III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    III Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie: propozycja konkursu

    Proponuję piwowarom zamierzającym brac udział w III edycji Warsztatów konkurs na piwo uwarzone wg jednej receptury.
    Oczywiście degustacja spontaniczna pozostaje w programie, ale dodatkowo jury dokonałoby degustacji konkursowej takich piwek.

    Proszę o propozycje receptury oraz o wyrażanie chęci wzięcia udziału

    Problemy związane z wyborem jury i dostarczeniem piwa rozwiążemy później - oczywiście piwowarzy nie z Wroc musieliby dostarczyć swoje wytwory odpowiednio wcześniej, żeby się ustały.
    Jeśli chodzi o ilość butelek do degustacji myślę, ze wystarczą 2, góra 3 półlitrowe.

    Do 13 maja jest jeszcze wystarczająco czasu na zrobienie i odleżakowanie piwka, proponuję cosik o blg nie więcej niż 12. Zasady takie jak m.in. u Krzysia, czyli skład slodów i chmielu ten sam lub zbliżony, drożdże różne, ale górnej fermentacji. Chyba, że bedzie trochę chetnych na dolną, to się zrobi osobny konkurs.

    Z góry dziękuję za entuzjazm
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9081

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Proszę o propozycje receptury oraz o wyrażanie chęci wzięcia udziału
    Propozycji receptury nie przedstawię, ale na dzień dzisiejszy wyrażam chęć
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Ja proponuję proste, trochę ciemniejsze od jasnego piwko.

      85% monachijski
      15%karmel jasny

      lub jasne

      90% pilzneński
      10% karmel jasny

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
        Ja proponuję proste, trochę ciemniejsze od jasnego piwko.

        85% monachijski
        15%karmel jasny
        Z samego monachijskiego prawie?

        Może przedyskutujemy recepturę degustując jutro jakieś piwka?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Spoko, jutro podyskutujemy, a moze w międzyczasie ktos nie z Wroc wpadnie na jakiś ciekawy pomysł?
          Ja tez przychylam się do czegoś prostego i lekkiego, żeby jury nie padło z przedegustowania
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #6
            Ja proponuję dolną fermentację. Na górną jeszcze będzie czas
            1. lekki Hell lub Pils
            lub
            2. lekki ciemniaczek
            Przy 12Blg do maja powinny dojść do formy
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • Andrewbrw
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.03
              • 932

              #7
              "Problemy związane z wyborem jury i dostarczeniem piwa rozwiążemy później"


              to ja pomogę po częsci rozwiązać ten problem:


              Jeszcze się nikt na jurora nie zgłosił , więc ja będę pierwszy
              Zgłaszam chęć !

              Comment

              • Warek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.12
                • 127

                #8
                Osobiście optuje za Lekkim Ciemniaczkiem Dolnym [LCD] :-)
                http://www.mafoto.pl/

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warek
                  Osobiście optuje za Lekkim Ciemniaczkiem Dolnym [LCD] :-)
                  No to nam się sekcja dolniaków tworzy
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • kentaki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 452

                    #10
                    Skoro temeratura sprzyja i są szczere chęci to uwarzmy jakiegoś dolniaka z górnej półki

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      OK, niech będą dolniaki TEŻ.
                      Podzielimy najwyżej konkurs na dwa konkursy

                      Powód jest prosty: wielu z nas warzy TYLKO górnie (ale sformułowanie), bo nie ma warunków na dolną fermentację, więc nie chce ograniczać ilości potencjalnych chętnych
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Proponuję niech każdy zrobi dolną i górną a najwyżej w maju się okaże czy piwo pójdzie do konkursu czy od razu w gardła spragnionych piwowarów.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          A po co odróżniać dolne i górne fermentacje? Wystarczy okreslić szczegółowo skład słodów, w przybliżeniu zawartość alfakwasów, i chwatit.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            A po co odróżniać dolne i górne fermentacje? Wystarczy okreslić szczegółowo skład słodów, w przybliżeniu zawartość alfakwasów, i chwatit.
                            NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE.

                            Dlaczego? Bo to są zupełnie inne piwa. Dyskusji nie będzie
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • joelka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.03
                              • 817

                              #15
                              A ja pozostanę przy swoim, zrobię jasne i ciemne, i z każdej jednej brzeczki zrobię i dolną, i górną fermentację. Zanim się roztrzygnie jakie piwa i jaka fermentacja ja będę miała już 4 różne piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X