Jako że dziś zaczynamy warzyć z zacieraniem postanowiłem założyć nowy temat.
Dziś koło 15 dojdzie do tego wiekopomnego wydarzenia w dziejach lubelskiego piwowarstwa.
Warzone ma być pszeniczne, zestaw browamatora ale z drożdzami płynnymi Weihenstephan.
Zainspirowany artykułem Czesa postanowiłem porwać się na dekocyjne warzenie.
Jeśli dobrze zrozumiałem to należy:
20 litrów wody podgrzać do temperatury 45-48 stopni C i wrzucić slod pszeniczny utrzymywać temp. 45 stopni C przez 15 minut.
Dodać pozostały słód i podgrzać do temperatury 65 stopni C, wyłączyć gar z głównym zacierem??????, i przelać 1/3 zacieru do dekokcji.
Dekokt podgrzac do 72 stopni C przetrzymać 10 minut i pogrzać do wrzenia.... dekokt gotować 15 minut w jakiej temperaturze?????? Czy ma to być wrzenie????
Dodać dekokt do zacieru głównego ustalić temperature na poziomie 72 stopni C i utrzymywać do ujemnego wyniku próby jodowej, po upływie 15 minut podgrzać do 72-78 stopni C i filtrować.
Mam nadzieje że nic nie pochrzaniłem
Dziś koło 15 dojdzie do tego wiekopomnego wydarzenia w dziejach lubelskiego piwowarstwa.
Warzone ma być pszeniczne, zestaw browamatora ale z drożdzami płynnymi Weihenstephan.
Zainspirowany artykułem Czesa postanowiłem porwać się na dekocyjne warzenie.
Jeśli dobrze zrozumiałem to należy:
20 litrów wody podgrzać do temperatury 45-48 stopni C i wrzucić slod pszeniczny utrzymywać temp. 45 stopni C przez 15 minut.
Dodać pozostały słód i podgrzać do temperatury 65 stopni C, wyłączyć gar z głównym zacierem??????, i przelać 1/3 zacieru do dekokcji.
Dekokt podgrzac do 72 stopni C przetrzymać 10 minut i pogrzać do wrzenia.... dekokt gotować 15 minut w jakiej temperaturze?????? Czy ma to być wrzenie????
Dodać dekokt do zacieru głównego ustalić temperature na poziomie 72 stopni C i utrzymywać do ujemnego wyniku próby jodowej, po upływie 15 minut podgrzać do 72-78 stopni C i filtrować.
Mam nadzieje że nic nie pochrzaniłem
Comment