gotowe do oceny
BrowArmia, Pszeniczne
Collapse
X
-
BrowArmia, Pszeniczne
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jak na pszeniczne - dosyć ciemny - typowo złocisty [4]
Piana: Nienajgorsza, ale nie utrzymująca się dłużej niż na innych gatunkach piwa dostępnych w Browarmii. Czysto biała, gęsta [4]
Zapach: Typowo pszeniczny z lekką nutą chmielową w tle [4.5]
Smak: Mocne 3,5 z plusami i minusami.
Plusy: wyraźne nuty goździkowe, smak zrównoważony, ciekawy
Minusy: jak dla mnie zbyt nachmielone. Aromat i smak chmielu aromatycznego zbytnio przykrywa typowe pszeniczne nuty [3.5]
Wysycenie: Jak na ten styl stosunkowo niskie, ale ogólnie nienajgorsze [4]
Opakowanie: I tu nie wiem co napisać. Z reguły podawane w gustownym szkle do piw pszenicznych (posiadają 4 rodzaje takiego szkła) i za to należałaby się opakowaniu piątka, ale wpadka z podaniem pszenicy jako pilsa i podanie w gustownym, a i owszem, ale nie przeznaczonym do tego piwa kuflu - zaniża ocenę do 3,5 [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.95]Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-09-19, 11:13.
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Co tu pisać - piwo jest mętne jak trzeba a jednocześnie fajnie opalizuje pod światło. [5]
Piana: Gruba , gęsta trzyma się przez cały czas picia nawet gdy usta tłuste są po smażonym serze i frytkach. [5]
Zapach: Bardzo przyjemne nuty owoców południowych. Może trochę zbyt delikatny. [4.5]
Smak: Mnie to piwo przypasowało bardzo, bardzo. Jest delikatne ale jednocześnie wytrawne. Ma nuty pszeniczne ale nie odrzucą one nawet początkujące amatora piwa, z drugiej strony są na tyle wyraźne, że zadowolą zaawansowanego amatora piw pszenicznych. Piwo świetnie orzeźwia. [4.5]
Wysycenie: Jak trzeba. Bardzo ładnie układa się w żołądku, szczypie w język. Łatwiutko wchodzi. [5]
Opakowanie: Beczka to dla mnie zawsze piątka. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.625]To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jak na pszeniczne piwo intensywna złotawo-miedziana barwa jest lekkim zaskoczenie, oczywiście mętne [5]
Piana: dośćobfita,szybko jednak opada pozostawiając cieniutki kożuszek, drobna,brudno biała (z domieszką beżu) [4]
Zapach: intensywny, owocowy z lekkim drożdżowym zapachem [4.5]
Smak: doskonałe,gazu w sam,intensywne i pełne w smaku, leciutko szczypiące (łagodnie),wyczuwa się całą gamę owocowych smaków, w oddali drożdżowy, słabiutki posmak, czuć dość silnie zboże (wiadomo jakie) co jest duzym plusem [5]
Wysycenie: bez zarzutu,obawiałem się że jakkażde pszeniczne jakdla mnie będzie miećzadużo gazu ale było go dobrze [5]
Opakowanie: podobnie jak i pils,pszeniczne szkło firmowem postawione na firmowym wafelku [5]
Uwagi: bardzo dobry pszeniczniak,ale i tak stout w browarmii dla mnie jest najlepszym piwem
Moja ocena: [4.725]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Dość ciemny jak na pszeniczniaka, ale jak najbardziej mieści się w wymogch stylu. Do tego przepisowo mętny. [5]
Piana: Przyznam, że nie do końca pamiętam, bo tylko próbowałem od mojej lubej i od siostry... Za długo się jednak nie utrzymała. [4]
Zapach: Silny, lekko bananowy, lekko jakby podwędzany. Czego chcieć więcej? [5]
Smak: Bardzo bogaty. Są banany, są goździki, jest niewielka goryczka. Doskonały przykład Weizena i dowód, że piwa tego typu doskonale wychodzą w browarach restauracyjnych. [5]
Wysycenie: bardzo silne, a więc w sam raz jak na styl. [5]
Opakowanie: 5 za całokształt BrowArmii. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.9]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo ma bardzo ładny, ciemnozłoty mętny kolor. Nie mam zastrzeżeń. [5]
Piana: Średnioziarnista. Cienka powłoka piany utrzymuje się przez cały czas picia piwa. [4]
Zapach: Charakterystyczny dla piw pszenicznych wymieszany jednak z tym charakterystycznym smrodkiem, który obecny jest również w Pilsie. To mnie irytuje w tych piwach... [3.5]
Smak: Piwo jest lekko kwaskowe, podobny kwaskowaty posmak można zauważyć również w pilsie. Czuć dość sporą obecność słodu jak na piwo pszeniczne. Gdzieś w połowie szklanki pwio wietrzeje i jego smak staje się płaski. [4]
Wysycenie: Początkowo odpowiednie ale piwo stosunkowo szybko się wygazowuje i przez to smak staje się płytszy. [4]
Opakowanie: Podane w szklance (firmowej), tak jak na pszenicę przystało. Piątka. [5]
Uwagi: Pszeniczne było ostatnim piwem skosztowanym w Browarmii. Tutejsze piwa są przyzwoite ale to za mało by sprostać wysoko postawionej poprzeczce, zawieszonej przez boskie pszeniczne z Bierhalle. Tak więc następna wizyta w Browarmii raczej nie prędko...
