Zrobiłem wczoraj zapas świeżego, dzikiego chmielu. Chciałbym pójść za ciosem i zrobić z niego użytek. Jak sprawdzić jaka jest zawartość alfakwasów?
Jak zmierzyć zawartość alfakwasów w dzikim chmielu?
Collapse
X
-
http://www.browamator.pl/lista.php?arch=&grupa_p=13&pwd[13]=%2F169220%2F169292%2F169317&grupa_rek[13]=&ngrp=&sortuj=#169317
Tu masz odpowiedź. Generalnie w domu nie masz szans. Chyba że masz dojście do llaboratorium browaru.
-
-
Z dzikim chmielem nie masz zbyt wielkich szans na powodzenie w warzeniu, na 100 % szyszki są zapylone. Na plantacjach nie ma "facetów" tylko same "panienki".
A w naturze panuje równowagaLast edited by kangurpl; 2005-09-12, 15:39.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Fajnie. Napisz jakie wyniki. Moj chmiel wysuszyl sie blyskawicznie (w ciagu niecalego tygodnia), zanim zdazylem sie zabrac za eksperyment. Po wysuszeniu niestety nie jest szczegolnie aromatyczny... Tak naprawde stracil chyba wszystkie swoje walory - mysle, ze zebralem zbyt pozno - po wysuszeniu szyszki sa juz calkiem otwarte.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grallli na dobrą sprawę mógłbym ten chmiel ekstrahować wodą lub alkoholem muszę poczytać ...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
Comment