Napotkałem pewnien problem z fermentorem z kranikiem, mianowicie zaczął ów przeciekać chociaż kranik został dokręcony mocno wraz z uszczelką. Czy ktoś miał taki problem? Czy to wada fabryczna czy też może mój czynnik ludzki?
pzdr
Napotkałem pewnien problem z fermentorem z kranikiem, mianowicie zaczął ów przeciekać chociaż kranik został dokręcony mocno wraz z uszczelką. Czy ktoś miał taki problem? Czy to wada fabryczna czy też może mój czynnik ludzki?
pzdr
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
A może dokręciłeś za mocno?
Może uszczelka została "wypchnięta" spod kranika?
Trudno coś poradzić tak na odległość bez obejrzenia.
Problem występował przy słabo dokręconym i mocno dokręconym kraniku. Uszczelkę zainstalowałem wewnątrz fermentora, oczywiście pod nakrętką - może w tym tkwi problem?
W momencie kiedy myślałem, że wszystko w porządku przelałem brzeczkę i musiałem się ratować silikonowaniem otoczenia kranika. Mam nadzieję, że nie wpłynie to źle na piwo
We wspomnianym temacie omawiano kraniki wcieknące miejscu ich obrotu.
Sądzę, że berdo ma problem z przeciekami na styku kranika z fermentorem.
Najlepiej niech sam nam to wyjaśni.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
We wspomnianym temacie omawiano kraniki wcieknące miejscu ich obrotu.
Sądzę, że berdo ma problem z przeciekami na styku kranika z fermentorem.
Najlepiej niech sam nam to wyjaśni.
Tak, problem mój można właśnie tak określić, doraźnie załatwiłem to silikonem, ale chciałbym znaleźć rozwiązanie pozwalające na mycie fermentora i kranika osobno. Na razie kończę burzliwą, po czym zabiorę się za szukanie przyczyn i ich eliminację. Dziękuję za zainteresowanie.
Tak, problem mój można właśnie tak określić, doraźnie załatwiłem to silikonem, ale chciałbym znaleźć rozwiązanie pozwalające na mycie fermentora i kranika osobno. Na razie kończę burzliwą, po czym zabiorę się za szukanie przyczyn i ich eliminację. Dziękuję za zainteresowanie.
Poniżej załączam widok kranika
Uszczelka musi być przykręcona od zewnętrznej strony, gdy jest od środka cały gwint na kraniku i styk kranika z fermentorem pozostaje nieuszczelniony. Teraz uszczelnia tylko nakrętkę z fermentorem, co niczemu nie służy.
Comment