Własne piwo warzone w domu jest wyśmienite. Warto jednak pokusić się o dalszy rozwój kunsztu produkcji zdrowych domowych produktów. Kolejnym krokiem w działaniach uniezależniających DOM od produktów masowych jest pieczenie własnego domowego chleba. Na naszym Forum jest kilka (naście ?) osób piekących własny chleb (np. Pjenknik, Borysko, kangurpl). Z nieukrywaną dumą mogę zaliczyć również siebie do tej grupy.
Niniejszy wątek ma na celu przybliżenie tematu wszystkim zainteresowanym, wymianę doświadczeń (sprzęt, surowce, przepisy - gdzie, co ,za ile itp). Wspólnym wysiłkiem można zdziałać wiele - a domowy pachnący chlebuś wynagradza poniesione wysiłki stukrotnie.
Standartowymi wypiekami "Domowej Piekarni "Siódemka" są chleby żytnie i pszenno-żytnie z dodatkiem cebuli, słonecznika, dyni, łamanych nasion wielu zbóż, chleby jogurtowe, miodowe oraz kartoflaki. Część z Was miała okazję skosztowac naszego żytniego chleba cebulkowego (np. na Mini Zocie) - a niektórzy nawet kilkukrotnie
Obecnie wciąż przymierzamy się do pieczenia ciemnego chleba ze słodów używanych do produkcji piwa (takie chleby są produkowane i wysoko cenione w np. Brandenburgii).
Chciałbym zapytać więc - czy ktoś z Szanownych Forumowiczów piecze własny chlebek ? Nie jest tu istotne, czy robi to w starym babcinym piecu, piekarniku czy też nowoczesnej maszynie do chleba.
Niniejszy wątek ma na celu przybliżenie tematu wszystkim zainteresowanym, wymianę doświadczeń (sprzęt, surowce, przepisy - gdzie, co ,za ile itp). Wspólnym wysiłkiem można zdziałać wiele - a domowy pachnący chlebuś wynagradza poniesione wysiłki stukrotnie.
Standartowymi wypiekami "Domowej Piekarni "Siódemka" są chleby żytnie i pszenno-żytnie z dodatkiem cebuli, słonecznika, dyni, łamanych nasion wielu zbóż, chleby jogurtowe, miodowe oraz kartoflaki. Część z Was miała okazję skosztowac naszego żytniego chleba cebulkowego (np. na Mini Zocie) - a niektórzy nawet kilkukrotnie
Obecnie wciąż przymierzamy się do pieczenia ciemnego chleba ze słodów używanych do produkcji piwa (takie chleby są produkowane i wysoko cenione w np. Brandenburgii).
Chciałbym zapytać więc - czy ktoś z Szanownych Forumowiczów piecze własny chlebek ? Nie jest tu istotne, czy robi to w starym babcinym piecu, piekarniku czy też nowoczesnej maszynie do chleba.
Comment