Pijąc w piątek piwo Amber Ale niby z Relakspola pogadałem sobie z barmanem. Z rozmowy wynika, że część browaru Relakspol została przez kogoś wykupiona i załozono nowy browar, nazywa się Browar Stary Kraków. Jest to rzecz o tyle dziwna, że dzieli wraz z Relakspolem swoją siedzibę i warzelnię. Ale ma on odrębną osobowość prawną. W druku są już podkładki firmowe, jedną próbną widziałem. Logo browaru jest inicjał Kazimierza Wielkiego - K w koronie, jak na drzwiach Katedry Wawelskiej. W przyszłości mają być też osobne nalewaki i szkło a do tej pory będą korzystać z wyposażenia Relakspola. Na moje pytanie, czy to czasem nie jest po prostu nowa marka, dostałem odpowiedź, że to osobna firma, która wraz z Relakspolem będzie dzieliła się kosztami utrzymania warzelni i kanałami dystrybucjnymi. Mają się specjalizować w piwach specjalnych głównie górnej fermentacji a Relakspol ma pozostać przy tanich menelskich piwach.
Więc jest to nowy browar, czy nie? Ja myślę, że to początek likwidacji Relakspola, w którego miejsce powoli będzie wchodzić Browar Stary Kraków.
Więc jest to nowy browar, czy nie? Ja myślę, że to początek likwidacji Relakspola, w którego miejsce powoli będzie wchodzić Browar Stary Kraków.
Comment