Jestem chyba najmniej doświadczonyw tej branzy ze wszystkich forumowiczów zatem mam pytanie...... Zacznę od początku, tak więc robie piwo pierwszy raz i od całkiem innej receptury(książka "Domowe Piwa, cydry, nalewkim wina...." Zdzisław T. Nowickiego). Fundamentalna różnica jest taka ze hm... moze napiszę cały przepis:
Składniki:
1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g drożdzy
Przepis:
W celu zrobienia z jeczmienia słodu, nalezy namoczyc jeczmien na 24 h a nastepnie przecedzic przez sito, wlozyc do kuwety i mieszac kilka razy aby sie nie zagrzał, trzymajac tak długo az wypusci kiełki. Nastepnie słó dokłądnie wysuszyc na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po zym zemlec go w elektrycznym młynku do kawy i gotowac w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotowac chmiel w 2 l wody, cukier rozpuscic na goraco w 3 l wody. Wszystko zmieszac, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 stopni, dodac rozdrobnione drozdze w jednej szklance letniej wody, zamieszac i wlac do czystego gasiora napelniajac go 3/4 pojemnosci, szyjke zwiazac gaza. Po 24 godz. rozlac piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemnosci, sczelnie zamknac butelki nakretkami lub palakami z uszczelnka gumowa i przeniesc do chlodnej piwnicy.
Pic piwo po tyg o temp 8-10 stopni.
NO I WŁASNIE W WASZYCH PRZEPISACH JEST TAK ZE W GASIORZE POWINNO BYC 4-5 DNI A JA JUZ PO DNIU BURZLIWEJ FERMENTACJI ROZLALEM PIWO PRZECEDZONE DOKALDNIE PRZEZ SCIERE I WLALEM DO BUTELEK.. EE I TERAZ(DZIEN POZNIEJ) ZAUWAZYLEM ZE NIC SIE TAM NIEDZIEJE, A OASD SPADL TAK ZE JEST NA 1/3 POJEMNOSCI PLYNU TO WYGLADA BARDZO DZIWNIE!!
PROSZE O POMOC BO JA NA PRAWDE JESTEM ZIELONY Z TEGO I W OGOLE CZY TEN PRZEPIS JEST DOBRY ???
POZDRAWIAM!
Składniki:
1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g drożdzy
Przepis:
W celu zrobienia z jeczmienia słodu, nalezy namoczyc jeczmien na 24 h a nastepnie przecedzic przez sito, wlozyc do kuwety i mieszac kilka razy aby sie nie zagrzał, trzymajac tak długo az wypusci kiełki. Nastepnie słó dokłądnie wysuszyc na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po zym zemlec go w elektrycznym młynku do kawy i gotowac w 6 l wody przez 3 h. Oddzielnie ugotowac chmiel w 2 l wody, cukier rozpuscic na goraco w 3 l wody. Wszystko zmieszac, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 stopni, dodac rozdrobnione drozdze w jednej szklance letniej wody, zamieszac i wlac do czystego gasiora napelniajac go 3/4 pojemnosci, szyjke zwiazac gaza. Po 24 godz. rozlac piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemnosci, sczelnie zamknac butelki nakretkami lub palakami z uszczelnka gumowa i przeniesc do chlodnej piwnicy.
Pic piwo po tyg o temp 8-10 stopni.
NO I WŁASNIE W WASZYCH PRZEPISACH JEST TAK ZE W GASIORZE POWINNO BYC 4-5 DNI A JA JUZ PO DNIU BURZLIWEJ FERMENTACJI ROZLALEM PIWO PRZECEDZONE DOKALDNIE PRZEZ SCIERE I WLALEM DO BUTELEK.. EE I TERAZ(DZIEN POZNIEJ) ZAUWAZYLEM ZE NIC SIE TAM NIEDZIEJE, A OASD SPADL TAK ZE JEST NA 1/3 POJEMNOSCI PLYNU TO WYGLADA BARDZO DZIWNIE!!
PROSZE O POMOC BO JA NA PRAWDE JESTEM ZIELONY Z TEGO I W OGOLE CZY TEN PRZEPIS JEST DOBRY ???
POZDRAWIAM!
Comment