Moja ocena: [3.925]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Adekwatny do gatunku - jasny bursztyn, piwko oczywiście mętne. [4]
Piana: Ładna, wysoka, trwała; koronka na ściankach. [4.5]
Zapach: Przyjemna mieszanka bananowo-waniliowa. [4]
Smak: Smak wyrazisty, babany plus umiarkowana goryczka. [4]
Wysycenie: Spore, długo się utrzymujące. [4.5]
Opakowanie: Ładna, firmowa szklanka. [5]
Uwagi: Dobre, lekkie, łagodne w smaku piwo pszeniczne.
Moja ocena: [4.125]Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mętne, bursztynowe, opalizujące-ok [5]
Piana: gęsta, tworzy czape ale redukuje sie znacznie w czasie picia-jednak ok [4.5]
Zapach: bardziej goździkowo- chmielowy niż owocowy, ale delikatny.-bardzo ok [4]
Smak: Lekko kwaskowaty, pełna pszeniczność, w drugiej fazie smaku mocno drożdzowe, koniec lekko goździkowy z elementami rześkiej owocowość(!?)-bardzo dobre [4.5]
Wysycenie: troche za słabe, pszeniczniaki słyną z mocnego nasycenia, tego tu nie uświadczysz- ale zaznaczam że to mogła być wina transportu w butelce. [3.5]
Opakowanie: Butelka z krachelką, z nadrukiem BrowArmii.- ok. [4.5]
Uwagi: Pite w domu, firmowa butla- lwóweckie szkło(nie mam szkła do pszeniczniaków)Jak na jeden z kilku naszych pszeniczniaków jest doskonały-c(hoć Spiżowy lepszy)dla mnie trochę za kwaskowaty i za małe nasycenie CO2, ale i tak rewelacja. Być może transport w firmowej butli przez trasę WWA-WROC. lekko zmienił np. wysycenie, ale to i tak doskonałe piwo.Dzieki ......... :*
Moja ocena: [4.3]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor żółto-złoty ale zbyt złoty. [4]
Piana: Piana prawie jak należy. Drobnopęcherzykowa, pozostawia ładny dywanik ale niestety nie kożuszek, a przecież dla pszeniczniak nie powinno to stanowić problemu... [4]
Zapach: Zapach ubogi. Pełne pszenne nuty co prawda, ale trudne do wyodrębnienia i słabo wyostrzone. [3.5]
Smak: Smaku pomylić nie można - piwo pszeniczne. Jednak jest jakiś taki niepewny, może zbyt mało intensywny? Czuć, że banan i goździk gdzieś tam są. Ale gdzie? [3.5]
Wysycenie: Nasycenie trochę zbyt nachalne ale ujdzie. [4]
Opakowanie: Szkło w Browarmii w porządku. [5]
Uwagi: Lepszy pszeniczniak niż w C.K. Browarze choć podobny ale o wiele gorszy niż w Bierhalle Arkadia.
Moja ocena: [3.675]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Powtórzę mój opis z Pale Ale, ponieważ trudno te dwa piwa odróżnić po barwie. Piwo o zawiesistej konsystencji. Kolor ciemnego miodu gryczanego. [4.5]
Piana: cienki kożuszek utrzymuje się do końca [4.5]
Zapach: bananowy zapach, który jest bardzo wyraźny [5]
Smak: Początek słodko-bananowy (naprawdę nie widzę możliwości, aby ktoś nie zauważył smaku banana), który następnie przechodzi w posmak słodowy charakterystyczny
dla dobrych piw pszenicznych. Goryczka w tym piwie jest ledwo wyczuwalna. Muszę przyznać, że to piwo mnie urzekło (jedno z lepszych jakie udało mi się spróbować w 2006 roku). [5]
Wysycenie: odpowiednie, powoduje zwiększenie apetytu [5]
Opakowanie: szklanka do pszeniczniaka z logo "BrowArmia Królewska", musiałem ją mieć[5]
Uwagi: Czytając poprzednie komentarze zauważyłem, że Pszeniczne przebyło długą drogę. Mam wrażenie, że "wsypka" bananowa obecnie stosowana jest stosunkową nowością w produkcji tego piwa.
Moja ocena: [4.925]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: idealnie mętny, ale moim zdaniem za jasny - słomka [4]
Piana: bez rewelacji - dość szybko opada do postaci cienkiego kożuszka i w tej formie utrzymuje się do końca, plus za ślady na szkle [3.5]
Zapach: pierwsze wrażenie to aromat mydlin, znika to szczęśliwie po krótkiej chwili i zostaje zastąpione wonią goździków podszytą sporą kwaskowością [3.5]
Smak: zbyt wodnisty, za to nie można mu odmówić lekkości i efektu orzeźwienia, wzmocnionego przyzwoitą goryczką [4]
Wysycenie: przyzwoite [4]
Opakowanie: pokal do weizena z logo BrowArmii [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.825]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klasyczny, jasny, opalizujący [5]
Piana: Taka sobie w porównaniu z innymi [3.5]
Zapach: Trochę słaby, wręcz nikły [3.5]
Smak: Dobre ale bez przesady, pijałem lepsze, trochę mało chmielu (pewnie zero), bardziej bananowe niż goździkowe [4]
Wysycenie: super aż do bólu [4.5]
Opakowanie: szklanica do weizena z firmowym nadrukiem, ale jakieś takieś mam migawy do obstawy [4]
Uwagi: Typowy pszeniczniak, troche za mało nachmielony i za drogi
Moja ocena: [3.85]Ostatnia zmiana dokonana przez kentaki; 2006-11-16, 23:52.Comment
-
Pszenica jak zawsze znakomita. Pierwsze wrażenia oczywiście związane są z zapachem świeżego, dojrzałego banana. Smak rześki, stonowany idealnie orzeźwiający. Kiedy jej nie pije zawsze bardzo smaczna. Trzyma równy poziom. Niedościgniony wzorzec dla Bierhalle.Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment