Mr czyli Mr = 1,36kg x 100% / 12% = 11,33 kg roztworu.

      Mw = Mr – Me = 11,33 – 1,7 = 9,63kg (litra) wody
      Last edited by lukuj; 2004-10-09, 10:15.
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        tak czułem, że jest jakiś wzór na to. thx. dałem 10 l, ale będę wiedział następnym razem.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X