Svijansky Rytir, czyli Svijański Rycerz (jak mniemam) jest kolejnym piwem z browaru Svijany słynącego z produkcji wyśmienitych piw niepasteryzowanych. Alkohol 5%, na etykiecie nie podano ekstraktu, ale drogą dedukcji obstawiam ok. 12% (jedenastka ma 4,8%, a trzynastka 5,6%). Potwierdza to chyba napis "svetly lezak". Piwko ma na etykiecie dopisek "bitter" i to czuć. Piwa ze Svijan są dość mocno jak na polskie warunki chmielone, ale Rytir jest klasą sam dla siebie. Z polskich piw podobną goryczkę można znaleźć chyba tylko w Brackim, czy Pilsnerze Tysqellu. Nie każdemu taki smak odpowiada, mi bardzo. Ale może po kolei:
kolor - bursztynowy, piękny, taki jaki powinien mieć pilsner o tym ekstrakcie - 5
piana - fenomenalna, utworzyła zwartą czapę i pozostała do końca konsumpcji głównie na ściankach szklanki, ale resztki zostały też na piwie - 5
nasycenie CO2 - średnie, myślę, że było akurat - 4
zapach - z tym mam zawsze problem, w tym wypadku chyba brak zapachu, więc - 4
smak - wspaniały, zdecydowany, odpowiednio wyważony między treściwością i lekkością i ta goryczka długo pozostająca w ustach - 5
opakowanie - brak kontry, choć etykieta oprócz braku informacji o ekstrakcie zawiera wszelkie niezbędne informacje. Etykieta standardowa jak we wszystkich wyrobach browaru Svijany, tyle że w kolorze srebrnym, podobnie firmowy kapsel w tym samym kolorze - 4
Jednym słowem zdecydowanie polecam. Dla mnie obok trzynastki (Księcia) najlepszy wyrób browaru Svijany, a jego przewaga nad trzynastką polega na tym, że jednak jest lżejszym piwem. Idealne na wakacje, cóż... gdy ostatnie
kolor - bursztynowy, piękny, taki jaki powinien mieć pilsner o tym ekstrakcie - 5
piana - fenomenalna, utworzyła zwartą czapę i pozostała do końca konsumpcji głównie na ściankach szklanki, ale resztki zostały też na piwie - 5
nasycenie CO2 - średnie, myślę, że było akurat - 4
zapach - z tym mam zawsze problem, w tym wypadku chyba brak zapachu, więc - 4
smak - wspaniały, zdecydowany, odpowiednio wyważony między treściwością i lekkością i ta goryczka długo pozostająca w ustach - 5
opakowanie - brak kontry, choć etykieta oprócz braku informacji o ekstrakcie zawiera wszelkie niezbędne informacje. Etykieta standardowa jak we wszystkich wyrobach browaru Svijany, tyle że w kolorze srebrnym, podobnie firmowy kapsel w tym samym kolorze - 4
Jednym słowem zdecydowanie polecam. Dla mnie obok trzynastki (Księcia) najlepszy wyrób browaru Svijany, a jego przewaga nad trzynastką polega na tym, że jednak jest lżejszym piwem. Idealne na wakacje, cóż... gdy ostatnie
oficjalnie "browar niekomercyjny" to "browar" warzący piwo niezarobkowo, na użytek własny piwowara. Ale o tym już napisał Kopyr. Ale skoro potrzeba oficjalnego potwierdzenia - czułem się w obowiązku
Comment